Κυβέρνηση με ποιους

Η όποια κυβέρνηση θα έχει από τη Δευτέρα να αντιμετωπίσει μια μεγάλη, οριακή κρίση, με απρόβλεπτα αυτήν τη στιγμή αποτελέσματα.

Αλλά ακριβώς αυτή η οριακότητα των στιγμών που περνά η Ελλάδα δείχνει ότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση. Την όποια κυβέρνηση επιλέξει ο λαός με την ψήφο του, αλλά πάντως η ακυβερνησία δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καμιά απολύτως περίπτωση. Μια τέτοια εξέλιξη, ακυβερνησίας δηλαδή, θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση μια ώρα αρχύτερα.

Κι αυτό φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί όλα τα κόμματα, παρά τις μεταξύ τους διαφορές. Άπαντες διαβεβαιώνουν ότι αδήριτη είναι η ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση, όποιο αποτέλεσμα κι αν βγάλουν οι κάλπες.

Και όλες οι σχετικές με τις μετεκλογικές διεργασίες και εξελίξεις πληροφορίες εκεί ακριβώς παραπέμπουν, στο ότι δηλαδή είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση θα σχηματιστεί.

Διαφορετικής βέβαια κατεύθυνσης στη μία ή στην άλλη περίπτωση, αλλά η χώρα δεν θα μείνει άλλο ακυβέρνητη.

Μάλιστα, πρέπει να επισημάνουμε ότι και η μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες δείχνει το κλίμα πως και οι επενδυτές έχουν πειστεί ότι θα υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Αυτήν τη στιγμή, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αυτών των κρίσιμων εκλογών, τα στοιχεία που υπάρχουν στα κομματικά επιτελεία (προερχόμενα και από έρευνες), τα στοιχεία που επικαλούνται έγκυροι πολιτικοί αναλυτές και διεθνείς παράγοντες (σημειώνουμε ότι έρευνες πραγματοποίησαν και πρεσβείες ξένων χωρών αλλά και τραπεζικοί οίκοι) παραπέμπουν στις εξής εκτιμήσεις:

• Τις δυο πρώτες θέσεις –και αυτό δεν αμφισβητείται– τις διεκδικούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων δεν έχουν καμιά σχέση με τα αντίστοιχα των εκλογών του Μάη. Σταθερά κινούνται πάνω από 25%.

• Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η ΝΔ πήρε κεφάλι. Με μικρή μεν διαφορά, αλλά φαίνεται ότι προηγείται. Τα ποσοστά της υπεροχής της ποικίλλουν, ωστόσο επικρατεί και κάποια επιφύλαξη, δεδομένου ότι υπάρχει και ένα σοβαρό ποσοστό αναποφάσιστων, λίγο πάνω από 10%. Έτσι οι αναλυτές επιμένουν ότι ναι μεν διαπιστώνεται η ελαφρά υπεροχή της ΝΔ, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…

• Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, αυτήν τη στιγμή η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση ή προσδοκία είναι να συγκρατήσει τα ποσοστά των εκλογών του Μάη. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα είναι έκπληξη αν το ΠΑΣΟΚ κυμανθεί γύρω στο 10% ή ακόμα αν έχει μονοψήφιο ποσοστό!

• Εν πολλοίς η παραπάνω διαπίστωση οφείλεται στην ευδιάκριτη διαρροή ψήφων από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ τις τελευταίες μέρες, σε μια λογική να αποφευχθεί η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τότε στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

• Τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται σταθερά, ικανοποιητικά. Κινούνται στα επίπεδα του Μάη, ενώ κάποιες εκτιμήσεις τα δείχνουν και ελαφρώς αυξημένα.

• Τα ποσοστά του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής είναι κοντά, γύρω στο 5%. Και μάλιστα οι εκτιμήσεις για τη σειρά κατάταξης των κομμάτων αυτών ποικίλλουν και είναι δύσκολο με ασφάλεια να προσδιοριστεί η σειρά…

• Λίγο κάτω απʼ το όριο του 3% βρίσκεται η συμμαχία Τζήμερου-Μάνου. Έτσι κάποιες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν είσοδο στη νέα Βουλή, αν και οι περισσότερες το θεωρούν δύσκολο…

• Εκτός της νέας Βουλής φαίνεται ότι θα μείνουν και αυτή τη φορά τόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι όσο και ο ΛΑΟΣ.

• Τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων θα είναι πολύ μικρότερα απʼ το 19% των εκλογών του Μάη.

• Για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμα τα ποσοστά των κομμάτων σε κάποιες συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η Αττική…

ΝΔ: Κυβέρνηση
με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Σχετικά τώρα με τα μετεκλογικά σενάρια, αν η ΝΔ αναδειχτεί πρώτο κόμμα, τότε προσβλέπει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ίσως και με τον Φ. Κουβέλη, εφόσον θελήσει και η ΔΗΜΑΡ να ενταχτεί σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα.

Βεβαίως, αν τα ποσοστά της ΝΔ είναι γύρω στο 30% και πολύ περισσότερο αν το ξεπεράσουν, τότε θα είναι σχετικά εύκολο να σχηματίσει κυβέρνηση άνετα και με μόνο το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα απʼ το ποσοστό του.

Ωστόσο, για λόγους ευρύτερης κοινωνικής βάσης, ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα επιδιώξει τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ. Σε ό,τι αφορά τη δομή μιας τέτοιας κυβέρνησης, επιλογή του Αντ. Σαμαρά είναι η συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Αναφέρονται μάλιστα και κάποια ονόματα, όπως του Γ. Στουρνάρα (λέγεται πως έχει βολιδοσκοπηθεί σχετικά) και του στελέχους της ΕΤΕ Αλέκου Τουρκολιά.

Βεβαίως, ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος δεν θα έχει πρόβλημα συμμετοχής σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, επιμένει να ζητά τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ωστόσο, στενότατος συνεργάτης του μας τόνισε ότι στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, τελικά δεν θα επιμείνει σε αυτό…

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμένει επίσης σε μη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά μόνο μικρομεσαίων στελεχών. Και θα επιμείνει σε αυτήν τη θέση, αν και άλλα στελέχη (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης) επιμένουν ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σηματοδοτείται από στελέχη πρώτης γραμμής.

Πρωθυπουργός Σαμαράς,
αναπληρωτής Βενιζέλος;

Αυτό που δεν συζητά με τίποτα το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά είναι το ενδεχόμενο να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός της ΝΔ.

Δεν συζητούν, δεν διανοούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι τυχόν αίτημα για εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό είναι αντιθεσμικό και προωθείται μόνο απʼ τη διαπλοκή.

Μάλιστα, σε κύκλους της Κεντροδεξιάς συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες το εξής σενάριο-πρόταση:

– Να είναι πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς και αναπληρωτής πρωθυπουργός ο Β. Βενιζέλος, ώστε να σηματοδοτείται ένα ισχυρό δίδυμο στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Αγκάθι, πάντως, σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η άρνηση του Φ. Κουβέλη να αποδεχτεί για πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά (ούτε τον Βενιζέλο), όπως τόνισε στην εκπομπή του Kontra «Επί του Πιεστηρίου».

Αντίθετα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Βενιζέλος δεν έχει καμιά αντίρρηση να αποδεχτεί για πρωθυπουργό μιας συμμαχικής κυβέρνησης τον Αντ. Σαμαρά.

Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στο ότι μια τέτοια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ίσως και ΔΗΜΑΡ) θα πρέπει να έχει ορίζοντα τουλάχιστον διετίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιμνημονιακή
κυβέρνηση

Αν πρώτο κόμμα είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα θα έχει οπωσδήποτε κυβέρνηση, αντιμνημονιακή ή μνημονιακή. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν είναι πρώτο κόμμα, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ αν είναι, θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα πάει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να απευθυνθεί σε ΚΚΕ (παρά τη σταθερή άρνησή του) και ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν θα αρνηθεί ακόμα και ψήφο ανοχής είτε απʼ τους Ανεξάρτητους Έλληνες είτε και απʼ το ΠΑΣΟΚ ακόμα ή τη ΝΔ.

Μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό ότι η μεν ΔΗΜΑΡ (υπό σαφείς βέβαια προϋποθέσεις) θα συμμετάσχει, ενώ το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν ψήφο ανοχής, αν και κάποιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αποκλείεται να δώσουν και ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Μάλιστα σε συζητήσεις ο Πάνος Καμμένος δεν είναι καθόλου αρνητικός για την ανάληψη υπουργείου. Σχετικά με τη μορφή μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι:

• Δεν θα είναι αμιγώς κομματική, αλλά θα περιλαμβάνει πολλά στελέχη, προσωπικότητες από τον ευρύτερο κεντροαριστερό, ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό χώρο.

• Συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας, αλλά ένα άλλο στέλεχος. Ακούγεται, μάλιστα, το όνομα του Γ. Δραγασάκη και δεν είναι το μόνο…


Σχολιάστε εδώ