Πάει στις καλένδες η σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο

Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι όταν προκύπτει μια κυβέρνηση τριών κομμάτων, με τις αναγκαίες ισορροπίες και τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς, είναι «λογικό» κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες να μπαίνουν για ένα διάστημα στο… ράφι.

Τι γίνεται όμως όταν αναφερόμαστε σε εξαγγελίες κεντρικές, εξαγγελίες που σηματοδότησαν βασικές επιλογές ενός κόμματος;

Σε μια τέτοια περίπτωση αρκεί να επικαλεστεί κάποιος την τήρηση των αναγκαίων ισορροπιών; Είναι αυτό ένα επιχείρημα ικανό να απαντήσει σε κριτική για υπαναχώρηση; Δεν τίθενται τυχαία τα παραπάνω ερωτήματα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες μας, ήδη και πριν από τον σχηματισμό της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ο Β. Βενιζέλος με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ζήτησε απ’ τον νέο πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να πάει πίσω την εξαγγελία του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο.

Υπενθυμίζουμε πως ο Αντ. Σαμαράς έχει μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτήν την Εξεταστική, τονίζοντας μάλιστα ότι μια και μόνο Εξεταστική θα κάνει, για να διερευνηθεί ακριβώς το τι μεσολάβησε και φτάσαμε στο καταστροφικό Μνημόνιο.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, παραπέμπει στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του τέως «τσάρου» Γ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι αυτής της επώδυνης πορείας, με τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, αν και γνώριζαν εγκαίρως την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τις δηλώσεις περί «Τιτανικού» κ.λπ.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο Βενιζέλος εμμέσως στη διάρκεια των συζητήσεων και διαβουλεύσεων που είχε με τον νέο πρωθυπουργό για τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης του έθεσε αυτό το ζήτημα, ζητώντας του στην ουσία να το πάει πίσω, τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα του είπε, κατά τις ίδιες πληροφορίες:

• Δεν πρέπει να αρχίσουμε με αντιπαλότητες, με θέματα που μπορεί να προκαλέσουν διχασμό, την ώρα μάλιστα που μας περιμένουν κρίσιμες αποφάσεις. Τέτοια ζητήματα να τα αφήσουμε σε βάθος χρόνου, για να μη δημιουργηθούν τριβές και αντιπαραθέσεις.

Διακριτική, έμμεση μεν, αλλά σαφής αυτή η τοποθέτηση του Β. Βενιζέλου.

Είναι σαφές ότι αναφερόταν σε αυτήν την εξαγγελία για Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο και ζήτησε να την «αφήσουν για αργότερα»…

Δηλαδή στην ουσία ζήτησε να μην υλοποιηθεί αυτή η συγκεκριμένη εξαγγελία του Αντ. Σαμαρά…

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός δεν απάντησε με σαφήνεια για το τι τελικά θα πράξει. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν είπε στον Βενιζέλο πως θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση μιας σαφούς δέσμευσης που έχει αναλάβει προξενεί ερωτήματα…

Ένα άλλο ζήτημα που αφορά ένα σοβαρό θεσμικό θέμα, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι επίσης μετέωρο.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς.

Περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ, που επίσης συμμετέχει στη νέα συγκυβέρνηση.

Και το έθεσαν και ο Φ. Κουβέλης και οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ κατά τις συζητήσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, σαφής δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στις προγραμματικές θέσεις της. Και αυτό αφήνει έκθετους τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ…


Σχολιάστε εδώ