Να λύσεις για τις επενδύσεις και το φορολογικό σύστημα

Υπάρχουν λύσεις, και μάλιστα άμεσες, που μπορούν να φέρουν γρήγορα ανάσα στην αγορά και χωρίς να χρειάζονται λεφτά.

Λύσεις που βγαίνουν μέσα από την αγορά. Εκεί ζεις το πρόβλημα και ξέρεις ποια είναι τα εμπόδια που το δημιουργούν.

Προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως έχει καταθέσει σʼ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς το think-tank «Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα», πρόεδρος του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Φιλίππου.

Ως προς τις επενδύσεις προτείνει:

«Υπάρχει απραγία. Προτείνουμε: Ένας υπουργός Επενδύσεων παρά τω πρωθυπουργώ, η διαδικασία απεμπλοκής επενδύσεων να υλοποιηθεί με ανατρεπτική προθεσμία 60 ημερών, να ισχύσει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου για αδειοδότηση επενδύσεων με ανατρεπτική προθεσμία 4 μηνών, όλες οι επενδύσεις στον νόμο fast track με δικαίωμα αδειοδότησης, αυτοματισμός στην έγκριση αφορολόγητων κινήτρων στο ΝΕΝ, ενεργοποίηση της νομοθετημένης επιχειρηματικής μονάδας ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, υλοποίηση του ΕΣΠΑ στις παραγωγικές επενδύσεις».

Για το φορολογικό σύστημα προτείνει: «Απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης και απαλλαγή από την ασάφεια και τη “συναλλαγή”. Φορολόγηση ακινήτων και περιουσίας στα πρότυπα ΕΕ. Αναδρομική εκκαθάριση όλων των καρτελών ελεγμένων χρήσεων από τα καταχρηστικά πρόστιμα και προσαυξήσεις (σε 0,7% / μήνα με ανώτατο 30%, κατά τα πρότυπα ΕΕ). Αναδρομική κατάργηση των εξωλογιστικών προσδιορισμών που πολλαπλασιάζει τις χρεώσεις από 6 έως 25 φορές και των καταχρηστικών χρεώσεων/προστίμων 36% ή 60%/χρόνο, κατά τα πρότυπα ΕΕ. Διεύρυνση των περαιώσεων λόγω κρίσης με 1,5% στις ανέλεγκτες και 2% στις ελεγμένες χρήσεις (-550 και 160 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις).

Διόρθωση της “φούσκας” των φορολογικών χρεώσεων, όπου εμφανίζονται “κατασκευασμένα” ληξιπρόθεσμα 42 δισ. ευρώ με προβλεπόμενη δυνατότητα είσπραξης 6 – 8 δισ. ευρώ. Προτείνεται να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα για τους ολοκληρωτικά “φοροαποφεύγοντες” και ευέλικτα μέτρα για τους απλώς καθυστερούντες λόγω ρευστότητας. Να αποφευχθεί η τρομοκράτηση των επιχειρήσεων, που προκαλεί έκρηξη ανεργίας».


Σχολιάστε εδώ