Κρίσιμα ερωτήματα για τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πληροφόρηση, τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

• Στις 9 Μαρτίου –πριν από την ολοκλήρωση του PSI– το υπόλοιπο των ποσών που είχε καταβάλει ο ΕΔΟΕΑΠ στο Κοινό Κεφάλαιο ήταν 115 εκατομμύρια ευρώ.

• Ευθύς μόλις ολοκληρώθηκε το PSI, και μόνο στην περίπτωση διακράτησής της μέχρι τη λήξη, η ονομαστική αξία της συμμετοχής του ΕΔΟΕΑΠ στο Κοινό Κεφάλαιο μειώθηκε σε 59 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που προέκυψαν από τη διαδικασία ανταλλαγής του PSI.

• Η τρέχουσα τιμή όμως της συμμετοχής αυτής ήταν ήδη 35 εκατομμύρια ευρώ γιατί από την πρώτη κιόλας ημέρα μειώθηκαν οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων.

• Στην περίπτωση που ο ΕΔΟΕΑΠ θα ήθελε να τραβήξει κάποιο ποσόν πριν από τη λήξη για να καλύψει, για παράδειγμα, πάγιες και τακτικές ανάγκες του, τότε δεν υπήρχε άλλος δρόμος –σύμφωνα άλλωστε και με τη διαδικασία που περιγράφει ο νόμος 2469/97– από την ανάλογη ρευστοποίηση μέρους της συμμετοχής του σε τρέχουσες τιμές.

• Έτσι κι έγινε. Ο ΕΔΟΕΑΠ προέβη σε απολήψεις 25 εκατομμυρίων ευρώ από την ημέρα που ολοκληρώθηκε το PSI, ρευστοποιώντας αναλόγως και μέρος της μερίδας του στο Κοινό Κεφάλαιο. Αν, για παράδειγμα, ανέλαβε 5 εκατομμύρια ευρώ στις 23 Απριλίου και η τρέχουσα τιμή του μεριδίου ήταν η μισή της ονομαστικής, τότε είναι σαν να ρευστοποίησε μερίδια ονομαστικής αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

• Το αποτέλεσμα των διαδοχικών ρευστοποιήσεων της συμμετοχής του ΕΔΟΕΑΠ στο Κοινό Κεφάλαιο είναι η σημερινή αξία της μερίδας να ανέρχεται πλέον σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν κάποια βάσιμα ερωτήματα:

1. Για ποιον λόγο αποφάσισε η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να προβεί σε ρευστοποίηση της συμμετοχής της στο Κοινό Κεφάλαιο και να λογιστικοποιήσει έτσι τη δυνητική υποαξία που είχε προκύψει από τη μείωση της τιμής των ελληνικών ομολόγων;

2. Αν, όπως λέγεται, είχε καταθέσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες ως τον Μάρτιο, γιατί έπρεπε να προβεί σε ρευστοποίηση μέρους της μερίδας του στο Κοινό Κεφάλαιο;

3. Δεν επαρκούσαν τα 40 εκατομμύρια των καταθέσεων συν τα 47 εκατομμύρια των προϋπολογισθέντων εσόδων (σύμφωνα με το «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του Ταμείου μας» που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου) για να καλυφθούν οι ανάγκες για το 2012, που προϋπολογίζονται σε 56 εκατομμύρια ευρώ; Προφανώς, υπερεπαρκούν.

4. Μήπως η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν λέει την αλήθεια όταν προφασίζεται άγνοια του νόμου και ισχυρίζεται ότι πίστευε πως η συμμετοχή στο Κοινό Κεφάλαιο ισοδυναμεί με καταθετικό λογαριασμό; Πιθανότατα, αφού άλλα λέει στο ίδιο «Σχέδιο διάσωσης» της 23ης Απριλίου, όπου αναφέρει επί λέξει: «Υπολογισμός Διαθεσίμων και Χρεογράφων μετά το ”κούρεμα” της 19ης Μαρτίου. Από το παραπάνω ποσό (σ.σ.: 97,58 εκατ. ευρώ) ποσό 68 εκατ. ευρώ περίπου τοποθετήθηκε υποχρεωτικά σε Νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (είτε από ΤτΕ είτε ήταν ομόλογα του ΕΔΟΕΑΠ)…». Άρα γνώριζε στις 23 Απριλίου. Εκτός κι αν ξέχασε μετά.

5. Τέλος, τι έγιναν τα 25 εκατομμύρια που ανέλαβε ο ΕΔΟΕΑΠ; Είναι αλήθεια, όπως ισχυρίζονται αξιόπιστες πηγές, ότι τα κατέθεσε μαζί με άλλα 4 ακόμη εκατομμύρια σε μη τοκοφόρο λογαριασμό; Αν αληθεύει αυτό, ποιος είναι ο λόγος που επέλεξε να μην εισπράττει τόκο; Δεν πρέπει να μάθουν οι δημοσιογράφοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ;


Σχολιάστε εδώ