Θέμα αναστολής των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωβουλής

Το θέμα ηγέρθη με επιστολή την οποία είχε στείλει η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προς τα μέλη της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ. Η κ. Θεοχάρους τονίζει στην επιστολή της ότι, εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας – ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την αναστολή των σχέσεών τους με την Τουρκία. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της ΜΔΕ Τουρκίας – ΕΕ Γιώργος Κουμουτσάκος, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής των Τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς και την τουρκική αντιπροσωπεία, τόνισε: «Είναι σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία» και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να ανασταλούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη ΜΔΕ Τουρκίας – ΕΕ, εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία.

Έχει λόγο η Κυπριακή Προεδρία

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπαγίς, όπως και η τουρκική αντιπροσωπεία, απέφυγε να απαντήσει. Η θέση για την αναστολή υποστηρίζεται και από άλλους ευρωβουλευτές. Το θέμα, ούτως ή άλλως, θα εγερθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΜΔΕ Τουρκίας – ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Τουρκία επί Κυπριακής Προεδρίας. Ως είθισται, σε αυτές τις συνεδριάσεις προσκαλείται και ο πρέσβης της προεδρεύουσας χώρας από το προεδρείο της ΜΔΕ Τουρκίας – ΕΕ, το οποίο αποτελείται από ευρωπαίους και τούρκους βουλευτές. Συνεπώς, εάν η τουρκική πλευρά δεν αποδεχθεί την Κυπριακή Προεδρία, το ερώτημα είναι πώς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Το θέμα λογικά θα τεθεί ενώπιον του προεδρείου της ΜΔΕ. Εφόσον η Κύπρος θα έχει την Προεδρία, μπορεί να εγείρει το ζήτημα σε όλα τα θεσμικά επίπεδα.

Ο αγωγός προς την Τουρκία

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μπαγίς, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Καταλόγισε την ευθύνη για τη μη λύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, όπως είπε, απορρίπτει τις προτάσεις του κ. Έρογλου για το περιουσιακό και το εδαφικό.

2. Εκτιμά ότι ακόμη κι αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα διαπραγματευτεί στο Κυπριακό με καλύτερους όρους από ό,τι ο κ. Χριστόφιας.

3. Από το 2002 η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Και απόδειξη τούτου, είπε, συνιστά η θετική ψήφος στο Σχέδιο Ανάν. Γιʼ αυτό, πρόσθεσε, τώρα είναι η ώρα κατά την οποία η ΕΕ θα τηρήσει τις υποσχέσεις της να προχωρήσει στην εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου».

4. Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί γιατί, εκτός των άλλων, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το συνδέει προφανώς με την υπόθεση των πετρελαίων, αφού, εκτός των άλλων προέβη σε δύο προτάσεις: α. Η Τουρκία, παρατήρησε, είναι έτοιμη να προσφέρει αγωγούς για να περάσουν οι υδρογονάνθρακες στο έδαφός της και β. Άλλους αγωγούς να μεταφερθεί νερό από την Τουρκία στην Κύπρο.

5. Ανακοίνωσε την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα σε αντιπερισπασμό της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας της 1ης Ιουλίου και των επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κύπρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς επισκέπτεστε το κράτος που αναγνωρίζετε και εγώ το κράτος που αναγνωρίζω. Γιʼ αυτό και θα επισκεφθώ με την έναρξη της Προεδρίας των Ελληνοκυπρίων το βόρειο τμήμα». Απαντώντας στον κ. Μπαγίς, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά είπε: Μπορείτε με την επίσκεψή σας να θέλετε να ζείτε σε έναν παράλληλο κόσμο, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύσει της ΕΕ».

6. Διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν στην Ευρωβουλή Τουρκοκύπριοι. Από τους έξι, τόνισε, ευρωβουλευτές, οι δύο σχεδιάστηκαν για τους Τουρκοκυπρίους. Και ρώτησε: «Πού είναι»;


Σχολιάστε εδώ