Αποχαιρέτισε την Κρήτη το ΠΑΣΟΚ
Η ικανοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι απέφυγε την κατάρρευση σε μονοψήφιο αριθμό, πήρε το 12,28% έναντι 13,18% που είχε πάρει στις 6 Μαΐου.
Το ΠΑΣΟΚ… κατόρθωσε να εκλέξει 33 βουλευτές (8 λιγότερους από την 6η Μαΐου) και μόλις 7 στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Ακόμη, έχασε την πρωτιά και στις τέσσερις περιφέρειες όπου έκοψε πρώτο το νήμα στις κάλπες του Μαΐου (Ροδόπη, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο), από τη ΝΔ (στη Ροδόπη) και τον ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς της Κρήτης.
Εκτός Βουλής έμειναν ονόματα όπως ο Δημήτρης Λιντζέρης από τη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης στο Λασίθι και ο Μανώλης Όθωνας στο Ρέθυμνο. Εκτός έμειναν, επίσης, η Νάντια Γιαννακοπούλου από τη Μεσσηνία, ο Χάρης Τσόκας από τη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Άγγελος Τόλκας (Ημαθία), ο Βασίλης Ιωάννου (Πρέβεζα), ο Γιάννης Οικονόμου (Τρίκαλα), ο Νίκος Τσώνης (Φθιώτιδα) και ο Νίκος Σαμαράς (Φλώρινα). Εκτός Βουλής έμεινε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχασε τη δεύτερη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας, ενώ κυριολεκτικά στο νήμα κατάφερε να μπει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Στον αντίποδα, έδρα κέρδισαν οι Άντζελα Γκερέκου (Κέρκυρα), Νίκος Σηφουνάκης (Λέσβος) και Παναγιώτης Ρήγας (Κυκλάδες).
Αστικά κέντρα
Στα μεγάλα αστικά κέντρα επίσημα από την Ιπποκράτους είχε τεθεί ο μαξιμαλιστικός στόχος της ανάκαμψης, ωστόσο στην πραγματικότητα η επιδίωξη ήταν να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη καθίζηση. Στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ έλαβε πάλι την τρίτη θέση με ποσοστό 8,73% (έναντι 9,71%) και διατήρησε τον έναν βουλευτή (Κ. Σκανδαλίδη) που εξελέγη και στις 6 Μαΐου. Στη Β’ Αθηνών όμως η πτώση κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα (8,54% έναντι 9,07%), και παρά το γεγονός ότι έλαβε την τρίτη κατά σειρά θέση, παραλίγο να του στοιχίσει την τέταρτη έδρα (του κ. Κακλαμάνη), την οποία όμως μετά και την τελική κατανομή κατάφερε να διατηρήσει. Στον Πειραιά, ωστόσο, η ανεπαίσθητη εκλογική πτώση (0,17% στην Α’ και 0,21% στη Β’) στοίχισε την έδρα στη Β’ Περιφέρεια στον Δημήτρη Λιντζέρη, έναν εκ των στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στα όρια της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας (10,23%, 11,12%) με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκλέγεται στην Α’ Περιφέρεια.
Χάθηκαν τα παραδοσιακά κάστρα
Το πραγματικό Βατερλώ του ΠΑΣΟΚ συνέβη στα παραδοσιακά του κάστρα, εκεί δηλαδή που στις εκλογές του 2009 είχε συγκεντρώσει εντυπωσιακά ποσοστά. Στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ από έντεκα βουλευτές που εξέλεξε το 2009 και τρεις στις 6 Μαΐου, κατάφερε να μείνει μόνο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο.
Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ έχασε την πρωτιά σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο, που ακολούθησαν τα Χανιά, όπου ήδη από τις 6 Μαΐου ήταν εκτός μάχης. Στο Ηράκλειο συγκέντρωσε 18,61% (έναντι 19,23), αλλά ήρθε τρίτο, πολύ πίσω από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέβηκε στο εντυπωσιακό 33,61%. Στο Λασίθι, κέρδισε σχεδόν μία μονάδα (23,86%, έναντι 23,11%), αλλά και πάλι βρέθηκε μακριά από την πρωτιά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 27,02%. Στο Ρέθυμνο ανέβηκε στο 21,65%, έναντι 21,37%, αλλά και εκεί το ξεπέρασε ο νέος δικομματισμός.
Μικρότερες περιφέρειες
Από κει και πέρα, η συνολική εικόνα του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια όπου εμφάνισε συντήρηση δυνάμεων σε σχέση με τις εκλογές της 6 Μαΐου παρουσιάστηκε και στις μικρότερες περιφέρειες, δηλαδή τις τετραεδρικές, τριεδρικές, διεδρικές και μονοεδρικές. Συγκεκριμένα, διατήρησε τις δεκάξι συνολικά έδρες που είχε συγκεντρώσει, αλλάζοντας ωστόσο τους νομούς. Έχασε στην Κρήτη (Λασίθι, Ρέθυμνο), αλλά κέρδισε σε Κέρκυρα, Κυκλάδες και Λέσβο.
Παναγιώτης Τζαννετάτος