πρωινός καφές

Τρεις κυβερνήσεις έχει «φάει» μέχρι τώρα η οικονομική κρίση. Του Παπανδρέου, του Παπαδήμου και την υπηρεσιακή του Πικραμμένου (που δεν ήταν απλώς υπηρεσιακή, αφού ο πρωθυπουργός μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ). Κατά σύμπτωση, το επίθετο και των τριών πρωθυπουργών αρχίζει από «Π». Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πια η τέταρτη, και ίσως κάτι να σηματοδοτεί το ότι υπάρχει η αλλαγή στο πρώτο γράμμα. Kαι μπορεί να μην είναι σύντομος ο βίος της… Να επιβεβαιωθεί ο πρόεδρός της ότι θα είναι μακρόπνοη…

***

Αλέξη Τσίπρα, τρέξε να πάρεις πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων από την «Καθημερινή», με την ενυπόγραφη δήλωση ότι θα συμμορφωθείς προς τις υποδείξεις. Ότι οι νεολαίοι σου δεν θα φωνάζουν συνθήματα για τη συνέχιση του «ΕΑΜ- ΕΛΑΣ» γιατί τρομάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Και ακόμα πρέπει να βάλεις χέρι στις «συνιστώσες» σου και στα «ακραία στοιχεία» που έχεις σε κορυφαίες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ… Τι νόμιζες… Ότι έτσι εύκολα θα σου δώσουν βίζα για το άβατο, για την Αριστερά, Μαξίμου;

***

Εν ολίγοις,Τα χρόνια περνούν, οι γενιές παρέρχονται, οι προσφωνήσεις επικαιροποιούνται και παραμένουν:
– Κύριοι Τροϊκανοί, ιδού ο λαός σας!

***

Πολύ ψηλά έχει στήσει την… αγάπη του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το όνομά της, όπως μαθαίνω από καλή πηγή.

***

Οι τραπεζίτες δεν μπορεί να έχουν κανένα παράπονο ή ενδοιασμό για τη σύνθεση της κυβέρνησης των τριών. Έχουν έναν δικό τους άνθρωπο, στο πιο κρίσιμο και αποφασιστικό γι’ αυτούς υπουργείο, το Οικονομικών. Τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο, που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και έχει χρηματίσει πρόεδρος της Κτηματικής Τράπεζας πριν συγχωνευθεί με την Εθνική.

***

Αυτό δεν πρέπει να έχει προηγούμενο. Ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, του 48%, που κυβέρνησε τη χώρα επί 2,5 χρόνια, να έχει μόνο ΕΝΑΝ βουλευτή σε 11 νομούς της χώρας (της Κεντρικής Ελλάδας, που εκλέγονται συνολικά 45 βουλευτές). Συγκεκριμένα, μόνο στη Λάρισα (οκταεδρική) εξέλεξε έναν βουλευτή, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη (που ήταν προσωπική επιτυχία του) και δεν έβγαλε κανέναν βουλευτή στη Μαγνησία (5), στην Καρδίτσα (5), στα Τρίκαλα (5), στην Ημαθία (4), στην Πιερία (4), στην Καστοριά (2), στα Γρεβενά (1), στη Φθιώτιδα (5), στη Βοιωτία (4), στη Φωκίδα (1) και στην Ευρυτανία (1).

****

Η δυστοκία της λήψης της απόφασης απ’ τη μεριά της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας είχε τους λόγους της. Ήταν ο εφιάλτης του ’89, της συγκυβέρνησης τότε του Συνασπισμού με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, όπου ο κ. Κουβέλης μετείχε ως υπουργός Δικαιοσύνης, αν θυμάμαι καλά. Κι εκείνο το πάντρεμα ακόμη το πληρώνει η Αριστερά, που ήταν τότε ενωμένη στον Συνασπισμό της Προόδου, όπου επικεφαλής ήταν ο Φλωράκης και ο Κύρκος. Τούτων δοθέντων δικαιολογημένες οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι όροι προφύλαξης για να αποτραπεί η επιστροφή του εφιάλτη…

***

Δεν πρόλαβε να επανέλθει η Ντόρα και «τα πήρε κρανίο» ο Κυριάκος, που αρνήθηκε να γίνει αναπληρωτής υπουργός.
Μια ζωή… «προβλήματα» με το μητσοτακέικο ο Αντώνης

***

Πριν προκηρυχθούν οι εκλογές του Μάη και καθώς όλα έδειχναν ότι η ΝΔ έρχεται στην κυβέρνηση, κορυφαίος πράσινος υπουργός που μετείχε στην κυβέρνηση Παπανδρέου και του Παπαδήμου είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά για να του μεταφέρει τις εμπειρίες του, μια και ο τομέας του είχε σχέση με το Μνημόνιο και τα προβλήματα της οικονομίας. Στην κουβέντα, ο τότε υπουργός είπε στον πρόεδρο της ΝΔ τις σκέψεις του για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Χρειάζεται ένα ισχυρό πρόσωπο ως υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να υποστηριχθεί με δύο αναπληρωτές υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς. Ο υπουργός θα ασχολείται με τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με τους έξω και οι δύο αναπληρωτές θα έχουν όλα τα της Βουλής. Η στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι οι συμβουλές, λόγω προσωπικών εμπειριών, δεν εισακούστηκαν…


Σχολιάστε εδώ