Παγκόσμιος οικονομικός συναγερμός για τις εκλογές

Ακόμη και μαζική παρέμβαση για παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες του G20 προαναγγέλθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μέσω τηλεγραφήματος του πρακτορείου Reuters, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές και να τρομάξουν οι κερδοσκόποι, ενώ αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη Γαλλία!

Εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, όλοι οι παράγοντες του διεθνούς οικονομικού συστήματος βρίσκονται με… το όπλο παρά πόδα:

– Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο επίτροπος Όλι Ρεν, που ανέβαλε το ταξίδι του στο Μεξικό για την κρίσιμη σύνοδο του G20, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για έκτακτη τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να αποφασίσουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης πιθανής αναστάτωσης στις αγορές, αρχής γενομένης από την Ασία, όπου τα χρηματιστήρια ανοίγουν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Έντονες φήμες ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι η πρώτη «γραμμή άμυνας», σε περίπτωση ακραίων εκροών από τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα είναι μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μαζικές αγορές ομολόγων – ο ισπανός πρωθυπουργός, Ραχόι, είχε τονίσει, άλλωστε, ότι θα δώσει μάχη για να ενεργοποιήσει και πάλι η ΕΚΤ το πρόγραμμα στήριξης των ισπανικών ομολόγων, που οι αποδόσεις τους ξεπέρασαν την Παρασκευή και το 7%.

– Σε διεθνές επίπεδο, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters την Παρασκευή, γίνονται συνεννοήσεις από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του G20, κυρίως δηλαδή από τις κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ, Ευρώπης, Αγγλίας και Ιαπωνίας, ώστε να προχωρήσουν σε παροχή ρευστότητας μεγάλου ύψους στις τράπεζες, ή ακόμη και για παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν θα γίνουν ανεκτές μεγάλες εισροές στο ελβετικό φράγκο, που θα εκτίνασσαν εκ νέου την ισοτιμία του στα ύψη, προειδοποιώντας έτσι ακόμη και για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Προετοιμασίες, υπό τον φόβο… τεράστιων εισροών κεφαλαίων, λόγω φυγής από την Ευρωζώνη, έκαναν και οι αρχές της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, κάτι που δείχνει πώς η «ασήμαντη» Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή αποσταθεροποίηση σε ένα βαθύτατα κλονισμένο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

– Στο μεταξύ, μετά την υποβάθμιση-σοκ της Ισπανίας και από τον οίκο Moodyʼs, στη δεύτερη κατηγορία με «τσεκούρωμα» της βαθμολογίας της κατά τρεις βαθμίδες, την Παρασκευή ο «αιρετικός» αμερικανικός οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Egan Jones υποβάθμισε και τη Γαλλία στην κατηγορία «Β», υπογραμμίζοντας ότι πιθανότατα ούτε η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωζώνης θα αποφύγει τελικά την αύξηση του κόστους δανεισμού της και την επιβάρυνση του χρέους με μεγάλα ποσά για τη στήριξη των τραπεζών της. Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό προανάκρουσμα μετάδοσης του ιού της κρίσης από την περιφέρεια στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης. Οι κινήσεις στις αγορές αυξάνουν σε πρωτοφανές επίπεδο την πίεση στη Γερμανία και τις άλλες πλεονασματικές χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εγγυηθούν τα χρέη της περιφέρειας και τη σταθερότητα των τραπεζών, καθώς οι σημερινοί μηχανισμοί στήριξης αδύναμων οικονομιών και τραπεζών είναι προφανές πλέον ότι δεν αντέχουν το βάρος της κατάρρευσης οικονομιών όπως η Ισπανία και η Ιταλία ή τη στήριξη του προβληματικού τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης. Οι συνθήκες ακραίας αναταραχής που διαμορφώνονται πλέον στις αγορές είναι μάλλον ευνοϊκές για την Ελλάδα, αφού αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών σε όσους –στο Βερολίνο– είχαν κατά νου να πειραματισθούν με τον ακρωτηριασμό της Ευρωζώνης…

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ