Το ανεκπλήρωτο, αλλά… επικερδές «Τάμα του Έθνους»!

Αγνοώντας τις στρατιές των νεόπτωχων που γεννά η κρίση στη χώρα και των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες, θαρρείς και ζουν σε έναν άλλο κόσμο, εξαγγέλλουν -έστω και σε βάθος δεκαετίας- φαραωνικού τύπου μεγαλόπνοα έργα! Την εκπλήρωση της απόφασης της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του 1829 και του Θ. Κολοκοτρώνη, που προέβλεπε την ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στον Χριστό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Οι… όρκοι για το «Τάμα» ανανεώθηκαν επί των ημερών της δικτατορίας, και είχαν επιλέξει μάλιστα τα Τουρκοβούνια όπου θα κατασκευαζόταν, και προ ημερών από την Ιερά Σύνοδο, που επικαλέστηκε «τις πνευματικές ανάγκες του ορθοδόξου ελληνικού λαού». Για να προλάβει και τις αντιδράσεις στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες με οικονομικά προβλήματα (Αλβανίας, Ρουμανίας κ.λπ.) «έχουν ανεγείρει υπό τη μορφή τάματος περικαλλείς καθεδρικούς ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις, πνευματικά κέντρα, γραφεία κ.ά… εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων».

Το παρασκήνιο σε αυτήν την υπόθεση είναι πλούσιο και εκκλησιαστικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως το «Τάμα του Έθνους» σέρνεται για πολλά χρόνια, γιατί… τάζει πολλά έσοδα σε όσους το συντηρούν! Το ζήτημα έθεσαν στη Σύνοδο οι Μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος και Γλυφάδας Παύλος έπειτα από πιέσεις που δέχονται από συντηρητικούς κύκλους.

Σχεδόν ομόφωνα δέχτηκαν να υλοποιηθεί αργά ή γρήγορα το έργο. Εξέφρασαν όμως τον δισταγμό τους, γιατί βγήκαν και το ανακοίνωσαν εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η Ελλάδα. «Δεν γνωρίζει η Ιερά Σύνοδος ότι ο Πατριάρχης Ρουμανίας δέχεται μέχρι και σήμερα επικρίσεις για την ανέγερση ενός αντίστοιχου ναού στο Βουκουρέστι για την ελευθερία του ρουμάνικου έθνους», λέει κληρικός που έχει άριστη γνώση των διορθόδοξων θεμάτων.

«Έχει εκπληρωθεί το Τάμα»

Η πίεση, όπως αναφέραμε, για την ανέγερση του «Τάματος του Έθνους» προέρχεται από συγκεκριμένη ομάδα, που φημίζεται για τον υπερσυντηρητισμό της. Επί πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, συγκεντρώνουν χρήματα για την υλοποίηση του οράματος του Θ. Κολοκοτρώνη.

Αυτά τα χρήματα πού βρίσκονται αλήθεια; Πού… τοκίζονται; Και για δέκα ακόμη χρόνια ποιος θα τα εκμεταλλεύεται; Αυτά οι άγιοι πατέρες τα γνωρίζουν και τα αγνοούν; Μοναχοί και κληρικοί χαρακτηρίζουν «πρόκληση» την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, «ειδικά σε μία περίοδο που ο κόσμος πεινάει». «Δεν τα κάνατε όταν η Εκκλησία είχε χρήματα και θέλετε να τα κάνετε τώρα που ο λαός έχει τεράστιες ανάγκες;», λένε εκατοντάδες πιστοί στους μητροπολίτες.

Αγιορείτες μοναχοί αποκαλύπτουν και μία ακόμη πτυχή του θέματος που δεν γνωρίζουν πολλοί και αποκαλύπτει σήμερα το «Παρόν». Το «Τάμα του Έθνους» έχει εκπληρωθεί από τον γέροντα Πορφύριο, υποστηρίζουν. Πρόκειται για τον τεράστιο ναό (χωρητικότητας χιλιάδων ατόμων) που βρίσκεται στο Ησυχαστήριό του στη Μαλακάσα Αττικής (στο Μήλεσι) και είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Μακαριότατε, βρίσκεται κοντά στη γενέτειρά σας και δεν τον γνωρίζετε; Αν και πολλοί λένε ότι ο π. Πορφύριος σας έλεγε πολλά…

Οι μοναχοί από το Άγιο Όρος τονίζουν ακόμη πως τον γέροντα Πορφύριο οι ίδιοι συντηρητικοί που πρωτοστατούν στην ανέγερση του «Τάματος» τον αποκαλούσαν «δαιμονισμένο» και «θεομπαίχτη». «Αυτοί που ζητούν να γίνει το “Τάμα του Έθνους” παρέσυραν όλη την Εκκλησία. Έχει σκανδαλιστεί ο κόσμος. Αυτή είναι σήμερα η ανάγκη για τον κόσμο;», λέει μοναχός στο Άγιο Όρος που γνωρίζει άριστα την υπόθεση. «Αυτοί που κινούν αυτές τις ιστορίες έχουν άλλα συμφέροντα. Δεν πιστεύουν ούτε στους ιεράρχες που παρακαλούν τώρα για να υλοποιηθεί το «Τάμα». Γι’ αυτούς όλοι είναι δαιμονισμένοι. Δεν παραδέχονται κανέναν ιεράρχη, παρά μόνο τον μακαριστό Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη…».


Σχολιάστε εδώ