Αγαπημένε μας Ανδρέα

Αγαπημένε μας Ανδρέα

Σπάνια συναντώνται και συμπυκνώνονται σʼ έναν άνθρωπο τόσες αρετές: Το ήθος, η φυσική ευγένεια, η απέραντη ανθρωπιά, η εντιμότητα του Ανδρέα συνυπήρχαν και αναδύονταν από μια συγκροτημένη προσωπικότητα, από έναν «δωρικού» τύπου χαρακτήρα, ο οποίος διαμορφώθηκε και στηρίχτηκε πάνω σε αρχές και αξίες, σε ιδανικά και πεποιθήσεις που ποτέ δεν τέθηκαν σε «διαπραγμάτευση».

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης συνδύασε με απόλυτα αρμονικό τρόπο την ολοκληρωμένη, τη συγκροτημένη και θεμελιωμένη γνώση του σε ένα πλήθος τομέων με την αποτελεσματικότητα, την οργανωτική ικανότητα, την ακτινοβολία την οποία εξέπεμπε και με την οποία ενέπνεε τους συνεργάτες του.

Αυτή η συγκροτημένη συνθετική και αναλυτική του ικανότητα τον συνόδευσε και τον ανέδειξε στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όπου ανέλαβε υπεύθυνες θέσεις και έτυχε καθολικής αναγνώρισης.

Η ίδια ικανότητα και στάση ζωής τον διέκρινε στη μακρά κομματική του πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ανήλθε σε ανώτατες θέσεις, χωρίς ποτέ γιʼ αυτόν η εξουσία να αποτελέσει ιδιοτελή σκοπό, αλλά υπέρτατο χρέος και καθήκον. Αυτόν τον χαρακτήρα, αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο, αγάπησαν και τίμησαν οι μαθητές και οι συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του διδασκαλίας. Αυτόν τον γνήσιο, τον ανιδιοτελή χαρακτήρα αγάπησαν οι φίλοι του, που δέθηκαν μαζί του με δεσμούς ζωής.

Μαζί του πορεύθηκε, σε μια διαδρομή ζωής, η πολυαγαπημένη μας Αστέρω, η πανάξια σύντροφός του, στις μεγάλες πίκρες αλλά και στις μεγάλες χαρές.

Σημαντικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που μέσα από την πορεία της ζωής τους, μέσα από το παράδειγμα και την προσφορά τους, αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές και στις σκέψεις εκείνων που τους γνώρισαν.

Η μορφή του Ανδρέα, το αυθόρμητο χαμόγελό του, η σοβαρότητά του στις δύσκολες στιγμές θα έρχονται πάντα μπροστά μας σαν δροσερή αύρα, σαν πνοή ζωής και παρηγοριάς.

Αγαπημένε μας Ανδρέα, θα βρίσκεσαι πάντα κοντά μας, θα μας συντροφεύεις καθημερινά. Για σένα δεν υπάρχει το αντίο.

Μενέλαος Γκίβαλος


Σχολιάστε εδώ