Παράταση για τα αυθαίρετα

Τελικά πείστηκε με τα επιχειρήματα των εισπρακτικών λόγων και του ενδεχόμενου εκτροχιασμού του μέτρου λόγω πιθανής καθυστέρησης σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Βέβαια, προκαλεί απορία το γεγονός ότι αποφασίστηκε η παράταση την τελευταία, ουσιαστικά, εργάσιμη ημέρα της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης… Πιλοτικά, πάντως, ξεκίνησε και η, ηλεκτρονική, δεύτερη φάση από το ΤΕΕ. Εκεί όμως μένουν πολλά να γίνουν μέχρι να καταστεί λειτουργική. Πολλά βέβαια όσον αφορά την πολιτική του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα θα εξαρτηθούν και από την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η νέα ηγεσία του υπουργείου.

***

• Εξ απήνης πιάστηκαν οι μεγαλοπαράγοντες των μηχανικών με τη σύνθεση της κυβέρνησης, τουλάχιστον στα δύο υπουργεία που τους αφορούν άμεσα, στο Περιβάλλοντος και στο Υποδομών. Από τη μία, όλοι περίμεναν, με βεβαιότητα, την υπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη, ουδείς γνώριζε τις προθέσεις Σαμαρά για ενοποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών. Εντυπωσιάζει μάλιστα η ανάδειξη του Κωστή Χατζηδάκη σε υπερυπουργό που παίρνει πάνω του όλο το παιχνίδι της ανάπτυξης στη χώρα. Όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων στα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ηγεσίας (Καλογιάννη, Σκορδά και Μηταράκη), καθώς πρόκειται για σημαντικό υπουργείο, που είναι αμιγώς γαλάζιο. Από την άλλη πλευρά, στο ΥΠΕΚΑ, ο νέος υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος (πανεπιστημιακός, πρόταση Βενιζέλου) είναι πολύ γνωστός θεωρητικός του χώρου της τοπογραφίας και οι μηχανικοί εκτιμούν ότι θα πάρει πάνω του τόσο το Κτηματολόγιο (που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση) όσο και τα δύσκολα θέματα χωροθετήσεων σε υπό αξιοποίηση δημόσια περιουσία. Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τον χώρο, αλλά συμμετείχε σε σχετικούς τομείς του κόμματος και είχε σχετικές αρμοδιότητες παλαιότερα στο ΥΠΑΝ, ενώ ο υφυπουργός Ασημάκης (Μάκης) Παπαγεωργίου έχει ασχοληθεί πολύ έντονα από διάφορες θέσεις με τον χώρο της ενέργειας, τελευταία επί κυβέρνηση Καραμανλή, ήταν πρόεδρος της ΔΕΠΑ.

• Στη ΔΚΜ όλοι έβαλαν τα καλοκαιρινά κοστούμια και έκαναν μία και δύο και τρεις βόλτες στη Συγγρού. Ακόμη και αυτοί που έβριζαν την ηγεσία της ΝΔ, αφού περίμεναν την έξοδο του Αντώνη από το κόμμα. Τελικά ατύχησαν, αλλά δεν πειράζει! Για κυβερνητική θέση είναι έτοιμοι και περιμένουν αξιοποίηση! Τους ανησύχησε το γεγονός ότι ο υπουργός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ελπίζουν. Πάντως, στην ΠΑΣΚ του ΤΕΕ δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι, καθώς ο νέος υπουργός είναι προσωπική επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου. Και δεν είναι όλοι βενιζελικοί στη Νίκης…

• Στο ΤΕΕ έχει αρχίσει μια ονοματολογία σχετικά με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης-Υποδομών. Μάλιστα, σε αυτήν εμπλέκονται και ονόματα μηχανικών γνωστών στον χώρο του ΤΕΕ. Αν τελικά κάποιοι από τη Διοικούσα του Επιμελητηρίου μετακινηθούν σε θέσεις γενικών γραμματέων, οι καραμπόλες και οι αλλαγές θα είναι πολλές.

• Εκεί που τίποτα δεν αλλάζει είναι η κατάσταση στους δύο Συλλόγους Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων. Μετά τις εκλογές δεν κινείται τίποτα. Ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει ούτε τα ονόματα των εκλεγμένων. Για συγκρότηση των ΔΣ δεν συζητάμε.

• Ένας μικρός χαμός έγινε στη συνεδρίαση της Διοικούσας του ΤΕΕ… Ο πρόεδρος φαίνεται ότι αγνόησε το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος έφτιαξε για το δελτίο τρωτότητας που θα χρησιμοποιηθεί στα αυθαίρετα. Η επιτροπή αποτελούνταν από μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, του ΟΑΣΠ και του ΤΕΕ και κατέληξαν σε πρόταση προς το υπουργείο. Ενώ όμως κατέληξαν στο προτεινόμενο δελτίο, τελικά ο πρόεδρος παρουσίασε στη Διοικούσα του ΤΕΕ ένα άλλο, το οποίο έστειλε, υποτίθεται, το υπουργείο! Φήμες αναφέρουν ότι η «ασυνεννοησία» οφείλεται στην παγιωμένη κόντρα του προέδρου του ΤΕΕ με τον ΣΠΜΕ. Για το θέμα όμως αυτό, ο Σπίρτζης δέχτηκε επίθεση από πολλά μέλη της Διοικούσας, συμπεριλαμβανομένων μελών και από τη δική του παράταξη. Έτσι, για να αποφύγει το ζήτημα, ζήτησε από τον Μακέδο της ΔΚΜ να ενημερώσει τα άλλα μέλη, υποδεικνύοντάς τον έμμεσα ως τον υπεύθυνο για ό,τι συνέβη. Τελικά, μπροστά στο «χάος της ασυνεννοησίας» η απόφαση αναβλήθηκε. Σε τέτοιες ντρίπλες ο Σπίρτζης είναι προπονημένος και δεν εκτίθεται εύκολα.

• Ανακοινώθηκαν τα μέλη των αρχιτεκτονικών συμβουλίων που κληρώθηκαν στο ΥΠΕΚΑ, αλλά, εντελώς τυχαία μάλλον, ανακυκλώθηκαν τα ίδια περίπου πρόσωπα. Τυχαίο; Δεν γνωρίζω! Να φανταστείτε ότι γνωστό στέλεχος της ΕΛΕΜ έχει οριστεί σε δευτεροβάθμια επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα είναι και στην πρωτοβάθμια! Αυτό είναι το νέο ύφος των κατά τ’ άλλα ανεξάρτητων ελεύθερων επαγγελματιών. Όλα μαθαίνονται τελικά και όλοι αποκαλύπτονται.

• Τα στατιστικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά. Σε πρόσφατη έρευνα εμφανίζονται έτοιμοι να μεταναστεύσουν, λόγω ανεργίας, τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα αποφοίτους του ΕΜΠ. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του Συνδέσμου Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών, από το τρίτο τρίμηνο του 2008, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση, και μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011 χάθηκαν 157.000 θέσεις εργασίας. Δηλαδή περισσότερο από το 10% της συνολικής ανεργίας ή το 25% της αύξησης της ανεργίας προέρχεται από τον κύκλο της παραγωγής έργων!

• Καθυστέρηση φαίνεται ότι έχουμε στο θέμα της μετεγκατάστασης των διάσπαρτων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο κτίριο του Μινιόν. Όπως σας είχαμε γράψει από τους πρώτους, το υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεξε το συγκεκριμένο ακίνητο (της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όμιλος Folli Follie) με τον σχεδιασμό να υπογραφεί η σχετική σύμβαση αμέσως (αρχές Ιουνίου) και να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τον Σεπτέμβριο. Όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να μην υπογράψει τη σύμβαση και να αφήσει το έργο στην επόμενη. Έτσι, δεδομένων και των καθυστερήσεων μέχρι να ενημερωθεί η καινούργια πολιτική ηγεσία, δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται το έργο εντός χρονοδιαγράμματος. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη σύμβαση μίσθωσης κτιρίου του ΥΠΕΚΑ είχαν ενδιαφερθεί αρχικά μόλις τρεις εταιρείες, καθώς οι προδιαγραφές του υπουργείου ήταν πολύ συγκεκριμένες όσον αφορά κυρίως το μέγεθος (τουλάχιστον 15.000 μέτρα ικανά να στεγάσουν τουλάχιστον 1.300 υπαλλήλους) και τη χωροθέτηση (κοντά σε σταθμό του Μετρό). Έτσι, εκτός από το κτίριο του Μινιόν, είχαν προταθεί ένα κτίριο επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την Πλατεία Μαβίλη, που είχε δομηθεί ως πολυχώρος, από την εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΤΕ, και ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Καβάλας από εταιρεία συμβούλων ακινήτων για λογαριασμό άλλου επενδυτικού σχήματος, για το οποίο δεν κατατέθηκε τελικά προσφορά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μίσθωση δεν είναι το μοναδικό σημαντικό σημείο του έργου, καθώς ενδιαφέρον έχει και η εταιρεία που θα αναλάβει την ανακατασκευή. Τέλος, σημειώνουμε ότι από τη στιγμή της ανακοίνωσης έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις στα πέριξ του Μινιόν ακίνητα προς αξιοποίηση.

***

Σαν πολλά μαζεμένα να είχαμε στον τομέα των ακινήτων τις τελευταίες ημέρες… Αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια καλοβλέπουν «τουριστικά φιλέτα», ξένες πολυεθνικές τοποθετούνται σε εμπορικά σημεία, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει ευκαιρίες», τουρκικός όμιλος ενδιαφέρεται να μισθώσει μαρίνες στην Ελλάδα, που συνολικά θα υπερβαίνουν όσες τουρκικές μαρίνες διαθέτει(!), βούλγαροι μικρομεσαίοι και μεγαλοαστοί ξεκινούν να αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στη Βόρεια Ελλάδα. Τι έγινε ξαφνικά;


Σχολιάστε εδώ