Μικρά & ενοχλητικά

Έκλιναν το γόνυ

Χρόνια είχε να δει τέτοια κοσμοσυρροή το Φανάρι από ανθρώπους που άλλοτε έπιναν νερό στο όνομα του Μακαριστού Χριστόδουλου. Τώρα πια έπιναν ταπεινά… αλκοολούχα αφεψήματα και τσιμπολογούσαν στην υγειά του «Πατριάρχη του γένους μας», όπως έλεγαν.

Αρχιερείς και λαϊκοί που κάποτε ορκίζονταν στο όνομα του Χριστόδουλου πέρασαν ανήμερα τη γιορτή του για ένα κέρασμα από την Πόλη. Εκείνοι που κάποτε έσερναν τα εξ αμάξης στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο διότι «πίκραινε τον Χριστόδουλό τους» τώρα πια έκλιναν το γόνυ στον Πατριάρχη και ορκίζονταν αιώνια υπακοή στο Φανάρι. «Ακόμη θα… τρίζουν τα οστά του Χριστόδουλου για τις χαρές που έκαναν τα παιδιά του στην προχθεσινή γιορτή του Βαρθολομαίου», έλεγε μητροπολίτης –από τους ελάχιστους– που παραμένει σταθερός στην αγάπη του για τον Μακαριστό.

Ογδόντα κλεισμένα

Τα ογδόντα χρόνια κλείνει φέτος ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός. Τα τριάντα ένα από αυτά στη μητρόπολη. Ιεράρχες κυρίως της Πελοποννήσου και μερικοί από την υπόλοιπη Ελλάδα ακούγεται πως πιέζουν ασφυκτικά για να υποβάλει την παραίτησή του μαζί με έναν σωρό άλλους υπέργηρους ιεράρχες. Εξηντάρηδες και πενηντάρηδες μητροπολίτες υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να τους ενοχλεί και να ζητάει επίμονα έναν βοηθό επίσκοπο για να «λειτουργήσει η μητρόπολή του, που βρίσκεται εν υπνώσει». Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο μόνος που (έχει απομείνει να) τον στηρίζει, λόγω της παλιάς τους φιλίας. «Δώστε χώρο στα νιάτα, σε ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά κυρίως, τώρα που ο κόσμος έχει ανάγκη την Εκκλησία», λένε οι αρχιμανδρίτες που περιμένουν πάνω από μία δεκαετία να ανέβουν τα υψηλότερα σκαλοπάτια της Ιεραρχίας για να κάνουν έργο. Το αν θα τους ακούσουν οι γηραιοί ή αν θα μείνουν γαντζωμένοι στην καρέκλα τους, έστω κι αν πηγαίνει «στον αυτόματο» η μητρόπολη που διοικούν, είναι άλλο θέμα.

Και παπάς και ζευγάς;

«Η ιστορική Μονή Πετράκη μπορεί να έχει λίγους μοναχούς –και τεράστια περιουσία–, έχει όμως ακόμη κανονισμούς, που πρέπει να τηρούνται», έλεγε τις προάλλες έμπειρος έγγαμος κληρικός, που υπηρέτησε σε καίριες θέσεις-κλειδιά επί των ημερών του Μακαριστού Χριστόδουλου.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ο ηγούμενος της Μονής εξελέγη στη θέση του επισκόπου. «Ο Επίσκοπος Θαυμακού, πριν καν εκλεγεί, έκανε το… θαύμα του. Κατόρθωσε να είναι και παπάς και ζευγάς την ίδια στιγμή!», έλεγε στον περίβολο κεντρικού ναού των Αθηνών ο εν λόγω κληρικός. «Πώς μπορεί να διατηρεί ακόμη τη διοίκηση του ιστορικού μοναστηριού ως ηγούμενος και να είναι και ταυτόχρονα επίσκοπος; Αυτό απαγορεύεται ρητά από τον εσωτερικό κανονισμό της μονής», έλεγε στη… ρασοφόρα ομήγυρή του ο συγκεκριμένος κληρικός. «Μέχρι πότε θα ανέχονται μοναχοί και η προϊσταμένη του Αρχή αυτήν την παρέκκλιση από τους κανόνες;», αναρωτιόταν. Το ζήτημα τίθεται σχεδόν καθημερινά, όμως απάντηση δεν έχει δώσει κανείς…


Σχολιάστε εδώ