Ώρα Ελλάδος…

Από το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαρτηθεί η μορφή της κυβέρνησης που θα σχηματισθεί όπως και η πολιτική που θα εφαρμοστεί τους προσεχείς μήνες. Οι διεργασίες θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας με δεδομένο ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα προκύψει και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί η συνεργασία δύο η και τριών κομμάτων. Ο Αντ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί με όποιο κόμμα συμφωνεί σε δυο βασικά σημεία: Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μνημονιακή κυβέρνηση.

Δεν αλλάζουν

Μέχρι το παρά πέντε συνεχίσθηκαν οι πιέσεις από το εξωτερικό (Ευρώπη και ΗΠΑ) προς την κατεύθυνση μιας λύσης που θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με αυτονόητη την υλοποίηση των όρων του συμφώνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έλειψαν φυσικά και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ με τελευταίο αυτό του «Ρόιτερς» που έκανε λόγο για σχέδιο που θα περιλαμβάνει μέτρα για τη διακίνηση προσώπων και καταθέσεων από και προς την Ελλάδα. Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε να βάλει η Άνγκ. Μέρκελ, η οποία διεμήνυσε ότι αλλαγές στο Μνημόνιο της Ελλάδας δεν θα υπάρξουν. Όλα αυτά, ενώ η Ισπανία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης προκειμένου να σώσει τις τράπεζές της, ενώ κατά πώς φαίνεται, θ’ ακολουθήσουν Ιταλία και Κύπρος.

Βεντέτα

Η προεκλογική μάχη ολοκληρώθηκε εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων των κομμάτων, με την κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίζει τα όρια «πολιτικής βεντέτας». Η κόντρα δεν περιορίσθηκε στα θέματα της οικονομίας (Μνημόνιο, ευρώ κ.λπ.), επεκτάθηκε και σε άλλα επίπεδα. Όπως το μεταναστευτικό με τη ΝΔ να ασκεί σκληρή κριτική για τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι θα επιτρέψει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μελών των οικογενειών μεταναστών που παραμένουν στις χώρες τους. Αντικείμενο αντιπαράθεσης και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών του Π. Λαφαζάνη που προειδοποίησε ότι η καταγγελία του Μνημονίου θα έχει συνέπεια τη διακοπή της χρηματοδότησης και τη στάση πληρωμών στη χώρα μας. Αλλά και του Γ. Τόλιου, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια ανατροπής της Ευρωζώνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μεγαλύτερη ένταση προκάλεσε η δημοσιοποίηση από τη ΝΔ βίντεο με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τους πολίτες σε «αντάρτικο πόλεων», δολοφονίες και απαγωγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι ο Ιφ. Αμυράς δεν είναι στέλεχος του κόμματος και κατηγόρησε τη ΝΔ για λασπολογία. Τέλος ο Αντ. Σαμαράς θυμήθηκε ότι μέλη της νεολαίας του ΣΥΝ το 2008 είχαν πάρει μέρος σε διαδήλωση στα Σκόπια στρεφόμενη εμμέσως σε βάρος της Ελλάδας.

Ιστορική ευθύνη

ΚΟΝΤΡΑ και με το ΚΚΕ είχε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την άρνηση του Περισσού να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι δεν αντιλαμβάνεται την ιστορική ευθύνη, ενώ ο Περισσός απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα ότι έχει εξασφαλίσει την συνεργασία Κατσέλη, Κουλούρη και άλλων εργατοπατέρων του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το βαρύτερο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από ένα στέλεχός του και υποψήφιο βουλευτή στην Κορινθία, τον Ν. Χανιά. Ο τελευταίος με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του κόμματος υποβάλλει την παραίτησή του, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική. Αφού, όπως τονίζει θα είχε συνέπεια την αποπομπή η εκούσια αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Καταλύτης

ΠΡΟΤΑΣΗ οκτώ σημείων για συμφωνία στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης απηύθυνε ο Β. Βενιζέλος προς τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής. Μεταξύ των άλλων προτείνει η θητεία της κυβέρνησης να μην ολοκληρωθεί πριν το 2014, να γίνει διαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής. Ακόμη την διασφάλιση της βιωσιμότητα του χρέους και τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης. Αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου την επομένη των εκλογών να σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλώνει ο Φ. Κουβέλης. Στους βασικούς όρους που θέτει είναι η σταδιακή- μέχρι το 2017- αποδέσμευση από το Μνημόνιο με άμεση αλλαγή των επαχθών όρων του. Παράλληλα ζητά την κάθαρση του πολιτικού συστήματος, διεύρυνση του κοινωνικού κράτους κ.ά.

Προκλήσεις

ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ… συνέχεια από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Λίγες ημέρες μετά τους ύμνους Μιχαλολιάκου για τη χούντα και την επίθεση κατά πάντων, τη σκυτάλη πήρε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Ηλ. Παναγιώταρος. Στη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση προανήγγειλε βία ακόμη κι εντός της Βουλής. Απείλησε με ξυλοδαρμό όσους βουλευτές διατυπώσουν αντίθετες απόψεις για τα εθνικά θέματα, όπως π.χ. το Σκοπιανό. Ακόμη ανέφερε ότι τα στελέχη του κόμματός του θα κάνουν επιδρομή σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς ώστε να απομακρύνουν αλλοδαπούς και τη θέση τους να πάρουν έλληνες ασθενείς και μαθητές. Μέλη της Χρυσής Αυγής είναι κατά τα φαινόμενα οι δράστες της πρωτοφανούς επίθεσης εναντίων μεταναστών από την Αίγυπτο στη περιοχή του Περάματος με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός εξ αυτών.


Σχολιάστε εδώ