Σε νέους και αναποφάσιστους στρέφεται ο Τσίπρας

Τα στελέχη του έχουν βάσιμη προσδοκία ότι το κόμμα τους θα βγει πρώτο από την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, αλλά τονίζουν ότι και στην απίθανη περίπτωση που αυτό δεν θα συμβεί, το μνημονιακό σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλων προθύμων που θα προστρέξουν θα είναι τόσο βραχύβιο, που θα είναι ζήτημα χρόνου ένας ακόμα πιο δυναμωμένος ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τις μεγάλες συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα, τα στελέχη του κόμματος λένε με νόημα ότι «πλησιάζει το όνειρο την πραγματικότητα για τη νέα μεταπολίτευση στην ιστορία της Ελλάδας» και υπογραμμίζουν ότι, παρά τα όσα ισχυρίζονται «οι δυνάμεις του χθες», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και το πρόγραμμα και τα στελέχη για να κυβερνήσει τη χώρα.

Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει και ο Α. Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη, στην οποία για μια ακόμα φορά δήλωσε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου δεν θα έχουμε Μνημόνιο».

Στο κόμμα εκτιμούν ότι μπροστά στο φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο διαθέτουν το ηθικό πλεονέκτημα και μπορούν να λένε στους ψηφοφόρους ότι «δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που είπαμε πριν και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αυτό που λέμε και σήμερα στον λαό, ότι εμείς δεν θα σας προδώσουμε».

Απέναντι στις καταγγελίες του Α. Σαμαρά, που την τελευταία εβδομάδα κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι δεν αποδοκιμάζει το «αντάρτικο πόλεων» ή ότι πιστεύει στο μέλλον του κομμουνισμού, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλαν μια πολιτική διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων διακυβέρνησης και ένα ήπιο πολιτικό προφίλ, αφού εκτιμούν ότι η παλαιοδεξιά φρασεολογία του Α. Σαμαρά απωθεί τους νέους και τους προβληματισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή ψηφοφόρους.

Από τη δεξαμενή αυτών των δύο κατηγοριών προσδοκούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προέλθει η δυναμική της τελευταίας στιγμής που θα δώσει στο κόμμα το καθαρό προβάδισμα στις αυριανές εκλογές.

Με ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι από μεθαύριο, εάν είναι δυνατόν και χωρίς τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την απαραίτητη προετοιμασία οι μέρες που απομένουν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα.

Τα στελέχη του μονότονα υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όποια θέση και εάν βρεθεί, από μεθαύριο θα επιδιώξει συνεργασίες κυρίως με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ την ίδια ώρα διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του κόμματος, αφού, όπως λένε, «όσο πιο δυνατός είναι την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τον λαό, τόσο περισσότερο αυτοδύναμος θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα».

Έτσι, τις τελευταίες μέρες επέλεξαν να ασκούν κριτική σε χαμηλούς τόνους προς την ηγεσία του ΚΚΕ, αφού βλέπουν ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Περισσού είναι θετικό απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Αυτό που τονίζουν είναι ότι ένα ιστορικό κόμμα όπως το ΚΚΕ είναι αδιανόητο να λείπει παντελώς και να απουσιάζει από αυτές τις ιστορικής σημασίας διεργασίες για τον λαό μας, από αυτήν την ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού.

Απευθυνόμενοι δε στη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, την καλούν να πει «καθαρές κουβέντες», γιατί εκτιμούν ότι ο περισσότερος κόσμος που ακολουθεί τη ΔΗΜΑΡ «λαχταράει μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Έτσι καλούν την ηγεσία της να ξεκαθαρίσει εάν από μεθαύριο θέλει «κυβέρνηση συνέχειας του Μνημονίου ή κυβέρνηση της Αριστεράς».

Έχοντας επίγνωση της συγκυρίας αλλά και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται πλέον σε εθνικό ακροατήριο, ο Α. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα διατύπωσε έναν φραστικά μετριοπαθή πολιτικό λόγο. Για παράδειγμα, δήλωσε ότι αύριο κεντρικός στόχος είναι να σωθεί η χώρα από την κρίση και είπε ότι, ενώ η στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ, σε αυτήν τη συγκυρία δεν αποτελεί προτεραιότητα η αποχώρηση της χώρας μας από αυτό, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι έλληνες στρατιώτες δεν θα μετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εκτός Ελλάδας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις από μια δική του κυβέρνηση και γιʼ αυτό φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν από τώρα ότι δεν είναι οι θαυματοποιοί που θα μετατρέψουν από τη μια μέρα στην άλλη την Ελλάδα από κόλαση σε παράδεισο.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Α. Τσίπρας διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις λιγότερες δυνατές παροχές που θα μπορούσε να καταθέσει μια δύναμη της Αριστεράς, με μέτρα που κοστίζουν λιγότερο και από όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Η μεγάλη διαφορά, λένε, είναι ότι εμείς καταθέσαμε ένα πρόγραμμα στην κρίση του ελληνικού λαού, ενώ ο Α. Σαμαράς το κατέθεσε στην κρίση της «τρόικας».

Πέρα από τη γενικότερη εξαγγελία για την κατάργηση του Μνημονίου και των κυριότερων εφαρμοστικών νόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, που θα δίνεται για δύο χρόνια, η επαναφορά της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση των διαφόρων χαρατσιών για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα μικρομεσαία εισοδήματα καθώς και η ανακούφιση των νοικοκυριών από τους δυσβάστακτους όρους των τραπεζικών δανείων.

Δεν λείπουν βέβαια και τα «πιασάρικα» θέματα, όπως ότι θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές Υπουργικό Συμβούλιο, θα περικοπούν οι απολαβές του πρωθυπουργού και των υπουργών καθώς και τα διάφορα προνόμια των βουλευτών.

Την ίδια στιγμή, στη ΔΗΜΑΡ βλέποντας την άσχημη πορεία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δημοσκοπική αντοχή του κόμματος ζητάνε από τους ψηφοφόρους να αναδείξουν το κόμμα τρίτη δύναμη, προκειμένου από καλύτερες θέσεις να συμβάλει στον σχηματισμό «προοδευτικής και σταθερής κυβέρνησης, που θα κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ».

Ο Φ. Κουβέλης μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος την Πέμπτη το βράδυ στο Θησείο πρότεινε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου να πάνε στις Βρυξέλλες όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό –όποιος κι αν είναι αυτός–, για να αρχίσει έτσι με τις καλύτερες προϋποθέσεις η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, στην κριτική που τους ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για μη ξεκάθαρες θέσεις, υπενθυμίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει σταθερή θέση «μέσα στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από το Μνημόνιο», κάτι που διαφέρει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου.


Σχολιάστε εδώ