Μια ανάσα από τον Μηχανισμό η Κύπρος

Οι δυο αυτές επιλογές είναι αναγκαίες για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, που φθάνει το 1,8 δισ., το οποίο αναλογεί σε 10% επί του ΑΕΠ. Η προσφυγή της Κύπρου αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών, αφού πρώτα καταρτιστεί και ψηφιστεί νέο πακέτο μέτρων από την κυπριακή κυβέρνηση.

Η έγκριση του πακέτου μέτρων θεωρείται διαδικασία η οποία θα βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού. Επιπρόσθετα, θεωρούνται σημαντικές για την κυπριακή οικονομία οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού οι κυπριακές τράπεζες έχουν μεγάλο κύκλο δραστηριοτήτων και δανείων, που φτάνει τα 26 δισ. ευρώ, δηλαδή περί το 144,5% επί του κυπριακού ΑΕΠ. Η κατάσταση θα γίνει ιδιαιτέρως δύσκολη για την Κύπρο στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα περάσει στη δραχμή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, γίνεται αντιληπτό ότι η υποτίμηση της δραχμής κατά 65% θα επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία.

Η ΕΕ εργάζεται στη βάση δύο σεναρίων σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας. Το ένα είναι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων, δηλαδή περιορισμός των διατάξεων του Σέγκεν, ώστε να αποφευχθεί κύμα διακίνησης προσώπων από την Ελλάδα στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Το άλλο αφορά τον περιορισμό της διακίνησης κεφαλαίων από την Ελλάδα, για να προστατευθεί η ίδια και οι συναλλαγές, και δη η νέα δραχμή.


Σχολιάστε εδώ