Την… ώρα που θα κυβερνήσουν περιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί οι «γερόλυκοι», χωρίς να παραγνωρίζουν ότι κατά της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ συνασπίστηκε όλο το εγχώριο, αλλά σε πρωτοφανή βαθμό και το διεθνές κατεστημένο σύστημα, υπογραμμίζουν ότι ο λαός «μας είπε σε βλέπω, σε ακούω, πάρε ένα 27% και σε ετοιμάζω για την επόμενη λύση, εάν με πείσεις ότι μπορείς». Δεν έχει ξαναγίνει, τονίζουν, ένα κόμμα που πριν από δύο χρόνια ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας του 3-4% να τιναχτεί στο 27%. Οι πλέον εχέφρονες, μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εξηγούν:

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την πολυτέλεια του χρόνου (θα είναι λίγος, εκτιμούν) θα έχουμε την ευκαιρία να «χωνέψουμε» τη νέα θέση που έχουμε κατακτήσει και να ωριμάσουμε περισσότερο τις προτάσεις μας, τη στιγμή που μπροστά μας έχουμε μια μεταμφιεσμένη μνημονιακή κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσει αντιλαϊκή πολιτική, όπως οι προηγούμενες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την εκτίμηση ότι ο πολιτικός χρόνος που θα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά πυκνός και έτσι δεν δίνουν καμία πιθανότητα στη μνημονιακή –όπως την ονομάζουν– κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να μακροημερεύσει.

Το ποτάμι, λένε, δεν γυρίζει πίσω και δεν είναι υπερβολή ότι είναι ζήτημα χρόνου το πότε, μετά την κατάρρευση της νέας συγκυβέρνησης, θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει τη χώρα.

Προς το παρόν στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το τι σημαίνει πρακτικά η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρούν ότι με δεδομένη την εκλογική υποχώρηση του ΚΚΕ θα μονοπωλήσουν την «κοινωνική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή». Αυτό, τονίζουν στελέχη του, το κάναμε όταν είχαμε το 4,6% και δεν είχαμε καν το δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής να προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία, δεν θα το κάνουμε τώρα που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση; Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχουν να διαχειριστούν ένα «πολιτικό σοκ», αφού τα αποτελέσματα των εκλογών βρίσκουν έναν χώρο που μέχρι –κυριολεκτικά– χθες αναλωνόταν σε μαραθώνιες συνεδριάσεις με τις διάφορες συνιστώσες, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη, να συνομιλεί και να δίνει λόγο πλέον σε 1.600.000 ψηφοφόρους, που του έδωσαν 71 βουλευτές, όταν πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόλις 9 (!) βουλευτές.

Αυτό είναι και το στοίχημα που αναλαμβάνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το πώς από μια μαχητική αλλά μικρή πολιτική ομάδα απλής διαμαρτυρίας θα διαχειριστεί την ελπίδα που ακούμπησε πάνω του ο ελληνικός λαός.

Εκ των πραγμάτων πλέον η όλη συζήτηση για την προοπτική του δεν θα περιορίζεται ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες που τον συναποτελούν, αλλά θα ανοίξει στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που του έδωσαν το πρωτοφανές για την Αριστερά εκλογικό ποσοστό.

Η κατεύθυνση της ηγεσίας είναι να συνεχιστούν –στο μέτρο του δυνατού, λόγω του καλοκαιριού– οι λαϊκές συνελεύσεις και εκεί να καταθέτουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον προβληματισμό τους για τα μελλοντικά βήματα του συμμαχικού σχήματος.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά τις εκλογές ότι πλέον ο ΣΥΝ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα θέτει επί τάπητος το θέμα της οργανωτικής ενοποίησής του, που σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την παραλυτική και μακριά από τον κόσμο λειτουργία με τις διάφορες συνιστώσες.

Ήδη η ηγεσία του ΣΥΝ με τις συνεδριάσεις των οργάνων της ανοίγει το θέμα για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ της νέας κατάστασης» και με προσεκτικά βήματα ευελπιστεί ότι το φθινόπωρο θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ούτως ώστε μέσα από ένα συνέδριο ή άλλη κορυφαία κομματική διαδικασία να μπουν και οι οργανωτικές βάσεις για ένα σχήμα που θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες ενός κόμματος που είναι σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση και χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της κυβερνητικής εξουσίας.

Στην ποιοτική ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η συμμαχία εκ των πραγμάτων είναι η πολιτική έκφραση των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, αφού όπως τον Μάιο έτσι και τον Ιούνιο διατηρήθηκε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, τη Β΄ Πειραιά, την Αττική, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Περιστέρι και άλλους εργατικούς δήμους. Τονίζουν, μάλιστα, την ιδιαίτερη σημασία που έχει το γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές την άνοδο στον ΣΥΡΙΖΑ την έδωσαν σε σημαντικό βαθμό και ψηφοφόροι που μέχρι τώρα ψήφιζαν το ΚΚΕ, κάτι που δείχνει ότι η συνέπεια σε αριστερές και ριζοσπαστικές λύσεις αργά ή γρήγορα επιβραβεύεται.

Φαινομενικά την εβδομάδα που πέρασε μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι πέρασε μια φάση «αγρανάπαυσης», ωστόσο αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή, αφού η ηγεσία του επέλεξε να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στο παζάρι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό μιας νέας κοπής μνημονιακής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, η «Αυγή» την περασμένη Τρίτη κυκλοφόρησε με τίτλο «Μνημονιακή παλινόρθωση», χαρακτηρίζοντας έτσι τη μέχρι τότε πιθανολογούμενη συγκρότηση της νέας τρικομματικής συγκυβέρνησης.

Εκ των πραγμάτων στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα στοχοποιήσει τη ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση με το βλέμμα στους αριστερούς ψηφοφόρους της, που κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκαν με τις επιλογές του Φ. Κουβέλη. Κάνουν την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ στρέφεται πλέον προς το Κέντρο και παίρνει οριστικό διαζύγιο από τις παραδόσεις της Αριστεράς, κάτι που πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί ένα κομμάτι του κόσμου που την ακολούθησε μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, όπως λένε, ο Φ. Κουβέλης δεν μπορεί να απαντήσει με αξιοπιστία στο ερώτημα πώς συνδυάζεται η προεκλογική του δέσμευση για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ με τη συγκυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο του εξαϋλωμένου πλέον ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια τη ΔΗΜΑΡ πλέον έχουν επίγνωση ότι η συμμετοχή τους στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι «μια ζαριά» και όπως κάθε ζαριά έχει πιθανότητες 50-50 «να κάτσει». Η πλειονότητα των στελεχών (όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) εκτιμά ότι η εικόνα της «κυβερνώσας Αριστεράς» που δεν μένει αδιάφορη για την τύχη της χώρας θα πιστώσει στο κόμμα την εικόνα της υπεύθυνης δύναμης, η οποία μπροστά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να έχει ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση του «τρίτου πόλου» με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ.

Το στοίχημα που βάζει η ΔΗΜΑΡ είναι αυτό που διακηρύσσουν στελέχη της, ότι το κόμμα θα αποτελεί την «αντιμνημονιακή συνιστώσα» της κυβέρνησης. Στοίχημα που είναι δύσκολο να κερδηθεί σε μια κυβέρνηση στην οποία μετέχουν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, που έχουν προ καιρού δεσμευτεί με τις υπογραφές τους στην «τρόικα» ότι θα υλοποιήσουν τα μέτρα του Μνημονίου, υπογραφές που, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν ανακληθεί.

Ωστόσο, εάν «η ζαριά κάτσει ανάποδα», τότε σε περίπτωση αποτυχίας της συγκυβέρνησης στην οποία μετέχει η ΔΗΜΑΡ υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να έχει την τύχη του ΛΑΟΣ, ο οποίος συρρικνώθηκε εκλογικά λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά το γεγονός ότι στο τέλος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αυτήν.


Σχολιάστε εδώ