Ράπανος κατά Παπακωνσταντίνου

• Διαβάσαμε με αρκετό ενδιαφέρον, μετά την υπουργοποίηση του κ. Βασίλη Ράπανου, πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε με την καθηγητική του ιδιότητα για το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Γράφει, λοιπόν, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών (τη μελέτη συνυπογράφει η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Καπλάνογλου): «Ακόμη και υπό την απειλή της χρεοκοπίας, οι προσπάθειες για τη βελτίωση της απόδοσης του φορολογικού συστήματος δεν έχουν καταλήξει σε επαρκή αποτελέσματα».

• Δύσκολα θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς με τόση ακρίβεια μια από τις πιο «καραμπινάτες» αποτυχίες του υπουργείου Οικονομικών της εποχής Γιώργου Παπακωνσταντίνου: ακόμη και όταν φθάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, ακόμη και όταν έγινε επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά η ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ο κ. Παπακωνσταντίνου και η ομάδα του αποδείχθηκαν ανίκανοι να βελτιώσουν ουσιωδώς τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

• Βέβαια, από έναν άνθρωπο που γνωρίζει τόσο καλά τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως ο κ. Ράπανος, εύλογα περιμένουμε ότι θα κάνει τα πάντα για να τον ανορθώσει και, αυτήν τη φορά, η προσπάθεια θα είναι επιτυχής. Ιδού η Ρόδος…

«Ζήστε με 300 ευρώ»!

• Είχε δημιουργήσει προσδοκίες ο νόμος της Λούκας Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ότι θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες που βρίσκονται σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο. Όμως κανένας νόμος δεν μπορεί να σώσει τους υπερχρεωμένους από τη δυστυχία, αν οι δικαστές που τον εφαρμόζουν δίνουν προτεραιότητα στην ικανοποίηση των τραπεζών, αδιαφορώντας για τη δυνατότητα του υπερχρεωμένου να ζήσει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

• Όπως αναφέρουν με αρκετή ανησυχία στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων, πολλοί είναι οι ειρηνοδίκες που επιδεικνύουν με τις αποφάσεις τους σκληρότητα σε βαθμό εξοργιστικό προς τους δανειολήπτες: τους ρυθμίζουν μεν τα χρέη με καταβολές για τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά ορίζουν τόσο υψηλά ποσά για την εξυπηρέτηση των δανείων, που ο δυστυχής δανειολήπτης μένει με εισόδημα 300 ευρώ, για να αντιμετωπίσει τις βασικές του ανάγκες.

• Στην πραγματικότητα, τέτοιες αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του νόμου για τους υπερχρεωμένους: στόχος του νομοθέτη, αγαπητοί δικαστές, δεν ήταν να εξοντώσει, αλλά να ανακουφίσει όσους έχουν υπερβολικά χρέη και αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξυπηρετήσουν.

Μένουν οι Γάλλοι

• Οργίασαν οι φήμες ότι οι Γάλλοι της Credit Agricole αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Εμπορική Τράπεζα και την ελληνική αγορά, πουλώντας σε ελληνική τράπεζα τη θυγατρική τους. Μάλιστα, η Alpha Bank διέψευσε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την Εμπορική.

• Προς το παρόν, πάντως, οι Γάλλοι φαίνεται ότι θα μείνουν, θέλοντας και μη, στην Ελλάδα, αφού είναι πολύ δύσκολο αυτήν την περίοδο να βρουν αγοραστή για την Εμπορική. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κατέληξαν σε μια συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος: η ΤτΕ θα ανοίξει γραμμές ρευστότητας προς την Εμπορική, από τον εθνικό μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που ως τώρα στήριζε μόνο ελληνικές τράπεζες.

• Σε «αντάλλαγμα», η Credit Agricole δέχθηκε να δώσει άλλη μία ενίσχυση κεφαλαίων στην Εμπορική, για να αντιμετωπίσει πρόσθετες ζημίες, κάτι που προδιαγράφει ότι για αρκετό καιρό ακόμη θα παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Κάτι είναι κι αυτό…


Σχολιάστε εδώ