Σε κοινή γραμμή Βενιζέλος – Κουβέλης!
Αρκετοί, διαβλέποντας τον κίνδυνο της διάλυσης, φροντίζουν από τώρα να ταυτιστούν με τον επόμενο επίδοξο αρχηγό, με αποτέλεσμα να είναι όλα τα στελέχη και οι βουλευτές μοιρασμένοι δεξιά και αριστερά. Η διαφωνία του κ. Βενιζέλου με τους κ. Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη για τη μορφή και το επίπεδο συμμετοχής στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν ήταν παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Το σχέδιο του κ. Βενιζέλου ήταν από την αρχή το ΠΑΣΟΚ να δώσει μόνο ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Έπειτα από αρκετές συζητήσεις άλλαξε γνώμη. Πήγε σε μη πολιτικά πρόσωπα, τεχνοκράτες. Στη συνέχεια, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, η θέση του κ. Βενιζέλου πάλι μετατράπηκε, φτάνοντας σε σημείο να πει σε συνεργάτες του ότι θα «έμπαινε στην κυβέρνηση ακόμη και αν έλειπε η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή μόνο με τη ΝΔ». Όσοι από τους παρόντες ήταν στη σύσκεψη αυτή ξαφνιάστηκαν και μίλησαν με έντονο τρόπο, εκδηλώνοντας την αντίδρασή τους. Ακόμη και οι κολλητοί του δεν ήθελαν κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας την ημερομηνία λήξεως του ΠΑΣΟΚ. Και αφού πάλι η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ άλλαξε για πολλοστή φορά, με τον Π. Ευθυμίου από τη μια να επιμένει στο ιρλανδικό μοντέλο, προτείνοντας στον Βενιζέλο να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μαζί με τον Φ. Κουβέλη, και τους Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη, από την άλλη, να ζητούν αναβαθμισμένη και πλήρη πολιτική εκπροσώπηση, τελικά η μπίλια κάθισε στο να επιλέξει ο κ. Βενιζέλος τους δικούς του φίλους για να μπουν στην κυβέρνηση.
Το σκεπτικό ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε υπουργεία κρίσιμα και πρώτης γραμμής, όπως Εργασίας ή Υγείας, δεν θα ωφελούσε, γιατί το ΠΑΣΟΚ έτσι και αλλιώς έχει καταδικαστεί πολιτικά, έχει βάση. Αλλά από την αρχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να προωθήσει τους κολλητούς του, αδιαφορώντας αν τον κατηγορήσουν, όπως κάνουν άλλωστε, για την αξιοποίηση των δικών του «κηπουρών». Τα πρόσωπα που έβαλε στην κυβέρνηση είναι του φιλικού του περιβάλλοντος σε βαθμό παρεξηγήσεως, ιδίως στην περίπτωση του Δημήτρη Κούρκουλα, που ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών και είναι αδελφός της Ελένης Κούρκουλα η οποία μαζί με τον σύζυγό της Διονύση Παναγιωτάκη έχουν πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον Β. Βενιζέλο. Στο σπίτι τους έγιναν όλες οι συσκέψεις, οι συναντήσεις και οι συμφωνίες για την εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Διονύσης Παναγιωτάκης είναι υπεύθυνος όλων των εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Οι αντιδράσεις εκείνων που άκουγαν από την αρχή τον κ. Βενιζέλο να αντιστέκεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση, οι διάφορες μεταστροφές και μεταμορφώσεις του και στη συνέχεια η κατάληξη όλων αυτών προκάλεσαν την έκρηξη πολλών στελεχών. Πρώτη αντέδρασε η Άννα Διαμαντοπούλου. Βλέποντας και τη συμμετοχή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου στο υπουργείο Παιδείας ως υφυπουργού, που ήταν πολέμιος του νόμου για την Παιδεία, τηλεφώνησε στον Β. Βενιζέλο και του έκανε έντονα παράπονα, σε σημείο μάλιστα να του πει: «Ωραία, εγώ φεύγω από το ΠΑΣΟΚ».
Από την άλλη, στελέχη που πρόσκεινται στον Ανδρέα Λοβέρδο έλεγαν με νόημα ότι με αυτά που κάνει ο Βαγγέλης, μας σπρώχνει στην έξοδο.
Να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λοβέρδο, κατά την οποία συμφώνησε με τη θέση του πρώην υπουργού περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση. Φέρεται μάλιστα να του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ότι δεν καταλαβαίνει γιατί τα κάνει όλα αυτά ο Βαγγέλης. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κ. Σκανδαλίδη, τον οποίο προσπάθησε να μεταπείσει για τη θέση που είχε, να μην τοποθετηθούν πολιτικοί στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πάντως, η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μην προτείνει πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση είχε συμφνηθεί με τον Κουβέλη. Αν παρατηρήσει κανείς τις αποφάσεις τού προέδρου της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν ταυτόσημες.