ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Και προς το εξωτερικό, ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι οι εταίροι, από την πλευρά τους, πρέπει να ανεβάσουν τον δείκτη αλληλεγγύης, παρέχοντας στην Ελλάδα τον χρόνο και τα (οικονομικά) μέσα για να εξέλθει από την κρίση με όσο το δυνατόν πιο ήπιες συνέπειες για τους πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς περιγράφει την κυβέρνηση ως… κυβέρνηση «εκτάκτου ανάγκης», ενώ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προειδοποίησε τα μέλη του ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και μηδενική η περίοδος χάριτος. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα, πέραν των άλλων, θα εξαρτηθούν και από δύο βασικούς παράγοντες: Από το εύρος των αλλαγών που θα αποδεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και από τον βαθμό στήριξης που θα παράσχουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις των πρώτων ημερών, ιδίως στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στην κοινωνία και θα δώσουν «ανάσες» στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Για τον λόγο αυτό και ως κύριες προτεραιότητες έχουν τεθεί η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και η επαναφορά των επιδομάτων για τους πολύτεκνους, μέτρα που αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα, θα «παγώσει» κάθε νέα περικοπή μισθών και συντάξεων. Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης των βαρών για μισθωτούς και ανέργους αλλά και επαναφορά (πιθανότατα από το φθινόπωρο) των Συλλογικών Συμβάσεων. Την ίδια στιγμή, η απόφαση να μην υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο θέτει τέρμα στην αγωνία χιλιάδων υπαλλήλων και αποκαθιστά κλίμα εργασιακής ηρεμίας σε δεκάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της «τρόικας» που καταφθάνουν οσονούπω στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία της οικονομίας. Η κατάσταση που θα συναντήσουν θα είναι σημαντικά επιβαρημένη λόγω των διπλών εκλογών, που είχαν αποτέλεσμα η χώρα επί ένα τρίμηνο να βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας. Η οικονομία θα είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών της η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ο άλλος θα είναι η ανάπτυξη. Κατ’ επανάληψη ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και μόνο με τη λιτότητα, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από το τούνελ της κρίσης. Μόνο έτσι θα μπει φρένο στην ύφεση και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και αντιμετώπιση της ανεργίας. Για τον λόγο αυτό έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ακόμη, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έργα στην επικράτεια και θα καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί η γραφειοκρατία που συνδέεται με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, με στόχο να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Το ζήτημα της ανάπτυξης θα το θέσει επιτακτικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του το επόμενο διάστημα με ευρωπαίους ηγέτες, προσδοκώντας ότι θα εξασφαλίσει περισσότερα ποσά για τη χώρα μας.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Ρώμη αποφασίσθηκε, αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Μέρκελ, η θέσπιση μέτρων της τάξεως των 130 δισ. για την ανάπτυξη. Απόφαση που αναμένεται επικυρωθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην κυβέρνηση ως προς το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης, προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση και να ωφεληθεί ο ίδιος κομματικά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι θα τηρήσουν μαχητική στάση, αλλά με υπευθυνότητα.

Αλλαγή προφίλ

Προκειμένου να αυξήσει τον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον ίδιο αλλά και προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός παίρνει σειρά μέτρων που πλήττουν τα… μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως η μείωση κατά 30% των αποδοχών των υπουργών-υφυπουργών και ο περιορισμός του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι οι περικοπές και οι απώλειες πρέπει να ξεκινούν από την κορυφή πριν φθάσουν στη βάση. Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να δώσει το περίγραμμα ενός άλλου τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, με συνεχή έλεγχο βάσει στοχοχρονοδιαγράμματος των πεπραγμένων κάθε υπουργείου. Ενώ κάλεσε τους υπουργούς να ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους περισσότερο στην προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων και μέτρων και λιγότερο στην (προσωπική) προβολή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη ο αυξημένος αριθμός υπουργών και υφυπουργών (39), ενώ προεκλογικά ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ