Διά χειρός…

…του Νίκου Μπογιόπουλου, από τη σελίδα του «Ημεροδρόμος Ρίζος» στον «Ριζοσπάστη», στο κεντρικό του άρθρο με τίτλο «Όρθιοι στη “ρινοκεριάδα”»:

Δεν θα συνθηκολογήσουμε

«Εμείς θα μείνουμε όρθιοι, όχι μόνο ως υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας. Εμείς δε θα σταθούμε όρθιοι, επειδή θέλουμε να ξεχωρίσουμε βρισκόμενοι “απέναντι” από τον κόσμο.

Είμαστε και θα παραμείνουμε όρθιοι, δε θα συνθηκολογήσουμε –αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος– γιατί πρέπει να σμίξουμε τον κόσμο, αφού μόνο έτσι ο λαός μας –και μεις μαζί– θα σηκωθεί στο μπόι των αναγκών και των δικαιωμάτων του.

Έστω και μόνοι, κόντρα στο ρεύμα της “νέας τάξης”, θα μείνουμε όρθιοι, επειδή είμαστε “ένα” με τον κόσμο της δουλειάς. Και θα μείνουμε όρθιοι, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενώσουμε τον κόσμο του μόχθου και της ανάγκης.

Θα μείνουμε όρθιοι και ανυποχώρητοι, γιατί μόνο έτσι –όρθιοι– δε θα αφήσουμε, δε θα επιτρέψουμε να υποταχθεί ο κόσμος σε εκείνους που θέλουν να τον μετατρέψουν σε “ρινόκερο”.

Θα μείνουμε όρθιοι.

Γιατί αρνούμαστε –για εμάς, για τα παιδιά μας, για τους συντρόφους μας στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στη γειτονιά, στο σχολείο– να γίνουμε σκλάβοι μέσα από το συμβιβασμό με την κτηνωδία».

****

…του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η χαμένη αξιοπιστία της χώρας»:

Πού ʼνʼ τοι;

«Η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτες που να μπορούν να εμπνεύσουν τον απλό πολίτη, να του προτείνουν σχέδιο και όραμα, αλλά ταυτόχρονα που θα έχουν κοινό κώδικα επικοινωνίας με τις πολιτικές ηγεσίες άλλων χωρών, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούν επίσης να στείλουν μήνυμα αξιόπιστο στις διεθνείς αγορές. Αυτές είναι οι απαιτήσεις της εποχής, διόλου μικρές ομολογουμένως για οιαδήποτε χώρα. Για μας είναι σήμερα θέμα επιβίωσης».


Σχολιάστε εδώ