Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης και η προσπάθεια της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να «γερμανοποιήσει» την Ευρώπη με τη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων επόμενο είναι να μην εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές για την αγορά ευρώ και πιστωτικών τίτλων σε ευρώ. Έτσι η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος υποχωρεί. Και αυτό σημαίνει απαξίωσή του. Πολλοί σοβαροί αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς προβλέπουν ότι πολύ σύντομα η ισοτιμία θα διαμορφωθεί 1 ευρώ = 1,16 δολάρια για τη φετινή χρονιά. Και για το 2013 βλέπουν την ισοτιμία περίπου στο 1 προς 1. Η κρίση χρέους, η ατολμία των κορυφαίων παραγόντων της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η εσφαλμένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και οι αποτυχημένες πολιτικές επιλογές της κ. Μέρκελ εμποδίζουν το ευρώ να καθιερωθεί ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών, ως ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών και ως αποθεματικό χρήμα. Κάτι που το άξιζε, λόγω του μεγέθους της ευρωζωνικής οικονομίας, του υψηλού τεχνολογικού επιπέδου της και των επιδόσεών της. Όταν 4 χώρες της ΟΝΕ (Ιρλανδία – Πορτογαλία – Ισπανία και Ελλάδα) βρίσκονται υπό επιτήρηση και διατηρούνται όρθιες χάρη στην ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης, 2 χώρες βρίσκονται στον προθάλαμό του (Κύπρος – Ιταλία) και όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωζώνης εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας για να αποφύγουν τα χειρότερα, πώς είναι δυνατόν το κοινό τους νόμισμα να μην απαξιωθεί; Η λάμψη μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης κρατών και η εμπιστοσύνη στο κοινό της νόμισμα δεν προσφέρονται, αλλά κατακτώνται με τις συνετές επιλογές της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της.

2

Κάτω από τις εξελίξεις αυτές, που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη μελλοντική πορεία της Ευρωζώνης, έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Όλοι πλέον φαίνεται ότι έχουν πειστεί πως η διάλυση της Ευρωζώνης θα επιδεινώσει την ύφεση στην Ευρώπη και αυτό θα βλάψει και την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια. Και αυτό θα γίνει ασφαλώς η κυριότερη αιτία μιας νέας κρίσης στη διεθνή οικονομία γενικότερα. Έτσι θα πρέπει να εξηγηθεί το έντονο ενδιαφέρον του Προέδρου Ομπάμα και οι συχνές παρεμβάσεις του στους αξιωματούχους της ΕΕ και της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που η απειλή της συνεχώς γιγαντώνεται. Και πιέζει την ηγεσία της ΕΕ να λάβει επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς η ΕΕ είναι σημαντική εξαγωγική αγορά για τις ΗΠΑ. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξυπηρετούν οι «ευεργετικές παρεμβάσεις» του Ομπάμα και της κυβέρνησής του και όχι το ενδιαφέρον για τους λαούς που υποφέρουν από τη σκληρή λιτότητα, την ανεργία και την κατεδάφιση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας. Άλλωστε αυτό μας το είπε η αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών Λάιλ Μπρέναρντ κατά την προ ημερών επίσκεψή της στη χώρα μας, που δήλωσε: «Οι ΗΠΑ θα έχουν τεράστια οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης».

3

Όση δημόσια περιουσία δημιούργησε η «Ψωροκώσταινα της δραχμής», την πουλάει τώρα το ελληνικό κράτος του «εθνοσωτηρίου ευρώ» για να καταφέρει να επιβιώσει. Ένα από τα πλέον αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία του πάλαι ποτέ δημόσιου ΟΤΕ είναι και ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος (Hellas Sat), που βγήκε και αυτός στο σφυρί. Κατασκεύασμα της «Ψωροκώσταινας» και αυτός, από τα λίγα που έχουν απομείνει για να μας θυμίζουν την εποχή της δημιουργίας. Πάντα σοφοί, οι Κινέζοι έδειξαν ενδιαφέρον. Ποτέ δεν αγοράζουν «γουρούνι στο σακί». Διαλέγουν πού επενδύουν. Μέσα στην επενδυτική άπνοια που επικρατεί στη χώρα μας, κάθε ξένη επένδυση στην πραγματική οικονομία είναι ευπρόσδεκτη από όπου και αν προέρχεται. Αρκεί να είναι πραγματική επένδυση που να ενισχύει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Και όχι να πρόκειται για εξαγορά υφισταμένης και εν λειτουργία επιχείρησης. Η εξαγορά δεν είναι επένδυση. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις μας εκποίησαν εν λειτουργία ΔΕΚΟ και κρατικές τράπεζες από τις οποίες το κράτος και οι πολίτες είχαν σημαντικά κέρδη. Και όμως η εκποίηση αυτών των «ασημικών» της ελληνικής κοινωνίας παρουσιάστηκε από τις κυβερνήσεις μας ως επωφελής επένδυση. Φυσικά για τους ξένους και ντόπιους κερδοσκόπους-επενδυτές. Αυτοί είμαστε. Δοξάστε μας!


Σχολιάστε εδώ