Το ανάπηρο κράτος

Κύριε Διευθυντά,

Η αργοπορημένη απόφαση της κυβερνήσεως να προβεί στην απογραφή των πραγματικών συνταξιούχων, αναπήρων, τυφλών και άλλων κατηγοριών δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων απεκάλυψε το μέγεθος της ρεμούλας που υφίστατο το δύσμοιρο κράτος από τις συμμορίες των διαφόρων κυκλωμάτων που είχαν δημιουργηθεί στις νομαρχίες και το ΙΚΑ.

Και μόνο η εξαγγελία της απογραφής συνετέλεσε στην ελάττωση των επιτήδειων «δικαιούχων» προνοιακών επιδομάτων. Από τους 244.887 εγγεγραμμένους πανελλαδικά δικαιούχους προσήλθαν για απογραφή 203.000, ήτοι ποσοστό 82%. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σκανδάλου καταβολής προνοιακού επιδόματος στην κατηγορία των απροστάτευτων ανηλίκων είναι ότι εκ του συνόλου των 21.240 δικαιούχων προσήλθαν για απογραφή μόνο 11.691. Οι υπόλοιποι 9.550 περίπου «την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια», που λέει ο λαός.

Ένα από τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την απογραφή ήταν η αύξηση των δικαιούχων κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών. Μόνο κατά την προεκλογική περίοδο του 2010 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 7.000 άτομα. Πέραν όμως της αυξήσεως, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι κατηγορίες συγκεκριμένων δικαιούχων είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης, π.χ., ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ενώ το 2009 ήτο 12.000 άτομα, το 2010 έφθασε στα 13.600 άτομα. Ανάλογη ήταν και η αύξηση των κατηγοριών εγκεφαλικής παράλυσης και τυφλότητας.

Αποκαλυπτικά είναι επίσης και τα στοιχεία για τους τυφλούς των Νομών Πιερίας και Ζακύνθου, με 590 και 700 τυφλούς αντιστοίχως. Διερωτάται κανείς, είναι ποτέ δυνατόν από τους 40.000 περίπου κατοίκους του Νομού Ζακύνθου οι 700, ήτοι ποσοστό 2% περίπου, να είναι τυφλοί; Κι όμως, στην Ελλάδα όλα γίνονται. Τέλος, συνταρακτικά ήταν και ορισμένα από τα στοιχεία της απογραφής, τα οποία ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μπόλαρης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια γυναίκα «ξέχασε» να δηλώσει πως η μητέρα της είχε πεθάνει το 2006.

Αυτό όμως δεν την εμπόδιζε να εισπράττει το σχετικό επίδομα της μητέρας της επί δέκα και πλέον χρόνια. Κραυγαλέα, τέλος, είναι και η περίπτωση ενός πολίτου που την ίδια ημέρα που κατέθεσε πιστοποιητικό τυφλότητας είχε βγάλει και άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου.

Και ερωτάται: Ποιος ευθύνεται για αυτό το ξεχαρβάλωμα του ελληνικού κράτους και τη ρεμούλα των δημοσίων οικονομικών;

Ασφαλώς όχι μόνο οι πολίτες που εισέπρατταν παράνομα τα προνοιακά αυτά επιδόματα. Την κύρια ευθύνη φέρει κατ’ αρχάς το πολιτικό σύστημα, το οποίο, αν δεν συνεργούσε, υπέθαλπε όλη αυτήν την κατάσταση, αφού δεν προέβαινε σε κανέναν απολύτως έλεγχο. Βαρύτατη είναι επίσης η ευθύνη και των επίορκων εκείνων γιατρών που έδιναν πιστοποιητικά βαριάς αναπηρίας σε απόλυτα υγιή άτομα ή πιστοποιητικά τυφλότητας σε οδηγούς αυτοκινήτων.

Μας διαβεβαίωσε, πριν από τις εκλογές, ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος ότι «θα επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους» κι ακόμη πως «το Δημόσιο θα διεκδικήσει τα χρήματα που κατέβαλε».

Ποιος όμως να τον πιστέψει όταν κανένας δεν τιμωρήθηκε μέχρι τώρα για τα σκάνδαλα του ναυαγίου του πλοίου «Σάμινα», του χρηματιστηρίου, του Βατοπεδίου, της Siemens, των τυφλών α/φ Mirage, των υποβρυχίων που γέρνουν κ.ά.; Ποιος να πιστέψει πως μπορεί να μπει τάξη σε ένα ανάπηρο κράτος από ένα ανάπηρο πολιτικό σύστημα;

Γεώργ. Β. Κασσαβέτης
Επισμηναγός (Ι) – ε.α.
Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ


Σχολιάστε εδώ