Kυριακάτικα

• ΤΟ ΔΗΚΚΙ επανέρχεται στη Βουλή. Και μάλιστα με τρεις βουλευτές. Που ήταν υποψήφιοι στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο, ως γνωστόν, συνεργάζεται το ΔΗΚΚΙ. Πρόκειται για τον αγαπημένο ηθοποιό και ασυμβίβαστο δημοκράτη Γιώργο Πάντζα, που εκλέχθηκε στο Υπόλοιπο Αττικής και επιτέλους δικαιώθηκε, την Τζένη Βαμβακά στη Β΄ Πειραιά και την Αγνή Καλογερή στη Σάμο – Ικαρία.

• ΕΥΣΤΟΧΗ η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Νίκου Τζαβέλα για την κ. Μέρκελ. «Η καγκελάριος της Γερμανίας πρέπει επιτέλους να αναδειχτεί σε ευρωπαίο ηγέτη και όχι απλώς σε ηγέτη της Γερμανίας που εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα».

• ΚΑΠΟΙΟΙ βολεμένοι νεοδημοκράτες, που θέλουν να έχουν τον «έλεγχο» της Κεφαλονιάς, έβαλαν το χεράκι τους για να μην εκλεγεί ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Αλιβιζάτος και να παραμείνει η έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε κερδίσει με πολύ μικρή διαφορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αν και κατάφερε η ΝΔ να ανεβάσει κατά 2.235 τις ψήφους που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραπάνω (+2.792) που δεν προήλθαν όλες από το ΚΚΕ, όπως ειπώθηκε. Ήταν και κρίσιμες ψήφοι νεοδημοκρατών, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος του Σαμαρά. Ό,τι όμως κι αν συνέβη την περασμένη Κυριακή, την έδρα η ΝΔ την είχε χάσει από τις προηγούμενες εκλογές, με το ψηφοδέλτιο που κατέβασε και παραδέχθηκαν ότι ήταν λάθος, αλλάζοντας και τους τρεις υποψήφιους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στερνή μου γνώση, που λένε…

• ΣΚΟΤΕΙΝΑ κέντρα εγχώρια αλλά και του εξωτερικού καταγγέλλει ο Θ. Τζήμερος ότι τον «πολέμησαν» προεκλογικά, προκειμένου να του… κόψουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο. Στον «πόλεμο» αυτό αποδίδει την αποτυχία του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου η δύναμη του συνασπισμού Δημιουργία Ξανά-Δράση περιορίστηκε στο… 1,59%! Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Μαΐου τα δύο κόμματα είχαν κατέβει αυτόνομα συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 4%. Σε επιστολή του που ανέβασε στο διαδίκτυο ο κ. Τζήμερος επιτίθεται κατά πάντων: πολιτικών, δημοσιογράφων, Μέσων Ενημέρωσης, ότι έκαναν το παν για να αποτρέψουν τους πολίτες από το να ψηφίσουν το κόμμα του. Επίσης κατήγγειλε τα μπλογκ για «πόλεμο λάσπης», ότι διακίνησαν φήμες για τις σπουδές του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αλλά και για τις σχέσεις του με οικονομικό παράγοντα που αυτήν τη στιγμή ελέγχεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο κ. Τζήμερος κλείνει την επιστολή του αυτοσαρκαζόμενος και χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα οξείες εκφράσεις, ενδεικτικό της έλλειψης ψυχραιμίας και του σοκ από την εκλογική αποτυχία του. «Αναγνωρίζω», σημειώνει, «πως είμαι προδότης, προδότης, προδότης, δωσίλογος, γερμανοτσολιάς, σκουλήκι που έκλεψε την ψήφο σας για δικό του όφελος, αλήτης, χαμερπής, κάθαρμα, ότι θα πρέπει να επισκέπτομαι γναθοχειρουργό κάθε φορά που θα με πετυχαίνουν διάφοροι χρυσαυγίτικης διαλεκτικής…». Τελικά ο μειλίχιος, μετριοπαθής και αξιοπρεπής Θ. Τζήμερος ήταν ένα προσωπείο ειδικά για την προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές όμως πέρασαν και μαζί έπεσαν και οι μάσκες…

***

• «Η συγκυρία πολλές φορές καθορίζει την πολιτική στάση», δήλωσε μεσοβδόμαδα μιλώντας με δημοσιογράφους έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε στο κόμμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας. Για να στηρίξει, μάλιστα, το επιχείρημά του, θύμισε και τις προθέσεις της κυβέρνησης Σημίτη, στην οποία και αναδείχθηκε. Όπως είπε, ο Σημίτης ήθελε να «τελειώσει» τα ράσα και τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες για εξοπλισμούς. «Τίποτα όμως από αυτά δεν κατάφερε να κάνει, καθώς τη στιγμή που θέλησε να μειώσει τις δαπάνες έγινε η τραγωδία με τα Ύμια το 1996 και έτσι αναγκάστηκε να τις αυξήσει», τόνισε με νόημα ο πρώην υπουργός.

• Στη θέση του Βενιζέλου να μετέχουν πολιτικά πρόσωπα στην «εθνική διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών», ο Λοβέρδος αντέτεινε τη διαμόρφωση μιας τεχνοκρατικής ομάδας υπό τον κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι διαπραγματεύσεις γίνονται στα κλειστά δωμάτια των Βρυξελλών και πρόσωπα όπως ο Ματίας Μορς που συμμετέχουν στην «τρόικα» δεν θα μπορούσαν να ορθώσουν ανάστημα στον κ. Πισσαρίδη, καθώς πολλοί από αυτούς ήταν μαθητές του…

***

«Η υπομονή θα γίνει δύναμη μόλις χαράξει η ώρα», είχε πει σε ανύποπτη χρονική στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς σε εξ απορρήτων συνομιλητή του.
Η ώρα για τον Αντώνη Σαμαρά χάραξε, εργάστηκε μια ολόκληρη ζωή για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αλλά τώρα που το πέτυχε θα δείξει αν η υπομονή που έκανε θα γίνει η δύναμη που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ένα ερώτημα φίλων αλλά και αντιπάλων του είναι για πόσο διάστημα θα αντέξει…
Η απάντηση συνομιλητή του: «Είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει». Ο άνθρωπος που γύρισε από την πολιτική έρημο, νίκησε τους Μητσοτάκηδες και στις 17 Ιουνίου έμεινε όρθιος μετά τη συντριπτική αποτυχία της 6ης Μαΐου, αναχαιτίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα τα παρατήσει εύκολα!
Ο Αντ. Σαμαράς είναι χαλκέντερος, ακόμα και ένα σοβαρό πρόβλημα στο μάτι κατά την προεκλογική περίοδο δεν τον πτόησε. Έχει τεράστια υπομονή και μαθαίνει από τα λάθη του.
Αμέσως μετά την αποτυχημένη προεκλογική καμπάνια της 6ης Μαΐου τα άλλαξε όλα και κατάφερε να κόψει το νήμα πρώτος στις 17 Ιουνίου και με διαφορά που του επέτρεψε σήμερα να είναι πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ