ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν οι νέοι

Τα ποσοστά της ΝΔ σε αυτές τις ηλικίες είναι κάτω του 20%, με μικρότερα ποσοστά όσο μειώνεται η ηλικία. Ακριβώς αντίστροφη, και με μεγαλύτερη ψαλίδα, είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, όπου υπερίσχυσε συντριπτικά η ΝΔ. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν εξαφανισθεί στις νεότερες ηλικίες, με ποσοστά που κυμαίνονται στο 5-6%. Τα πολιτικά αυτά δεδομένα για τις νεότερες ηλικίες έχουν από τη μια ανησυχήσει τους γαλάζιους και χαροποιήσει τους αριστερούς. Στην ΟΝΝΕΔ πιστεύουν ότι έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν επί δύο χρόνια για να προσελκύσουν κόσμο, να βελτιώσουν την εικόνα της οργάνωσης, να παράγουν πολιτική και να ενισχύσουν την προσπάθεια του κόμματος. Γενικά είναι ευχαριστημένοι τόσο από την πολιτική τους παρουσία όσο και από την οργανωτική τους προσπάθεια, ιδίως στις δεύτερες εκλογές. Ωστόσο στην ηγεσία της Μεσογείων πιστεύουν ότι παράλληλα με το κυβερνητικό έργο, η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ πρέπει να μελετήσουν σοβαρά και στρατηγικά το αποτέλεσμα για να αντιστρέψουν μεσοπρόθεσμα τις τάσεις του εκλογικού σώματος και κυρίως των νέων. Αν και δεν το λένε ευθέως, φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος για πολλά χρόνια οι γαλάζιοι να χάσουν εντελώς τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων.

Ακριβώς αντίθετα είναι τα συναισθήματα και τα συμπεράσματα στον χώρο του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΚΜ. Θεωρούν ότι με το σπαθί τους και τον πολιτικό τους λόγο κέρδισαν, ιδίως τους νέους, γιατί έδωσαν ελπίδα. Μάλιστα, παρότι αναγνωρίζουν ότι τους έχουν προτιμήσει πολλοί που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, πιστεύουν ότι κερδίζουν σιγά σιγά την καρδιά και το μυαλό τους και ότι η προτίμηση που δείχνουν θα αποδειχτεί σταθερή και τα επόμενα χρόνια. Βάση της ανάλυσής τους είναι η ταξική και κοινωνική διάσταση της ψήφου των νεότερων. Αυτό που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως στοίχημα είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, αν και δεν είναι καθόλου υπέρμαχοι της άποψης του περιορισμού των λεγόμενων «ακραίων αριστερών αντιλήψεων». Ίσα ίσα που προσπαθούν για το αντίθετο και θα αποτελέσουν αιχμή του δόρατος σε πολλές κινηματικές διαδικασίες που σχεδιάζονται.

Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, καθώς από τη μια υπάρχει η εκλογική καθίζηση του Κινήματος, με ιστορικά χαμηλά ποσοστά του επιπέδου του 6% στους νέους, ενώ από την άλλη όλοι αναμένουν τις πρωτοβουλίες Βενιζέλου για την ανασύνθεση της παράταξης. Πολλά νεαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αποστασιοποιηθεί και δεν περιμένουν το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει, ενώ άλλα πιστεύουν ότι αν το Κίνημα προχωρήσει σε κινήσεις ανανέωσης προσώπων (γενιάς) και πολιτικών, έχει πιθανώς μέλλον. Πάντως στελέχη της ομάδας Βενιζέλου συζητούσαν ακόμη και για κατάργηση της Νεολαίας και της ΠΑΣΠ και ένταξής τους στο (νέο) κόμμα, κατεύθυνση που βρίσκει αντίθετη (σε σημείο ρήξης) την πλειοψηφία των νεαρών στελεχών και της ηγεσία ΠΑΣΠ και Νεολαίας.

Στον χώρο της ΚΝΕ επικρατεί προβληματισμός, αλλά όλες οι διεργασίες θα γίνουν και οι αποφάσεις θα ληφθούν, όπως πάντα, σε επίπεδο κόμματος. Είναι νωρίς ακόμη να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, καθώς πολιτικά παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους, αλλά οι συζητήσεις στις κομματικές οργανώσεις έχουν ανάψει. Στην πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ευελπιστούν γρήγορα να αποκτήσουν νεολαία και να αναδείξουν στην κοινωνία ακόμη περισσότερα νέα πρόσωπα, αν και σε κάποιο βαθμό κουβαλούν ένα παλαιοκομματικό φορτίο φέουδων, δηλαδή πολλοί κομματικοί παράγοντες κατατάσσουν τα νεότερα μέλη και στελέχη σε σφαίρες επιρροής μεγαλοστελεχών του κόμματος. Στην πλευρά τής Χρυσής Αυγής επικρατεί πλήρης ικανοποίηση για τη σταθερή απήχησή τους στους νεότερους και πιστεύουν ότι θα την αυξήσουν το επόμενο διάστημα.

****

Εκλογή νέων βουλευτών

Στην ΟΝΝΕΔ είναι ικανοποιημένοι, καθώς θα έχουν δύο εν ενεργεία ΟΝΝΕΔίτες στη νέα Βουλή. Ακόμη περισσότερο που ο ένας εξ αυτών είναι ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης. Πρόκειται για τον Κώστα Κατσαφάδο, που κέρδισε τη δεύτερη γαλάζια έδρα στον Πειραιά, ενώ παράλληλα στη Βουλή θα βρεθεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, εκπροσωπώντας το Ρέθυμνο. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εκλέγεται βουλευτής και πολλοί γαλάζιοι το χάρηκαν και το γιόρτασαν δεόντως. Χαρά έχει καταλάβει και τα παιδιά της Νεολαίας ΣΥΝ. Δεν είναι μόνο η πρωτιά του κόμματος, αλλά και το ότι εκλέχθηκε ένας δικός τους άνθρωπος. Πρόκειται για τον τριαντάχρονο Κώστα Μπάρκα, βουλευτή πλέον Πρέβεζας, που ανήκει στην πολιτική κίνηση νέων δημοσιογράφων της Νεολαίας ΣΥΝ. Ίδια ηλικία έχει και η εκλεγμένη, πλέον, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, Παναγιώτα Δριτσέλη, που είναι άνεργη φιλόλογος. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται ήττα Βενιζέλου το ότι δεν κατόρθωσε να εκλέξει όλους τους νεαρούς βουλευτές που προόριζε για «νέα γενιά του Κινήματος», καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτές στις αντίστοιχες περιφέρειες. Στη νέα Βουλή θα βρίσκονται και πάλι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδία) και ο (νεοφώτιστος από τις εκλογές της 6ης Μαΐου) Κώστας Τριαντάφυλλος (Χίος), αλλά δεν τα κατάφεραν άλλοι, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνία) και ο Άγγελος Τόλκας (Ημαθία), οι οποίοι είχαν αναδειχθεί προεκλογικά ως τα νέα πρόσωπο του Κινήματος.

****

Κυβέρνηση με φιλοδοξίες

Το βασικό που τονίζουν τα γαλάζια παιδιά είναι η ελπίδα τους η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να καταφέρει τους στόχους της διαπραγμάτευσης και να θέσει τις βάσεις να αντιστραφεί αμέσως το κλίμα στην οικονομία και την ανάπτυξη. Ωστόσο δεν λείπουν και οι πιο πεζές ή απλές φιλοδοξίες. Πολλοί γαλάζιοι σχολίαζαν μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ότι σε αυτή συμμετέχουν «όλες οι γενιές ΟΝΝΕΔιτών» και άρα θα έχει λόγο η ΟΝΝΕΔ, διότι υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί.

Νεαρά γαλάζια στελέχη αναμένουμε να δούμε στα γραφεία πολλών υπουργών της ΝΔ, όπως στον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, την Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και άλλους. Όταν στελεχωθούν τα γραφεία -και αναλόγως της βαρύτητας των θέσεων που θα αναλάβουν-, θα επανέλθουμε. Ήδη πάντως οι πρώτοι νεαροί συνεργάτες ανέλαβαν δουλειά, όπως στο υπουργείο Παιδείας.

Σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΟΝΝΕΔ αναμένει σε αρκετούς τομείς να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα που έχει προτείνει ή επιθυμεί. Πρώτο μέτωπο είναι φυσικά της Παιδείας, όπου υπάρχει άμεσο, χρονικά, πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και τη διασύνδεσή τους με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Επίσης είναι πολλές οι προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου που πολλοί γαλάζιοι (μικροί και μεγάλοι) θα επιθυμούσαν να τροποποιηθούν αμέσως. Δεύτερο πολιτικό μέτωπο που οι γαλάζιοι αναμένουν εξελίξεις, διότι τους αφορά, είναι ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, που έχει πέσει σε αχρηστία. Η προηγούμενη ηγεσία της ΓΓΝΓ είχε κάνει προτάσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία και οι γαλάζιοι επιθυμούν πολλές και ουσιαστικές αλλαγές, τις οποίες ευελπιστούν ότι θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ακόμη ένα ουσιαστικό για τους νέους θέμα, στο οποίο η ΟΝΝΕΔ έχει άποψη και προτάσεις, είναι η αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών και οι αλλαγές στον οργανισμό υπουργείων που αφορούν τη νεολαία (Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς κ.λπ.). Τέλος αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν η ΟΝΝΕΔ θα προτείνει στην κυβέρνηση τα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια και αν θα ασκήσει κριτική στις περιπτώσεις που δεν εισακούεται.

****

Πολιτική βεντέτα

Το θέμα της αντιπαράθεσης της ΟΝΝΕΔ με τη Νεολαία ΣΥΝ εκτιμούμε ότι θα έχει συνέχεια, αλλά ελπίζουμε όχι κλιμάκωση. Ήδη τα δείγματα είναι ανησυχητικά και δείχνουν μια αποφασιστική και ουσιαστική, πολιτικά, διαίρεση. Τα στελέχη των δύο νεολαιών μάλιστα μιλάνε για «δύο ξεχωριστούς κόσμους» που ήδη αντιπαρατίθενται. Είναι ενδεικτικό ότι στην «πωρωτική» τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γαλάζια νεολαία. Δεν είναι μόνο ότι τους ευχαρίστησε, δημοσίως, πολλάκις, όπως έκανε πολλές φορές μέχρι σήμερα. Στη συγκεκριμένη ομιλία του τους ανέδειξε ως ποιοτικό στοιχείο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη Νεολαία ΣΥΝ, λέγοντας «αυτή είναι η νεολαία τους» και σημειώνοντας τη συμμετοχή ομάδας της Νεολαίας ΣΥΝ σε διαδήλωση στα Σκόπια που ζητούσε να αποδοθεί στη γείτονα το όνομα Μακεδονία. Σε αντιδιαστολή ο Αντώνης Σαμαράς έφερε την ΟΝΝΕΔ, που στη συγκέντρωση έφερε γαλανόλευκες και όχι κομματικές σημαίες, λέγοντας: «Αυτή είναι η δική μας νεολαία. Δείτε και κρίνετε»! Αλλά και από την άλλη πλευρά, της Νεολαίας ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν τους γαλάζιους ως «κόκκινο πανί». Πιστεύουν πολύ στην έντονη αντιπαράθεση και αυτό φαίνεται σε όλες τις τοποθετήσεις τους, που είναι επιθετικές. Επιπλέον θυμίζουν συνεχώς ότι μπορεί η ΟΝΝΕΔ να καυχιέται για τη ΔΑΠ, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και την επικοινωνιακή παρουσία της, αλλά τα αποτελέσματα της κάλπης, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία των exit polls, δείχνουν συντριπτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους. Τέλος, χωρίς να το παραδέχονται ευθέως, είναι εμφανές ότι σκοπεύουν να κάνουν πολύ σκληρή αντιπολίτευση σε κάθε θέμα, χωρίς να δώσουν περίοδο χάριτος, και μάλιστα επιθυμούν να δώσουν το συντομότερο δυνατό κινηματικά χαρακτηριστικά στην προσπάθειά τους. Σε αυτό το στάδιο, ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν τα νεαρά κατά τόπους στελέχη, τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΕΚΜ, που απέκτησαν μεγάλη εμπειρία στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ιστορικά Ι

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να ήταν ο πρώτος ΟΝΝΕΔίτης πρωθυπουργός, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς είναι το πρώτο ηγετικό στέλεχος και μέλος της διοίκησης της γαλάζιας νεολαίας που γίνεται πρωθυπουργός. Και μάλιστα με δύο πρώην προέδρους ΟΝΝΕΔ ως υπουργούς. Και πιθανόν με τον πρώτο πρώην επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ στη θέση του προέδρου της Βουλής. Δεν άφησαν τίποτε!

Ιστορικά ΙΙ

Μετά την επιστροφή του από σπουδές στην Αμερική, ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ευθύνη του Σπουδαστικού στην τότε κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ, μέχρι να εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 1977. Έκτοτε και για περισσότερα από 10 χρόνια αποτελούσε ισχυρό παράγοντα στη γαλάζια νεολαία και καθόριζε πολλές φορές τις εξελίξεις. Πολλά στελέχη εκείνης της περιόδου τα βλέπουμε σήμερα δίπλα του και στην κυβέρνηση.

Μνήμες

Επειδή κάποιοι γαλάζιοι θυμούνται τα νιάτα τους, ίσως θελήσουν να πάρουν ρεβάνς για το θέμα του περιοδικού «Ο». Και έχουν τώρα ευκαιρία…

Περί κυβέρνησης

«Και κάπως έτσι ξυπνάς ένα πρωί του 2012 και έχεις κυβέρνηση του 2004». Τάδε έφη γνωστό νεαρό πράσινο στέλεχος. Μα καλά, δεν συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;

Σχόλια

Με «μπουρίνια» γύρισε ο Κώστας Πανταζής από τον προεκλογικό αγώνα στη Θεσπρωτία. Και άρχισε να σχολιάζει την επικαιρότητα, όπως το ότι η εφορία έστειλε ειδοποιητήριο τέλους επιτηδεύματος στον Νικόλα Άσιμο (!) (με, φυσιολογικό σχόλιο: «Ρε μπαγάσα, περνάς καλά κει πάνω») ή το ότι ζήτησε άδεια οπλοφορίας ο Ηλίας Κασιδιάρης, με το ερώτημα «τι άλλο θα δούμε επιτέλους»!

Απολογισμός

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ιδιαίτερα όταν έχουν χρόνο… Τον απολογισμό της κυκλοφόρησε η πολιτική ηγεσία της ΓΓΝΓ για την περίοδο από το 2010 έως σήμερα. Πότε νομίζετε; Στις 18 Ιουνίου, μία μόλις ημέρα μετά τις εκλογές. Λέτε να ήλπιζαν να παραμείνουν ακόμη περισσότερο και γιʼ αυτό περίμεναν πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών;

****


Σχολιάστε εδώ