Kυριακάτικα

• ΓΚΡΙΝΙΕΣ, πολλές γκρίνιες προκάλεσαν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας οι αναφορές του Π. Ψωμιάδη για τη Χρυσή Αυγή ως… «αδελφό κόμμα», ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις τούς είχε αποκηρύξει κάνοντας λόγο για νεοναζιστές. Οι δηλώσεις του κ. Ψωμιάδη ήρθαν σε μια στιγμή που ηγεσία και στελέχη του ακροδεξιού κόμματος επιδίδονται σε βιαιοπραγίες και προκλήσεις κατά του πολιτικού συστήματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Λ. Συγγρού δέχτηκε αρκετά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από στελέχη και απλούς ψηφοφόρους που έλεγαν ότι οι αναφορές του κ. Ψωμιάδη θα ζημιώσουν την παράταξη. Οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες και σίγουρα δημόσιες, αν το βράδυ της Κυριακής το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμούν στη ΝΔ.

• ΠΟΛΛΑ πράγματα ήταν διαφορετικά στην τακτική που ακολούθησε ο Αντ. Σαμαράς σʼ αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ένα από αυτά ήταν οι επισκέψεις του σε εκλογικά περίπτερα του κόμματος στο λεκανοπέδιο, κάτι που δεν είχε κάνει παραμονές των εκλογών της 6ης Μαΐου. Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε από το Σύνταγμα και διαδοχικά επισκέφθηκε τα περίπτερα της ΝΔ στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στο Γαλάτσι και το Νέο Ψυχικό. Τη μεθεπομένη (Τετάρτη) το δρομολόγιο είχε Κορυδαλλό, Πειραιά, Καλλιθέα, Ασπρόπυργο, για να καταλήξει αργά το βράδυ στου Ζωγράφου. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και με πολίτες που έτυχε να είναι στα σημεία αυτά και τον πλησίασαν για να μιλήσουν μαζί του.

• ΤΩΡΑ αρχίζουν τα δύσκολα για τους υποψήφιους υπουργούς του Α. Τσίπρα, οι οποίοι, πριν καν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αφήνουν να διαρρεύσει προς τα έξω πως τα πράγματα είναι «σκούρα». Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, προερχόμενο μάλιστα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβει τη διστακτικότητά του να αναλάβει κορυφαία υπουργεία που του προτείνουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να τα αποφύγω, γιατί τα βλέπω και τρομάζω. Πόροι δεν υπάρχουν και ο κόσμος προσδοκά από μας παροχές». Αναφερόμενος μάλιστα τις εξαγγελίες του προέδρου σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού, σχολιάζει πως «θα επιχειρήσουμε να υπάρξει προκαταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης». Έτσι εξηγείται λοιπόν το γεγονός ότι δεν πετούν στα σύννεφα οι συνεργάτες του Αλέξη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ!

• Με τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση πιθανολογείται πως την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης θα δρομολογηθούν διαδικασίες ακόμη και για αλλαγή ηγεσίας στον Περισσό, ενδεχομένως. Άλλωστε, δεν είναι μακριά και το 19ο Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, αρκετά στελέχη του Περισσού –τηρώντας την αυστηρά κομματική γραμμή– διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις λιγοστές φωνές και αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως. Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «για μας προέχει το πολιτικό κόστος σε βάρος του λαού από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο οπορτουνισμός είναι επικίνδυνος, όταν υποχωρεί ο ριζοσπαστισμός». Υπάρχουν όμως και αυτοί που εκφράζουν ανοιχτά την προτίμησή τους και δεν διστάζουν να αναφερθούν και σε πρόσωπα όπως αυτό της Λιάνας Κανέλλη και του Θανάση Παφίλη… Ίδωμεν!


Σχολιάστε εδώ