στα ενδότερα των ομάδων

• Οι επιλογές του Φερνάντο Σάντος σε συγκεκριμένες θέσεις κόστισαν ακριβά στην εθνική ομάδα στις δύο πρώτες αγωνιστικές του Euro 2012. Ειδικά η επιμονή του στη χρησιμοποίηση του Χολέμπας στο αριστερό άκρο της άμυνας και, βεβαίως, η ανεξήγητη απόφασή του να καλέσει τον Κώστα Χαλκιά και να τον χρίσει βασικό τερματοφύλακα.

• Ο Χολέμπας προέρχεται από έναν κακό δεύτερο γύρο, ίσως ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που έκανε βήματα προς τα πίσω όταν ανέβηκε η απόδοση όλων των συμπαικτών του. Αντίθετα, ο Γιώργος Τζαβέλλας προέρχεται από μία καλή σεζόν στη Μονακό, έστω και στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

• Και τα τρία γκολ που δέχτηκε η Εθνική από Πολωνία και Τσεχία δημιουργήθηκαν από την αριστερή πτέρυγα της άμυνάς της. Το πρόβλημα, μάλιστα, υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους όλοι οι διεθνείς αμέσως μετά τον αγώνα της πρεμιέρας κόντρα στους οικοδεσπότες Πολωνούς.

• Μόνο ο Σάντος δεν κατάφερε να βρει λύση, όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Οι Τσέχοι διέκριναν την τρύπα σε εκείνη την πλευρά και από κει έφτιαξαν και τα δύο γκολ, που έριξαν ουσιαστικά την Ελλάδα στο καναβάτσο.

• Ακόμα μεγαλύτερο λάθος έγινε με την απόφαση του Πορτογάλου να πάρει μαζί του δύο τερματοφύλακες που προέρχονταν από αγωνιστική αποχή κι έναν τρίτο που έχει αποδείξει πως δεν μπορεί στα δύσκολα. Το πλήρωσε ακριβά το τίμημα ο Σάντος με τη χρησιμοποίηση του Χαλκιά, αλλά τι να το κάνεις που κατάλαβε τώρα το λάθος του;

• Η Εθνική, βέβαια, παραμένει ζωντανή και καλείται απόψε να παίξει τα ρέστα της κόντρα στη Ρωσία. Ανεξάρτητα από την έκβαση της μάχης, η ουσία, που παραπέμπει σε λανθασμένες επιλογές του Σάντος, δεν αλλάζει.

• Βάζει πλάτη ο Γιάννης Αλαφούζος στην Δημήτρη Γόντικα και τον στηρίζει σε βαθμό που ακόμα και σύμβουλοι της ΠΑΕ εκφράζουν την απορία τους. Προφανώς ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» και ο εμπνευστής της λαϊκής βάσης έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη προσωπική σχέση.

• Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις μεταγραφές τις οποίες θα επιδιώξουν να κάνουν οι «πράσινοι». Ο Αλαφούζος υποσχέθηκε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στον Ζεσουάλδο Φερέιρα, αλλά κάποιοι αμφιβάλλουν για τη στάση του Γόντικα και για το αν θα αποδεχτεί να μείνει εντελώς στο περιθώριο.

• Το προηγούμενο καλοκαίρι, άλλωστε, ο πρόεδρος και ο προπονητής του Παναθηναϊκού συγκρούστηκαν πολλές φορές στο παρασκήνιο εξαιτίας της εμμονής που είχε ο Γόντικας να κάνει προσωπικά τις μεταγραφές. Δικές του επιλογές υπήρξαν ο Βιτόλο, ο Τοτσέ, ο Ρούντολφ, ενώ ο πορτογάλος τεχνικός επέμενε μόνο για τον Κάστρο και τον Βιέιρα.

• Ο Αλαφούζος, πάντως, δεσμεύτηκε στον Φερέιρα πως φέτος δεν θα ανακατευτεί άλλος στα χωράφια του. Ήταν, άλλωστε, ο μοναδικός όρος που έθεσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού για να παραμείνει στην Παιανία.

• Γενικά, πάντως, φαίνεται ότι στους «πράσινους» ταιριάζουν οι επιλογές παικτών από την Πορτογαλία. Το παράδειγμα του Σιμάο είναι ενδεικτικό, ενώ την ίδια εποχή εντάχθηκε για έξι μήνες στον Παναθηναϊκό και ο Πόστιγκα, βασικός επιθετικός της Πορτογαλίας στο Euro 2012!

• Ο διεθνής φορ, όμως, έφυγε ως αποτυχημένος, επειδή ο Κώστας Αντωνίου ήθελε να ξοδέψει χρήμα σε επιλογές σαν τον Ρικάρντο Σόουζα, για τον οποίο δαπανήθηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να ανταποδώσει το παραμικρό. Αλλά τότε υπήρχε πολυμετοχικότητα και το χρήμα έρρεε άφθονο στον Παναθηναϊκό, οπότε μπορούσαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να καταλήξουν μέσω τρίτου σε κολλητούς ατζέντηδες.

• Θορύβησαν τον Ζήση Βρύζα οι πρόσφατες αποκαλύψεις από τη δράση συμμοριών ανάμεσα στους φίλους του ΠΑΟΚ. Η πληροφορία ότι βρέθηκε μέχρι και κοντόκαννη καραμπίνα έκανε τον πρόεδρο του «δικεφάλου του Βορρά» μούσκεμα στον ιδρώτα.

• Στην Τούμπα, πάντως, υπήρχαν αρκετοί που κάτι είχαν ακούσει, αρκετά γνώριζαν, αλλά ελάχιστα μιλούσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος θα μπορούσε να διαφωτίσει πολλά πράγματα εάν δημοσιοποιούσε τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε το 2009.

• Θα μπορούσε, δηλαδή, να μας πει για την επίσκεψη που δέχτηκε μία μέρα μέσα στο γραφείο του. Τι είχε συμβεί εκείνη την ημέρα, τι του έδειξαν, πώς αντέδρασε και γιατί εμφανίστηκε έτοιμος την επόμενη μέρα ο Βρύζας για κάθε ενδεχόμενο όταν συνάντησε τα ίδια πρόσωπα.

• Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε από τον Παναθηναϊκό ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τον οποίο ευχαρίστησαν οι «πράσινοι» ως φίλο και άφησαν ανοικτή την πόρτα της ομάδας για το μέλλον. Το θέμα είναι τι θα συμβεί εάν υπάρξει κάποια στιγμή πρόταση από την επόμενη ομάδα του Ζοτς στον Δημήτρη Διαμαντίδη.

• Ο σέρβος κόουτς έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να δουλέψει και την επόμενη σεζόν με τον διεθνή γκαρντ, ανεξάρτητα από τον πάγκο στον οποίο θα κάθεται. Αν, λοιπόν, κάνει πρόταση στον αρχηγό του Παναθηναϊκού, τότε ενδεχομένως να αρχίσουν τα όργανα.

• Ανοικτό παραμένει το θέμα των κυρώσεων για όσες ομάδες απέτυχαν να πάρουν την άδεια συμμετοχής εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων τους. Το ΔΣ της Λίγκας το παρέπεμψε για απόφαση στη γενική συνέλευση και πήρε παράταση η αγωνία παραγόντων και φιλάθλων.

• Όχι, βέβαια, πως υπήρξε κάποια θεαματική εξέλιξη στις ομάδες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Το αντίθετο συνέβη, καθώς τα πράγματα έγιναν χειρότερα, ειδικά στον Άρη, του οποίου οι προσφυγές παικτών αυξήθηκαν σημαντικά και κατέστησαν ακόμα δυσκολότερη την επιβίωσή του.

• Κάποια αχτίδα φωτός φάνηκε στην ΑΕΚ, διότι παρατηρείται εντυπωσιακή κίνηση στα εισιτήρια διαρκείας, αν και μιλάμε για μία ομάδα με αβέβαιο μέλλον. Χάρη στα πρώτα έσοδα, μάλιστα, άρχισαν να γίνονται και κάποιες πληρωμές υπαλλήλων.

• Η εμφάνιση του Όλοφ Μέλμπεργκ στον αγώνα Ουκρανίας – Σουηδίας ενίσχυσε σημαντικά τα επιχειρήματα του Βαγγέλη Μαρινάκη για το ψαλίδι στις ετήσιες αποδοχές του έμπειρου αμυντικού. Ο Μέλμπεργκ αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα από τον Αντρέι Σεφτσένκο, ο οποίος τον νίκησε κατά κράτος ειδικά στη φάση του πρώτου γκολ που πέτυχε.

• Αρχικά οι οπαδοί του Ολυμπιακού ασκούσαν έντονη κριτική στον Μαρινάκη για την τακτική του απέναντι στον σουηδό αμυντικό, αλλά τα τελευταία 24ωρα άλλαξαν τα δεδομένα. Άλλη μία επικοινωνιακή νίκη για τον πρόεδρο των «ερυθρολεύκων», που επιβεβαιώνει τη γνώση του στο ποδόσφαιρο.


Σχολιάστε εδώ