ΑΥΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ

Αλλά στο γήπεδο η ελληνική ομάδα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Γερμανία είχε κατοχή μπάλας που άγγιξε το 75%. Πότε με εξαιρετικές αποκρούσεις του Μιχάλη Σηφάκη και πότε με ηρωικές παρεμβάσεις των αμυντικών, η ελληνική ομάδα άντεξε έως το 39′. Τότε ο Λαμ πιστοποίησε την ανωτερότητα των αντιπάλων μας και έδωσε το έναυσμα στη Μέρκελ για να πανηγυρίσει.

Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου μάς προϊδέασε για διαφορετική εξέλιξη. Για μία μάχη. Ο Φερνάντο Σάντος διόρθωσε κάποιες ανορθογραφίες του πρώτου ημιχρόνου και το γκολ του Γιώργου Σαμαρά στο 55′ έφερε το ματς στα ίσια και γέννησε προσδοκίες. Από δύο αμυντικές ολιγωρίες, οι Γερμανοί κατάφεραν μέσα σε έξι λεπτά να επανακτήσουν το προβάδισμα με γκολάρα του Κεντίρα, ενώ έπειτα από ανάλογο διάστημα ο Κλόζε ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1. Εκεί ουσιαστικά τέλειωσε το ματς. Το γκολ του Μάρκο Ρόις μπήκε απλώς ως κερασάκι στην τούρτα, την οποία σέρβιρε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο φορ του ΠΑΟΚ είχε πετύχει το πρώτο γκολ της Εθνικής στην πρεμιέρα κόντρα στην οικοδέσποινα Πολωνία, έβαλε και το τελευταίο στο αποχαιρετιστήριο ματς.

Εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε κριτική για πολλά. Είναι αλήθεια ότι ο Φερνάντο Σάντος διάβασε λάθος το ματς και δεν του βγήκε το αρχικό σχήμα με Σαλπιγγίδη στην κορυφή και Νίνη στη δεξιά πτέρυγα. Ο τελευταίος απέτυχε να εμποδίσει τον Λαμ, ενώ η ελληνική ομάδα δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα.

Η απουσία του Γιώργου Καραγκούνη ήταν παραπάνω από αισθητή, καθώς έλειπε ο παίκτης που θα κρατούσε μπάλα και θα έδινε ανάσες στην άμυνα. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την προσπάθεια που κατέβαλε ο Πορτογάλος, ο οποίος υποστήριξε την Ελλάδα πιο φανατικά από πολλούς Έλληνες. Ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε πως η Εθνική διαθέτει παίκτες που μπορούν να τη διατηρήσουν στην κορυφαία δεκάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Επίτευγμα δύσκολο, αν υπολογίσουμε ότι χώρες με σαφώς μεγαλύτερη παράδοση στο άθλημα, όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Ολλανδία, αποχώρησαν νωρίτερα από την Ελλάδα. Ο Παπασταθόπουλος, ο Τζαβέλας, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Φορτούνης, ο Σαμαράς, ο Μήτρογλου, ακόμα και ο Νίνης μπορούν να χτίσουν τον κορμό για τα επόμενα χρόνια. Να πάρουν τη σκυτάλη απ’ όσους απέμειναν στην Εθνική από τη φουρνιά που το 2004 μας οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης.

Το συμβόλαιο του Φερνάντο Σάντος ανανεώθηκε πρόσφατα, με ορίζοντα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Βραζιλία.

Αυτός είναι ο επόμενος στόχος. Εκεί θα ξέρουμε αν το 4-2 από τους Γερμανούς ήταν απλώς μια κακή παρένθεση. Με μία προϋπόθεση: Να δουλέψουν σκληρά οι έλληνες παίκτες για να βελτιωθούν, όπως βελτιώθηκε ο Οζίλ, τον οποίο οι Νίνης, Παπασταθόπουλος και Μήτρογλου είχαν ταπεινώσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων του 2007.


Σχολιάστε εδώ