Τρίτη θέση θέλει ο Καμμένος!

Αν και όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για υποχώρηση (μικρή ή μεγαλύτερη) της εκλογικής επιρροής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι επιτελείς τους δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το κόμμα όχι μόνο θα επιτύχει διψήφιο ποσοστό, αλλά επιπλέον ότι θα τερματίσει στην τρίτη θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη θα είναι πολλά και σημαντικά, εκτιμά ο Καμμένος: Το κόμμα θα ισχυροποιηθεί πολιτικά έχοντας δύο αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες, ενώ ο ίδιος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί (αξιοποιήσει) τα προνόμια που παρέχει η τρίτη θέση. Ήτοι, να παίξει ενεργό ρόλο στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πόσω μάλλον που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην περίπτωση που αποτύχουν οι προηγούμενοι δύο. Επιπλέον, ακόμη κι αν δεν ηγηθεί ενός κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας (εθνικής σωτηρίας), θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει δύο ή και περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ποιους όρους θα θέσει

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Καμμένος μετακινήθηκε από την αρχική του θέση ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και μίλησε για την επιτακτική ανάγκη μετά τις εκλογές να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση. Στελέχη του κόμματος σημείωναν ότι δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής κι ότι η θέση του κ. Καμμένου ήταν και είναι στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να μη μετέχει ο Σαμαράς. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού τον Δ. Αβραμόπουλο. Πάντως, ακόμη κι έτσι οι… πρόσθετοι όροι που θέτει ο κ. Καμμένος καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, μια συμφωνία είτε από την πλευρά του Σαμαρά είτε από την πλευρά του Τσίπρα. Κι αυτό γιατί ζητάει από τη ΝΔ να συναινέσει για την καταγγελία του Μνημονίου και από τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει θέσεις για τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό και τη φορολόγηση της ναυτιλίας.

Πίσω από τις αισιόδοξες, υπερβολικές σʼ έναν βαθμό, εκτιμήσεις (δηλώσεις) των στελεχών υπάρχει έντονος ο προβληματισμός για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος που έχουν θέσει για τις εκλογές. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δύναμη του κόμματος έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές της 6ης Μαΐου και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί, αντί για την τρίτη, στην τέταρτη ή ακόμη και στην πέμπτη θέση. Το σώμα των ψηφοφόρων παρουσιάζει έντονη ρευστότητα και σημειώνονται μετακινήσεις προς πολλές κατευθύνσεις.


Σχολιάστε εδώ