Κάτω στον Πειραιά

// Ο παραλογισμός της δημόσιας διοίκησης αποκαλύφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας σε όλο του το… μεγαλείο. Συγκεκριμένα, όταν συζητήθηκε το θέμα των καθαριστριών των σχολείων που ήταν για 3-4 μήνες απλήρωτες, ο δήμαρχος τόνισε ότι οι εργαζόμενες αυτές δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Δεν μισθοδοτούνται από τον δήμο ούτε ανήκουν σ’ αυτόν. Ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, αλλά μισθοδοτούνται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας! Απλώς ο δήμος είναι ο… ταμίας, κάνει τις πληρωμές! Του στέλνει λεφτά το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και τις πληρώνει. Τώρα το Ίδρυμα δεν στέλνει λεφτά και απευθύνονται για να πληρωθούν στον δήμο! Όπως και τα προνοιακά επιδόματα. Τα διανέμει ο δήμος, αλλά με χρήματα που του στέλνει το υπουργείο Εσωτερικών! Που κι αυτό τελευταία αργεί να τα στείλει! Όπως είπε ο δήμαρχος, ο δήμος θα πληρώσει από δικούς τους πόρους τις καθαρίστριες και θα αγωνιστεί για να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία με μια μόνιμη εργασιακή σχέση είτε με τους δήμους είτε με οποιονδήποτε άλλο φορέα.

// Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Σχιστό. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα στο βουνό και έφτασαν μέχρι το Σπήλαιο της Παλαιολιθικής Εποχής, όπου επιστήμονες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας τούς ξενάγησαν. Όπως είπαν, στο σπήλαιο αυτό κατοίκησαν οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν στην Αττική κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή. Έπειτα από σύντομη ανασκαφή στο χώρο αυτό, από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, συλλέχθηκαν κεραμικά ιστορικών χρόνων, λίγα ειδώλια, διάφορα μικροαντικείμενα, οργανικά κατάλοιπα, κεραμικά προϊστορικής εποχής και βαθιές φιάλες με τριγωνικά χείλη της πρώιμης εποχής του χαλκού. Το σπήλαιο αυτό αποτελεί τεράστιας αξίας μνημείο όλου του Πειραιά και γι’ αυτό θα πρέπει να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί. Αυτό άλλωστε τόνισαν ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης καθώς και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζαννής, που είχαν τεθεί επικεφαλής της εκδήλωσης.

// Αθωώθηκε πανηγυρικά ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου από το Εφετείο Πειραιά την περασμένη Τετάρτη, όπου είχε προσφύγει για να απαλειφθεί η ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο για παράνομη διάνοιξη δρόμου, όταν ήταν δήμαρχος Κορυδαλλού. Ο Στ. Χρήστου εκείνη την εποχή είχε φτιάξει έναν δρόμο για να διευκολύνονται τα αυτοκίνητα των Ρομά της περιοχής να πηγαίνουν στον συνοικισμό που είχαν δημιουργήσει στο Σχιστό Κορυδαλλού. Από τότε που έχτισαν τα σπίτια τους, πήγαιναν σ’ αυτά μέσω μονοπατιών. Τελικά, το Εφετείο τον αθώωσε. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής του εκπρόσωποι των Ρομά, που τόνισαν όταν είναι αδιανόητο να βρίσκεται κατηγορούμενος ένας άνθρωπος για κάτι που έκανε και κυριολεκτικά έχει σώσει εκατοντάδες ανθρώπους.

// Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Β’ Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Βεάκειο. Παρόλο που εκείνη την ώρα έπαιζε η Εθνική μας με την Τσεχία, στο Βεάκειο βρέθηκαν πάνω από 1.500 άτομα, τα οποία αποθέωσαν τα «μεγάλα παιδιά του Πειραιά» για τις δεξιότητες, το κέφι, τη διάθεσή τους να παραμένουν ζωντανοί και ενεργοί πολίτες. Η επιτυχημένη διοργάνωση «πιστώνεται» στην αντιδήμαρχο των ΚΑΠΗ Μελίνα Φύκια.

// Ουρές σχηματίζουν στα γραφεία της UNESCO Πειραιώς και Νήσων οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωνικής εργασίας που υλοποιούνται μέσω ΜΚΟ. Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του μήνα και αφορά την πρόσληψη από τον Όμιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων 404 ανέργων για πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας σε προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά και στην περιφερειακή ενότητα Νήσων, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στον Δήμο Περάματος, στους Δήμους Αίγινας, Σπετσών, Κυθήρων. «Δεν μπορούμε να σώσουμε κανέναν με πέντε μήνες εργασίας και 625 ευρώ, αλλά σίγουρα σε αυτήν την τραγική εποχή είναι κάτι παρά το τίποτε», τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης και συνέχισε: «Είναι μια δροσερή ανάσα και παράλληλα μια ευκαιρία ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλή πρακτική και εμπειρία».

// Έγιναν την περασμένη Δευτέρα τα εγκαίνια των γραφείων του νεοϊδρυθέντος σωματείου Πειραιωτών Ταξιτζήδων που βρίσκονται απέναντι από τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος, η αντιδήμαρχος Μ. Φύκια, ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Τουμπέκης και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος. Το νέο σωματείο ΣΙΤΑΠ (Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Πειραιά) αριθμεί πάνω από 350 μέλη και φιλοδοξεί να δώσει φωνή και οντότητα στους ταξιτζήδες της πόλης που μέχρι τώρα ζούσαν στη… σκιά της Αθήνας.

// Επιστρέφονται οι πινακίδες των ΙΧ που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία για διάφορες παραβάσεις, ώστε να μπορέσουν όποιοι θέλουν να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πινακίδες θα επιστρέφονται μέχρι και σήμερα το απόγευμα.


Σχολιάστε εδώ