Σιγουριά για νίκη στη ΝΔ

Τα τελευταία 24ωρα έχει ενισχυθεί μεταξύ των στελεχών ο δείκτης βεβαιότητας για το θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που φθάνουν από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και που όλες ανεξαιρέτως δίνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ. Ακόμη κι εκείνες που μέχρι τις αρχές της εβδομάδας έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 2-3 μονάδες. Ανάλογα είναι και τα μηνύματα που φθάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας και καταγράφουν ενίσχυση της συσπείρωσης και εισροή ψηφοφόρων από άλλους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενο κλίμα εφησυχασμού, η ηγεσία του κόμματος διαμηνύει προς τα στελέχη της ότι η υπόθεση δεν έχει κριθεί, προτρέποντας να συνεχίσουν τη μάχη μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

Σε κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Λ. Συγγρού εξετάσθηκαν οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας, όπου ο Αντ. Σαμαράς θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: Αποφυγή νέων εκλογών – Παραμονή στο ευρώ – Τροποποίηση του Μνημονίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε σε όλους τους τόνους την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση και η χώρα να μην μπει στην περιπέτεια τρίτων εκλογών, διερμηνεύοντας τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που επιθυμεί να μπει τέρμα στην παρατεταμένη ακυβερνησία, που επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι από την πλευρά του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση, θέτοντας ως μοναδικούς όρους την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη δέσμευση για τροποποίηση του Μνημονίου. «Ο τόπος χρειάζεται να έχει ισχυρή κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», τόνισε. Στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτήν τη φορά οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με σκεπτικό διαφορετικό από ό,τι στις διερευνητικές εντολές μετά την 6η Μαΐου. «Όταν πιστεύεις στην ανάγκη σωτηρίας, πρέπει να δώσεις τα πάντα και να υποχωρήσεις όπου πρέπει, προκειμένου να γίνει αυτή η κυβέρνηση», επισημαίνει, ενώ δεν αποφεύγει τις αιχμές για τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς ότι δεν είναι δυνατόν να θέτουν εκ προοιμίου απαγορευτικούς όρους για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Από τη Λ. Συγγρού λένε ότι μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική λύση για να αποφύγει η χώρα μεγάλες περιπέτειες που μπορεί να την οδηγήσουν ακόμη και έξω από το ευρώ, στο περιθώριο της Ευρώπης. Εξ ου κι ο κ. Σαμαράς σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες ή παρεμβάσεις του χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους. «Την Κυριακή θα κριθεί αν θα κάνουμε ένα άλμα προς τα μπρος ή θα κάνουμε βουτιά προς τα πίσω» σημείωσε μιλώντας σε εκδήλωση νέων στη Θεσσαλονίκη.

Στελέχη της ΝΔ παρατηρούσαν ότι η διαδικασία με τις διερευνητικές εντολές πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, να σχηματισθεί κυβέρνηση και να ξεκινήσει η προσπάθεια ανάκαμψης και ταυτόχρονα να περιορισθούν οι απώλειες δύο μηνών ακυβερνησίας. Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί ο πρωθυπουργός θα πρέπει όχι μόνο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, αλλά παράλληλα να παρουσιάσει τις θέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου. Παρά τις «απαγορευτικές δηλώσεις» της γερμανικής πλευράς, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους να συζητήσουν και να δεχθούν τις αναγκαίες αλλαγές, κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η αισιοδοξία του βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, μετά την εκλογή του Φρ. Ολάντ και τις εξελίξεις με την Ισπανία, το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Επιπροσθέτως, η στάση απέναντι στην κρίση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει σημαντικά μεταβληθεί. Στο τελευταίο ανακοινωθέν αναγνωριζόταν η ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη, δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να αναπτύξει τις αναγκαίες συμμαχίες.

Στις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους εταίρους θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. να επεκταθούν μέχρι το 2016. Αν και επισήμως οι Ευρωπαίοι δεν συζητούν τέτοιο ενδεχόμενο –εύλογο είναι προ των εκλογών– ανεπίσημα αφήνουν να εννοηθεί ότι αν από τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πολλά μπορούν να συζητηθούν. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει να απαλειφθούν μέτρα για περικοπές μισθών ή συντάξεων κι ελπίζει να κάμψει τις αντιρρήσεις τους καταθέτοντας ισοδύναμα μέτρα που θα αφορούν την περιστολή των δαπανών του κράτους.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ