Κάτω στον Πειραιά

// Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Πλατεία Κοραή τα εγκαίνια της Β’ Πειραϊκής Αμφικτιονίας, ενός θεσμού που φέρνει τους Πειραιώτες κοντά στις ρίζες τους και ενισχύει τους δεσμούς της πόλης με τους τόπους καταγωγής των κατοίκων της. Η Πειραϊκή Αμφικτιονία είναι μια μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά και έγινε αμέσως ένας μεγάλος κρίκος που ένωσε τις διάφορες «φυλετικές συνιστώσες» της πόλης και ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες, τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά των «σκαπανέων» του Πειραιά, που ξεκίνησαν από όλες τις γωνιές της χώρας για να χτίσουν αυτό που βλέπουμε σήμερα στο λατρεμένο κομμάτι της αττικής ακτογραμμής το οποίο οριοθετεί και σημαδεύει η λέξη «Πειραιάς». Γι’ αυτό και η Πειραϊκή Αμφικτιονία αγαπήθηκε αμέσως από τους Πειραιώτες. Πέτυχε να τους γυρίσει στα δύσκολα χρόνια της εσωτερικής μετανάστευσης και να αναδείξει τα στοιχεία της αυθεντικότητας και της λεπτότητας που τους χαρακτηρίζουν. Μέχρι αύριο το βράδυ, οπότε θα γίνει η τελετή λήξης, οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ήθη και έθιμα πολλών περιοχών της χώρας, χορούς, θεατρικά δρώμενα καθώς και να γευτούν τοπικά εδέσματα. Η φετινή διοργάνωση της Πειραϊκής Αμφικτιονίας είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, αφού υπάρχουν 32 συμμετέχοντες και 27 περίπτερα.

// Ακόμα μιλάνε στον Πειραιά για τις εκπλήξεις που επιφύλαξαν τα παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου στο Β’ Φεστιβάλ που πραγματοποίησαν το διήμερο 14-15 Ιουνίου στο Βεάκειο. Τα πειραιωτάκια και τι δεν έκαναν αυτές τις δύο μέρες: Τραγούδησαν, χόρεψαν, απάγγειλαν ποιήματα, πήραν μέρος σε καλλιτεχνικά δρώμενα και ενθουσίασαν με τη ζωντάνια και τη λάμψη τους. Ο κόσμος που είχε γεμίσει το «μαγευτικό κοχύλι» του Προφήτη Ηλία, το Βεάκειο, έμεινε κατάπληκτος μ’ αυτά που είδε. Και κατανόησε ότι στον Πειραιά οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι «πάρκινγκ» παιδιών, αλλά χώροι δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας των «νεοσσών» της πόλης μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι κανένα από τα παιδιά, που είχαν κάνει αίτηση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έμεινε εκτός. Όλα τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν, όπως και πολλά άλλα τα οποία κατατέθηκαν στη μέση της χρονιάς.

// Την Τρίτη θα γίνουν τα εγκαίνια του Γραφείου Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου, που θα λειτουργεί στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, απέναντι από το γραφείο πληροφοριών. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, το Γραφείο αυτό θα είναι συνέχεια ανοικτό και θα δέχεται είδη, τρόφιμα κ.λπ. που θα θέλουν να διαθέσουν οι δημότες ή οι κάτοικοι του Πειραιά προς ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση.

// Τρία περίπτερα στα οποία θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που θα ενημερώνει ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες για τα αξιοθέατα του Πειραιά και θα δίνει κάθε είδους τουριστικές πληροφορίες θα τοποθετήσει σε καίρια σημεία της πόλης ο δήμος. Το ένα θα βρίσκεται στον χώρο όπου «βγαίνουν» από τα κρουαζιερόπλοια οι επιβάτες, το άλλο στον Τιτάνειο Κήπο και το τρίτο μετά το λιμάνι, απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, τα περίπτερα αυτά θα είναι οι «κράχτες» του Πειραιά και θα προσελκύουν τους επισκέπτες στην πόλη μας.

// Δύο φορές την τελευταία εβδομάδα ο δήμαρχος Πειραιά βρήκε την ευκαιρία να θυμίσει αυτό που έχει πει κι άλλες φορές, ότι δηλαδή θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και έπειτα από δύο χρόνια, όταν θα τελειώσει η σημερινή θητεία του. Έτσι, μιλώντας σε εκπομπή του δημοτικού ραδιοσταθμού την περασμένη Τρίτη το πρωί, τόνισε ότι το 2017 θα έχει έρθει το Μετρό στον Πειραιά και θα το υποδεχτεί ο ίδιος ως δήμαρχος, τονίζοντας ότι θα διεκδικήσει ακόμα μια δημαρχιακή θητεία, για να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την πόλη. «Δεν έχω πρόθεση να φύγω με ηρωικό τρόπο, έχω πρόθεση να μείνω με παραγωγικό τρόπο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

// Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «εφορία» οι περισσότεροι να παθαίνουμε… σύγκρυο, αλλά όσοι έχουν δοσοληψίες με τη Γ΄ ΔΟΥ της πόλης μας δεν… αισθάνονται τίποτα τέτοιο! Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, οι πολίτες βρίσκουν κατανόηση από το προσωπικό που απασχολείται σ’ αυτήν και από τον έφορο Νίκο Λαμπαρδάκη και φεύγουν με τη βεβαιότητα ότι η κάθε υπόθεσή τους θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που δεν θα τους δυσκολέψει κι άλλο τη ζωή…

// Το καθιερωμένο μονοήμερο ταξίδι στην παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά και το περιβάλλον θα πραγματοποιήσει ο όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουνίου. Προορισμός θα είναι και φέτος η Αίγινα, αφού προσφέρεται λόγω απόστασης αλλά και ιστορικής σημασίας για τέτοιου είδους «αποδράσεις». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου, στον ναό της Αφαίας και στην Αγία Μαρίνα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μουσικό λαϊκό πρόγραμμα με χορό, καθώς και διαλέξεις με θέμα: «Περιβάλλον και Πολιτιστική Κληρονομιά». Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με το πλοίο «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ», με αναχώρηση στις 9.45 από το λιμάνι του Πειραιά και αναχώρηση από Αίγινα προς Πειραιά στις 19.45. Επιπλέον, εθελοντές του Ομίλου UNESCO Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, θα καθαρίσουν ακτές του νησιού, όπου χρειάζεται.

// Πέρασε στα… ψιλά η παραλίγο τραγωδία που θα είχαμε την παραμονή των εκλογών στην Τήνο, όπου ένα πλοίο με 1.350 επιβάτες κατά τον απόπλου του προσέκρουσε στην προβλήτα και μετά κατευθύνθηκε με συνοδεία δύο άλλων πλοίων στη Σύρο, όπου αποβίβασε τον κόσμο. Όμως και στη Σύρο σε ένα λιμάνι που θεωρητικά είναι από τα πλέον ασφαλή των Κυκλάδων, το ταχύπλοο που είχε πάει για να πάρει τους επιβάτες του πρώτου πλοίου και να τους μεταφέρει στον Πειραιά προσέκρουσε κι αυτό πάνω του με αποτέλεσμα και τα δύο πλοία να καταστούν προβληματικά και να μην μπορούν να εξυπηρετούν τα δρομολόγιά τους μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Το περιστατικό ανέδειξε τρία προβλήματα: Το πρώτο είναι ότι το λιμάνι της Τήνου (όπως έχει καταγγελθεί από όλους τους πλοιάρχους) είναι… καρμανιόλα! Αν δεν ληφθούν μέτρα, στο μέλλον θα θρηνήσουμε θύματα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι περιβόητες… κόντρες μεταξύ των εταιρειών. Δεν γνωρίζουμε τι λέει το πόρισμα για την πρόσκρουση στην Τήνο, αλλά έτσι όπως περιγράφηκε το γεγονός από αυτόπτες μάρτυρες φαίνεται ότι την ώρα που έβγαινε το πλοίο που προσέκρουσε, έμπαινε στο λιμάνι άλλο πλοίο, ανταγωνίστριας εταιρείας, που ερχόταν από Μύκονο και μάλλον το «έκλεισε»! Βοηθούντος δε και του καιρού, δεν άργησε να γίνει το… κακό. Το τρίτο πρόβλημα είναι τα… απαγορευτικά! Την ημέρα εκείνη η ΕΜΥ έδινε 8 μποφόρ, αλλά τελικά, όπως έλεγαν έμπειροι ναυτικοί, στις Κυκλάδες είχε 9 και 10 μποφόρ! Έπρεπε δηλαδή να είχε απαγορευτεί ο απόπλους. Όμως, ίσως λόγω του ότι ο κόσμος ήθελε να μετακινηθεί για τις εκλογές, ίσως επειδή είχαν προπωληθεί χιλιάδες εισιτήρια, το απαγορευτικό δεν εκδόθηκε ποτέ. Αυτά ας τα έχει υπόψη του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην ακτοπλοΐα γιατί είναι Χιώτης και έχει νιώσει πολλά από αυτά που αναφέραμε στο… πετσί του, και ας δώσει λύσεις. Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να πετύχει, ας αρχίσει από τα εύκολα. Αυτά δηλαδή που κάνουν την καθημερινότητα του κόσμου δύσκολη…

// Κλείνοντας τη στήλη δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αναφορά στον χαμό, την περασμένη Πέμπτη, ενός γνήσιου Καμινιώτη, ενός ανθρώπου που γεννήθηκε, δούλεψε και έφυγε από τη ζωή στη λατρεμένη του γειτονιά. Πρόκειται για τον Γιώργο Μητρούση, που δεν ήταν πολιτικός, δεν υπήρξε ποτέ του παράγοντας, αλλά ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Γεμάτος καλοσύνη και διάθεση για προσφορά, με ανεξάντλητο χιούμορ, ακόμα και στα δύσκολα, και τεράστια αποθέματα αλτρουισμού και κοινωνικής γενναιότητας. Την Παρασκευή που έγινε η κηδεία του όλοι στα Καμίνια συνειδητοποίησαν ότι κάτι τους λείπει… Και θα τους λείπει για πάντα. Η στήλη εύχεται στην οικογένεια του φίλου Γιώργου και στα αδέλφια του κουράγιο και υπομονή…


Σχολιάστε εδώ