Με Σταύρο Μαλά το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές

Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με ποσοστό της τάξης του 70%. 25% ψήφισαν όχι, ενώ 5% τήρησαν αποχή.

Η ταυτότητα Μαλά

Η απόφαση είχε τη σύμφωνη γνώμη ή, κατά το πιο δόκιμο, ήταν επιλογή του κ. Χριστόφια, εφόσον ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία. Οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι οι κομματικές επιλογές είχαν μειωμένες πιθανότητες εκλογής, λόγω της κακής εικόνας που αφήνει πίσω του ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόσο στην εσωτερική διακυβέρνηση όσο και στο Κυπριακό, όπου είχε αρχίσει την Προεδρία ως Πρόεδρος λύσης, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, αφού οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ θέλει να αποσείσει από τους ώμους του μια πιθανή ήττα και να την αποδώσει στον κ. Μαλά, ο οποίος βεβαίως δεν είναι γνωστό πολιτικό πρόσωπο, παρότι ανήκε στους ΕΔΗ, δηλαδή στο κόμμα του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και της επαναπροσέγγισης χωρίς όρους!

Μάχη μεταξύ τριών

Συνεπώς, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ μπορεί να μην έχει πείρα, έχει όμως πολιτικό στίγμα, και μάλιστα ισχυρό, για όποιον θέλει να το ψάξει. Παραλλήλως, το γεγονός ότι δεν έχει πολιτική πείρα ούτε φανατικούς οπαδούς κατατείνει στο ότι θα είναι πλήρως εξαρτώμενος από το ΑΚΕΛ, το οποίο προσδοκά, εάν περάσει στον δεύτερο γύρο, να κερδίσει τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος παρότι έχει στον πρώτο γύρο προβάδισμα, έχει ταυτοχρόνως πολλές αντιπάθειες.

Για τον κ. Αναστασιάδη ευνοϊκή θα ήταν η υποψηφιότητα Χριστόφια, επί του οποίου είχε αρχικά σχεδιαστεί η στρατηγική του. Ο τρίτος της «παρέας» των υποψηφίων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, προσδοκώντας στην υποστήριξη του ενδιάμεσου χώρου, δηλαδή των κομμάτων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων. Ο Γ. Λιλλήκας κατέρχεται στις εκλογές θεωρώντας ότι η Ομοσπονδία είναι ανέφικτη και ξεπερασμένη επιλογή λύσης και πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν από μηδενική βάση, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στις σφυγμομετρήσεις εμφανίζεται να διεκδικεί είσοδο στον δεύτερο γύρο, αφού, όταν συγκρίνεται με στελέχη του ΑΚΕΛ, όπως ο ΓΓ Άντρος Κυπριανού ή ο Νίκος Κατσουρίδης, συγκεντρώνει παρόμοιο ποσοστό προτίμησης. Κερδίζει ή χάνει με μία ή δυο μονάδες διαφορά ως προς την είσοδό του στον δεύτερο γύρο. Είναι αλήθεια όμως ότι ο Γ. Λιλλήκας δεν είναι και πολύ επιθυμητός από μερίδα της ηγεσίας του ενδιάμεσου χώρου, όπως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Στον χώρο του ενδιάμεσου χώρου υπάρχει δυστοκία.


Σχολιάστε εδώ