Πληθαίνουν στη ΔΗΜΑΡ οι φωνές για «κυβέρνηση Αριστεράς»!

Με σχέδιο για την άμεση διακυβέρνηση της χώρας –ανά χείρας– πορεύονται τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, με τον Φώτη Κουβέλη να ζητάει από τους ψηφοφόρους να αναδείξουν το κόμμα του στην τρίτη θέση και το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα να «γαργαλάει» ουκ ολίγα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

Με δεδομένο το ρευστό πολιτικά τοπίο αλλά και τις συνεργασίες που ούτως ή άλλως θα προκύψουν μετά τις 17 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάει η χώρα για τρίτη φορά στις κάλπες, ώστε να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτική, σταθερή και αποτελεσματική, που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις διακυβέρνησης που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τις όποιες σκοπιμότητες που προφανώς έχουν –λόγω της προεκλογικής περιόδου–, αποτελούν τη βάση μιας συζήτησης για σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη μέρα.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, παρότι θεωρούν σίγουρη την απουσία της αυτοδυναμίας το βράδυ των εκλογών, εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να απαντήσουν εάν συμμερίζονται ή όχι τις θέσεις τους. Κατʼ αυτόν τον τρόπο, διεκδικούν την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετεκλογική στήριξη του Φώτη Κουβέλη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανέναν.

Σενάρια συνεργασίας

Λαμβάνοντας υπόψη το πρώτο σενάριο, με πρώτη στις κάλπες τη ΝΔ, είναι σαφές πως θα γίνει προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων, επομένως και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τον Φώτη Κουβέλη πάντως να θέτει δύσκολους όρους.

Στο δεύτερο σενάριο, με πρώτο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η Δημοκρατική Αριστερά –με τους όρους της– θα κληθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί αν διενεργηθούν και νέες εκλογές, αυτό θα σημάνει τεράστιες επιπτώσεις για τη χώρα. Δεύτερον, γιατί η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει αλλαγές θέσεών του και ταυτοχρόνως θα τον αποτρέπει από την υιοθέτηση ριζοσπαστικών (σύμφωνα με την Κουμουνδούρου) ή ακραίων (κατά άλλους) μέτρων και νομοσχεδίων.

Κυβέρνηση της αριστεράς

Το δεύτερο αυτό σενάριο είναι που έχουν κατά νου οι αριστεροί της Αγίου Κωνσταντίνου, γιʼ αυτό και εμμένουν στην επιθυμία τους για «κυβέρνηση Αριστεράς». Μάλιστα, σε ένα από τα πολλά πηγαδάκια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του Φώτη Κουβέλη στην Αθήνα υπήρχαν φωνές που εξέφραζαν την επιθυμία να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μπας και ξεκουνηθούν λιγάκι, όπως –επικριτικά– ανέφεραν. Κατά τα άλλα, οι λοιποί (και μαζί με αυτούς και η ΠΑΣΟΚική πτέρυγα) τηρούν –προς στιγμήν– σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει οποιαδήποτε ενέργεια μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ενώ εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη για αποδέσμευση από το Μνημόνιο μέσα από διαπραγματεύσεις.

Η συζήτηση, ωστόσο, για την επόμενη μέρα έχει φουντώσει για τα καλά, με στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και στελέχη να αισιοδοξούν για το βράδυ των εκλογών, καθώς τα ποσοστά των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που καταφθάνουν στα γραφεία του κόμματος δείχνουν ανοδική τάση. Το ζητούμενο, πάντως, είναι πως η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πρέπει να χαράξει τη ρότα της και να πάρει αποφάσεις με ποιους θα συνεργαστεί και ποιους θα αφήσει πίσω, καθώς πληθαίνουν εκείνοι που εμμένουν στην άποψη πως είναι ιστορική ευκαιρία να σχηματιστεί «κυβέρνηση Αριστεράς».

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ