Ποιοι θα μετέχουν στην κυβέρνηση Τσίπρα

Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε ότι επιμένει στην ύπαρξη ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα έχει αναφορές στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας, ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, το σχήμα θα είναι 25μελές και η σύνθεση ενδεχομένως να είναι 18 υπουργοί με 7 υφυπουργούς ή 20 υπουργοί με 5 υφυπουργούς. Μετά την έκπληξη της 6ης Μαΐου, άπαντες σχεδόν διαμηνύουν πως «ναι, είμαστε έτοιμοι, έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση». Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο ως προς την απόκτηση χαρτοφυλακίου υπουργείου την επομένη των εκλογών είναι τα εξής:

ΤΑ «ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ»

Αρχικώς, στο υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη, αν και έντονες είναι οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να επιλεγεί για τη θέση του πρωθυπουργού ο Γιάννης Δραγασάκης, που έχει αποδοχή απ’ όλους τους χώρους, ως μετριοπαθής και θητεύσας επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Σε θέσεις «κλειδιά» στο οικονομικό επιτελείο θα τοποθετηθούν οι Γιάννης Τόλιος, Γιάννης Μηλιός και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τους δύο τελευταίους να είναι σε ετοιμότητα για σφοδρή σύγκρουση με τους δανειστές.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης φαίνεται ο επικρατέστερος για το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι σε παραγωγικό πόστο και ακούγεται ότι μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στο υπουργείο Εργασίας.

Ρόλο στα κοινωνικά υπουργεία θα έχει αναμφισβήτητα και ο Δημήτρης Στρατούλης, για το υπουργείο Υγείας ακούγεται ο γιατρός και συνδικαλιστικό στέλεχος Νίκος Μανιός και ο Ηλίας Μπασκόζος. Ο Θοδωρής Δρίτσας προορίζεται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ η Ρένα Δούρου συζητείται επίσης για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη θέση της υφυπουργού ή για πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σίγουρα θα είναι σε κυβερνητική θέση.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος συζητείται το όνομα του Θέμη Δημητρακόπουλου (ο οποίος ανήκει στην Ένωση Οικολόγων Πράσινων). Η Σοφία Σακοράφα προορίζεται για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Ελένη Πορτάλιου (καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ) συζητείται ως μια καλή λύση για το υπουργείο Υποδομών. Η Θεανώ Φωτίου (καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο Πολυτεχνείο) είναι το πρώτο μεταξύ των ονομάτων που εξετάζονται για το υπουργείο Παιδείας. Η γεωπόνος Ειρήνη Κατσινοπούλου είναι υποψήφια για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην περίπτωση, πάντως, που στην κυβέρνηση συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ, θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Γιάννη Πανούση, ενώ για υπουργικό θώκο προορίζεται και ο Σπύρος Λυκούδης.

Το σίγουρο είναι πως η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να αξιοποιήσει πανεπιστημιακούς, όπως ο Ζήσης Παπαδημητρίου, ο εργατολόγος Άρης Καζάκος και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, των οποίων τη συμβολή κρίνουν πολύτιμη. Ακόμη, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί νικητής, κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Το βλέμμα όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένο στη διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου και στις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν. Και με το σκεπτικό πως το δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνους η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Τυχόν άρνηση του Φώτη Κουβέλη θα οδηγούσε σε αδυναμία κυβέρνησης της Αριστεράς, με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ, που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει, ενώ αρκετά είναι τα στελέχη που διαμηνύουν πως ο κόσμος που τους ακολουθεί λαχταρά κυβέρνηση της Αριστεράς.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία να απευθύνεται στον «φίλο Φώτη», καλώντας τον να συναινέσει στον σχηματισμό κυβέρνησης στις 18 Ιουνίου, και ο «φίλος Φώτης» σίγουρα θα έχει κερδίσει με το σπαθί του τη θέση του αντιπροέδρου!


Σχολιάστε εδώ