Αντίπαλος ο χρόνος…

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τον χρόνο και τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας βρίσκεται η νέα κυβέρνηση. Χρειάζεται να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες και να θέσει σε εφαρμογή μέτρα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής ηρεμίας. Παράλληλα, θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις διαδοχικές εκλογές και το τρίμηνο της ακυβερνησίας. Όλα αυτά μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων για υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Στο τέλος της εβδομάδας ο νέος πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να αποτυπωθούν οι προθέσεις των ηγετών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ένα «κρας-τεστ» και στο εσωτερικό της χώρας για την κυβέρνηση των τριών κομμάτων – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν δηλαδή θα καταφέρουν να συνεργαστούν αρμονικά για την επίλυση των προβλημάτων ή θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με υπόγειες διαρροές, υπονομευτικές κινήσεις κ.ά. Ταυτόχρονα καλείται να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες για την ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την ακολουθούμενη πολιτική και τη δημιουργία προσδοκιών για το μέλλον. Ορισμένες από αυτές μάλιστα πρέπει να είναι άμεσες, δεδομένου ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

«Καραμπόλες»

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αρκετές «καραμπόλες», που κράτησαν σχεδόν τρία 24ωρα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπουργοί και υφυπουργοί προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, ενώ, όπως αναμενόταν, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τοποθέτησαν εξωκοινοβουλευτικούς. Στα χαρακτηριστικά επίσης της κυβέρνησης είναι η δημιουργία υπερυπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Μεταφορών, η αυτονόμηση των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας καθώς και η επανίδρυση υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Επικριτικές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για συντηρητική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει κατά γράμμα το Μνημόνιο, ενώ σε ανάλογο κλίμα ήταν και η σχετική ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που προανήγγειλαν σκληρή αντιπολίτευση.

Διγλωσσία

ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΑ είναι τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη σε σχέση με το ελληνικό αίτημα για τροποποιήσεις όρων του Μνημονίου. Τα πρώτα 24ωρα μετά τις εκλογές από το Βερολίνο επικράτησε πολυγλωσσία, καθώς υπήρξαν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών, υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στο ΔΝΤ, στην πορεία ωστόσο η στάση των δανειστών σκλήρυνε, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωνε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, παράγοντες της Κομισιόν προετοίμαζαν το κλίμα για αλλαγές, με το σκεπτικό ότι το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω λόγω των διαδοχικών εκλογών. Στα θετικά η πρόσκληση της Α. Μέρκελ προς τον Αντ. Σαμαρά να επισκεφθεί επίσημα το Βερολίνο και η ανακοίνωση του Λ. Οίκου ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τον νέο πρωθυπουργό.

«Αγκάθια»

ΣΕ αντίθεση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αυτήν τη φορά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο Αντ. Σαμαράς πήρε την εντολή το μεσημέρι της Δευτέρας. Δυο 24ωρα μετά επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο έχοντας τη δεδηλωμένη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Προηγήθηκαν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Β. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενώ εκπρόσωποι των τριών κομμάτων είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να καταλήξουν στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. «Αγκάθια» η φορολόγηση των επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό, τα εργασιακά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Υπεύθυνοι…

ΣΚΛΗΡΗ, αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση θ’ ασκήσει τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε, όπως αναμενόταν, κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τη συμμετοχή του κόμματος στη διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει τις αλλαγές στο Μνημόνιο. Στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν μέτρα ή νομοσχέδια που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν ότι στην προσπάθειά του να κερδίσει από τη φθορά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις, προκαλώντας καταστάσεις χάους στη χώρα. Στη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά ο κ. Τσίπρας έθεσε δύο ζητήματα: Να μην υπάρξει νέα περικοπή μισθών-συντάξεων και να αντιμετωπιστεί η βία που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή.

Δεν αλλάζουν!

ΤΑ αίτια της εκλογικής αποτυχίας μελετούν στο ΚΚΕ, αλλά από τις πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι αδυνατούν να ερμηνεύσουν σωστά το μήνυμα της κάλπης. Επιμένουν στην ορθότητα της πολιτικής που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα και αποδίδουν τη συρρίκνωση της δύναμής τους (κατά σχεδόν 50%) στο κλίμα πόλωσης που δημιούργησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Περισσό διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας, ωστόσο κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο. Άλλωστε, το φθινόπωρο το κόμμα μπαίνει σε προσυνεδριακές διαδικασίες, με το Συνέδριο να έχει προγραμματιστεί για το 2013. Μέχρι τότε θα έχουν… ωριμάσει οι συνθήκες για την αποχώρηση της Αλ. Παπαρήγα.

Καλή αρχή…

ΠΡΟΒΑ γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ τα γεγονότα που συνέβησαν με αφορμή τον βαθμό συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση. Μέσα σε κλίμα έντασης, ο Β. Βενιζέλος επέβαλε την άποψή του για εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, κόντρα σε κορυφαία στελέχη (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης κ.ά.) που ήταν της άποψης να αναλάβουν υπουργεία πρωτοκλασάτοι. Ο κ. Βενιζέλος έχει ανακοινώσει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, με αλλαγή του ονόματος, επανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων κ.ά. Αναμένεται, ως εκ τούτου, η αντίδραση σ’ όλα αυτά των κορυφαίων στελεχών αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ