Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Σε μια αγορά που καταφέρνει σε λιγότερο από δύο εργάσιμες εβδομάδες να γράψει απώλειες άνω του 23% όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Ακόμα και ένα ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων!

• Ακόμα και μια πτωτική συνεδρίαση με τον χαμηλότερο τζίρο του τελευταίου μήνα, που τελικά δεν είναι και πολύ δύσκολο ρεκόρ για να ξανασπάσει, καθώς στα επίπεδα που κινείται ο Γενικός Δείκτης και κυρίως οι τιμές ΟΛΩΝ των μετοχών μόνο απίθανο δεν είναι να μειωθεί κι άλλο η συνολική αξία των συναλλαγών.

• Ενδεικτική της απαξίωσης της αγοράς και των εισηγμένων ήταν η εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας, όταν αρχικά αρκετοί επενδυτές μπήκαν στη λογική να τοποθετηθούν, αλλά με διαφορά φάσης! Με αποτέλεσμα να «πιαστούν» στο γύρισμα της αγοράς από το +4,4% στο οριακό +0,5%. Χαμένοι νέας κοπής…

• Εν ολίγοις, ακόμα και οι μετοχές του 20άρη δείκτη, που είναι και οι συνήθεις πρωταγωνίστριες σε κάθε προσπάθεια, υποτυπώδους έστω, ανοδικής αντίδρασης, δεν προσφέρουν πια καμία «σιγουριά» και… ασφάλεια. Αλλά αυτό το έχουμε εμπεδώσει εδώ και καιρό!

• Το αυτό ισχύει και για τις τράπεζες…

• Σε κάθε περίπτωση, ό,τι έγινε, έγινε, και εφεξής το ζήτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι από αύριο. Σωστότερα, από μεθαύριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινά θα επηρεασθεί σε απόλυτο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναλόγως του τι κυβέρνηση θα έχουμε –εάν θα έχουμε– θα πρέπει να κρίνουμε και τις όποιες επιδόσεις της αγοράς μας.

• Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον καμία θέση δεν έχει σε ένα χρηματιστηριακό σχόλιο η τεχνική ανάλυση ή οι «εκτιμήσεις» των επαγγελματιών της αγοράς. Ο δείκτης θα δώσει απαντήσεις. Και οι 500 μονάδες, που προσώρας έχουν μετατραπεί σε ψυχολογικό όριο, μένει να αποδειχθούν ή «ταβάνι» ή «αφετηρία»…

YΓ.: Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Μάιο αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο 53,3% από 52% στο τέλος Απριλίου. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στατιστικό στοιχείο που δείχνει πως οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν τον Μάιο το 56,6% της συνολικής αξίας των συναλλαγών στην αγορά.


Σχολιάστε εδώ