Οι Ελληνοκύπριοι… απειλούν την ειρήνη στηn Aνατολική Μεσόγειο!
Αυτή ήταν η θέση του λεγόμενου εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στα Ην. Έθνη Οσμάν Ερτούκ την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προσκεκλημένος των «Φίλων της Τουρκίας».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Ερτούκ, η υφιστάμενη διαδικασία επί των ουσιωδών κεφαλαίων έχει εξαντληθεί. Συνεπώς, παρατήρησε, η λύση μπορεί να εξευρεθεί μέσω μιας πολυμερούς διάσκεψης και ενός πάρε-δώσε μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως, τόνισε, μια τέτοια διαδικασία απορρίπτεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όταν ρωτήθηκε εάν μια τέτοια διάσκεψη θα ήταν δυνατό να συγκληθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, επικαλέστηκε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος δεν απέκλεισε να συμβεί και αυτό. Αλλά, όπως είπε, «θα πρέπει να απευθυνθείτε προς τους Ελληνοκύπριους».
Κρατικής ιδιοκτησίας
Ο κ. Ερτούκ μιλούσε σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προσκεκλημένος των «Φίλων της Τουρκίας». Παρ’ όλα αυτά, στην αίθουσα υπήρχαν μόνο τέσσερις ευρωβουλευτές. Και αυτοί γνωστοί για τις φιλοτουρκικές, εκ των πραγμάτων, απόψεις τους. Πάντως, ο κ. Ερτούκ τόνισε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει ως το τέλος του έτους, λόγω της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ και λόγω των «εκλογών των Ελληνοκυπρίων».
Και εξ αφορμής έθιξε το ζήτημα της χρήσης του τίτλου της «κρατικής ιδιοκτησίας» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην απουσία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως είπε, παρότι είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν, βρίσκονται στην «απομόνωση».
Είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «φυλακισμένοι» και επανέλαβε στην ουσία το αίτημα για την εφαρμογή του κανονισμού για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο.
Η σκοπιμότητα των ΜΟΕ
Για να μην περνά ο χρόνος ανεκμετάλλευτος, ο κ. Ερτούκ είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών, ξεκινώντας από τους τρεις κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή τον κανονισμό για το «απευθείας εμπόριο» και τους κανονισμούς της πράσινης γραμμής και της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων.
Ο τουρκικής καταγωγής βούλγαρος ευρωβουλευτής Μετίν Καζάκ επισήμανε ότι θα έπρεπε εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας να εκπονηθεί μια «θετική ατζέντα» που να προωθεί την επίλυση των προβλημάτων τους. Ταυτοχρόνως, γενικότερα, δεν ζήτησε από την ΕΕ να τιμωρήσει τους Ελληνοκυπρίους για τη στάση τους στο Κυπριακό, αλλά να «γίνουν υπεύθυνοι».
Βολές κατά της Εκκλησίας
Σύμφωνα με τον κ. Ερτούκ, η διαδικασία λύσης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανοικτή, αλλά θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα.
Δεν μπορούμε να συζητούμε, είπε, για άλλα σαράντα τέσσερα χρόνια, διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να παραμένουν φυλακισμένοι, εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση για λύση. Και επί τούτου αναφέρθηκε σε κόμματα στον «Νότο» που δεν θέλουν τη λύση, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εάν, τόνισε, οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν ομοσπονδιακή λύση, να το πουν!