Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Η χώρα έχει κυβέρνηση. Και η αγορά πρόλαβε να το αποτιμήσει, να το προεξοφλήσει και -πιστή στα παλιά αξιώματα του τύπου «αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση»- να προχωρήσει στην κατοχύρωση κερδών πριν καν οριστικοποιηθεί το νέο Υπουργικό Συμβούλιο!

• Αυτή η διαδικασία έφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες, επίπεδο που κρατούσε η αγορά με σχετική «ασφάλεια» (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), και κυρίως κατέδειξε μια πιο «επιθετική» κινητοποίηση αρκετών παικτών, πρωτίστως βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απείχαν ή δεν πραγματοποιούσαν άξιες λόγου κινήσεις.

• Και είναι αλήθεια πως πάντα σε τέτοιες περιστάσεις τα «επιθετικά χαρτοφυλάκια» και οι traders της μιας μέρας είναι αυτοί που αντιδρούν πρώτοι, συνήθως με καταγραφή σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι η αγορά μας πήρε κάποιες «ανάσες» και μπορεί να περιμένει τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και το πώς θα τις υποδεχθούν οι εταίροι και πιστωτές μας.

• Αυτό το τελευταίο, η αντιμετώπιση, δηλαδή, της νέας κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους και η δυνατότητα που θα της δοθεί για να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο στήριξης και να «κερδίσει» μια παράταση δύο ή περισσότερων ετών, ή ακόμα και αλλαγή επί το θετικότερο των όρων στήριξης και ίσως και μια νέα δανειοδότηση για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών, ενδεχομένως να κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Και σε αυτό ποντάρουν πολλοί επενδυτές και επαγγελματίες της αγοράς για μια πιο θετική συνέχεια…

• Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας το ότι ο τραπεζικός κλάδος ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στο μίνι ράλι των προηγούμενων ημερών αλλά και αυτός που έδειξε πρώτος σημαντική κόπωση στη συνέχεια. Θεωρείται δεδομένο πως οι τράπεζες θα δώσουν και στο εγγύς μέλλον ειδήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως αργά ή γρήγορα θα τεθεί εκ νέου θέμα «ενοποίησης» του κλάδου, προσώρας όμως το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, αφού προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι όροι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο είναι ακόμα σχετικά «θολή».

• Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι άμεσα στο ΧΑ, οι περισσότεροι εκτιμούν πως δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια σχετική διόρθωση, ιδίως εάν τις αμέσως επόμενες ημέρες τα γεγονότα δεν αποδειχτούν απολύτως ευνοϊκά για τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα. Ο λόγος για το Eurogroup / Ecofin που διεξήχθη Πέμπτη και Παρασκευή, για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής μεταξύ των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αλλά και για την ίδια τη Σύνοδο των ηγετών των 27 της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας που ξεκινά.

• Σε αυτά τα «ραντεβού» των ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών θα λυθούν -ελπίζουμε- πολλές απορίες όλων μας και κυρίως των αγορών αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπισθεί από τους εταίρους μας το «ελληνικό πρόβλημα» και το γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα κρίσης χρέους.

• Αν οι… απαντήσεις είναι θετικές για την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια σημαντική περίοδο «ανακούφισης» για το ΧΑ.

ΥΓ.: Καταντά κουραστικό. «Αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση της Ευρωζώνης αναμένουν οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank», καθώς εκτιμούν πως η «ανακούφιση» από το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν είναι αρκετή για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη». Οι Κασσάνδρες επιμένουν. Και είναι γερμανικές, οποία έκπληξη…


Σχολιάστε εδώ