Με 10+15 εκατ. ευρώ ξεπερνάει τον κάβο το Mega

Αν δεν πετύχει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν λάβει νέο δάνειο και συνεχιστεί η πτώση της διαφήμισης, το Mega θα μπει σε έναν νέο φαύλο κύκλο, εκτός κι αν βρεθούν άλλοι χρηματοδότες. Το Mega εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τη διαφήμιση, κατά 98%, και αν υπάρξει και νέα πτώση η κατάσταση θα είναι δραματική.

Το Mega σχέδιο ενίσχυσης της εταιρείας είναι ύψους 10+15 εκατ. ευρώ. Συγκεντρώνοντας ένα συνολικό ποσόν ανώτερου ύψους 25 εκατ. ευρώ, το Mega σχεδιάζει να ξεπεράσει τον κάβο της έλλειψης μετρητών. Η νέα αύξηση κεφαλαίου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και έχει στόχο τη συγκέντρωση έως και 10.079.000 ευρώ, ένα «σκαλοπάτι» που θα βοηθήσει το κανάλι να λάβει ομολογιακό δάνειο της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως θα έχει τη μορφή της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού. Η δόση που περιμένει το Mega είναι ύψους 7,5 εκατ. ευρώ και έχει οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου. Έξι μήνες μετά θα πρέπει να καταβληθούν, στις 14 Μαρτίου 2013, άλλα 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου οι δύο βασικοί μέτοχοι, ΔΟΛ και Πήγασος, έχουν καταβάλει χρήματα σε ειδικό λογαριασμό για να μπορέσει να κινηθεί το κανάλι τους επόμενους μήνες, με τον Γιώργο Μπόμπολα να είναι εκείνος που έβαλε πρώτος χρήματα. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι Ψυχάρης και Μπόμπολας δεσμεύτηκαν διά των εκπροσώπων τους πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση του κεφαλαίου και θα διατηρήσουν αναλλοίωτα τα ποσοστά τους (Πήγασος: 26,82% – ΔΟΛ: 22,11%) για διάστημα έξι μηνών. Στη γενική συνέλευση τη θέση αυτή εξέφρασαν για λογαριασμό του Πήγασου η δικηγόρος Ουρανία Νιάτσου και ο Παναγιώτης Ψυχάρης για λογαριασμό του ΔΟΛ. Αντιρρήσεις δεν εκφράστηκαν ούτε από την πλευρά του Ομίλου Βαρδινογιάννη, που έχει υψηλή παρουσία στο Mega, ούτε από την Προμηθέας Gaz (2,93%) του Δημήτρη Κοπελούζου. Από εδώ και πέρα, βέβαια, πρέπει γίνει και η αύξηση του κεφαλαίου, η οποία εγκρίθηκε πριν από έξι μήνες, αλλά δεν προχώρησε, αφού διαπιστώθηκαν προβλήματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τώρα η νέα αύξηση θα «τρέξει» από τον Ιούλιο για τέσσερις μήνες και όταν ολοκληρωθεί και συγκεντρωθεί το ποσόν για τουλάχιστον έξι μήνες οι ΔΟΛ και Πήγασος θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους. Αν κάποιος δεν συμμετάσχει στην αύξηση, το ποσοστό του θα μειωθεί αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, σε λίγο καιρό θα υπάρχει ξανά το ζήτημα της χρηματοδότησης της εταιρείας, της αναζήτησης νέων μετόχων και της συγχώνευσης με το Star.

• Σε 8,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται το 2011 οι επισφάλειες για το Mega από την κατάρρευση των διαφημιστικών εταιρειών Leo Burnett και Ashley & Holmes – United Media.


Σχολιάστε εδώ