Τα εκλογικά ποσοστά και οι κινήσεις Σαμαρά

«Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα», λένε οι Αμερικανοί. Πόσο ισχύει αυτό στο αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών; Για τον Αντώνη Σαμαρά απόλυτα, για τον Αλέξη Τσίπρα, όχι!

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και να κόψουν το νήμα δεύτεροι σε αυτήν τη σειρά των εκλογικών αναμετρήσεων, είναι οι νικητές, καθώς ανέτρεψαν την πολιτική «τάξη» που είχαμε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, γκρεμίζοντας το ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες θέσεις και διεκδικώντας την πρώτη, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της πολιτικής του διαδρομής.

Είτε θα κερδίσει και θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον σχηματισμό κυβέρνησης είτε θα χάσει και θα αμφισβητηθεί.

Ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται χαλκέντερος και επίμονος παίκτης. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έσπασε ρεκόρ χαμηλού αποτελέσματος την 6η Μαΐου, έκανε κινήσεις που δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης.

Ξόδεψε προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, κάνοντας συμμαχίες με δυνάμεις που μέχρι χθες δαιμονοποιούσε και εξόρκιζε για να διεκδικήσει με καλύτερους όρους τη νίκη στις εκλογές, με αύξηση των ποσοστών του.

Σε συνθήκες πρωτοφανούς ρευστότητας, τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς απαιτούν πολύ σύνθετες κινήσεις.

Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η συζήτηση θα ήταν για το εύρος της διαφοράς, σήμερα το ζητούμενο είναι η πρώτη θέση, τα απόλυτα ποσοστά της ΝΔ και οι πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν από τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι θα καθορισθούν –όπως λέει ο Αντώνης Σαμαράς– από την «πολιτική αριθμητική» που θα βγάλει η κάλπη.

Εφόσον η ΝΔ κινηθεί στο 28-30% με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι σημαντική, ο αρχηγός της ΝΔ καθίσταται κυρίαρχος στο πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό.

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό από τα στελέχη του, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ψήφο ανοχής από τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Το κακό σενάριο για τη ΝΔ –να έρθει δεύτερο κόμμα– δεν εξετάζεται από τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει εσωκομματική αμφισβήτηση.

Η αισιοδοξία πάντως που μεταφέρουν οι επιτελείς της Συγγρού για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης δεν αφήνει περιθώρια περισσότερης συζήτησης.

Θρίλερ μέχρι τέλους

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πρώτο κόμμα θα επιτύχει ένα ποσοστό 28-30%.Το ποσοστό του δεύτερου κόμματος θα είναι στο 26-27%.Το τρίτο κόμμα θα είναι μεταξύ 9 και 12%. Τα ποσοστά των δύο επόμενων κομμάτων θα κυμαίνονται στο 7-10%. Και τα δύο επόμενα, το έκτο και το έβδομο, θα είναι κοντά στο συν-πλην 5%. Οικολόγοι, ΛΑΟΣ και Μάνος-Τζήμερος φαίνεται να μην περνάνε το όριο του 3%.

Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζουν τα κομματικά επιτελεία, με βάση και τα τελευταία ευρήματα των μυστικών και κυλιόμενων δημοσκοπήσεων.

Υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων, περίπου 14%, που δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Στις 6 Μαΐου Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν περίπου το 36% των ψήφων. Τώρα τα δύο κόμματα, αθροιστικά, θα κινηθούν κοντά στην περιοχή του 55 με 58%.

Μεγάλος νικητής τον Ιούνιο, όπως βεβαίως και τον Μάιο, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι ο νέος κυρίαρχος πόλος στην Κεντροαριστερά.

Ακόμη κι αν δεν κόψει πρώτος το νήμα, ο κ.Τσίπρας είναι ο νέος ηγέτης της Αριστεράς.

ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ΧΑ καταφέρνουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους ως σημαντικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Το ΠΑΣΟΚ συνθλίβεται μέσα από μια στρατηγική ήττα που διαβρώνει τη φυσιογνωμία του.

Ν. Παναγιωτόπουλος


Σχολιάστε εδώ