Η Ιστορία επαναλαμβάνεται…

Η Θεσσαλονίκη έμεινε χωρίς Μετρό.

Δεκαετία του 2000. Η «Μηχανική» προσφεύγει κατά πάντων, προς όλα τα αρμόδια όργανα, εναντίον του τότε συστήματος δημοπράτησης των δημοσίων έργων, της επιλογής αναδόχου μέσω του μαθηματικού τύπου. Επί τρία χρόνια δεν ανατίθεται σχεδόν κανένα μεγάλο έργο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έμεινε χωρίς κατασκευαστική δραστηριότητα.

Δεκαετία του 2010. Η «Μηχανική» ξαναρχίζει την ίδια ιστορία. Θύμα της αυτήν τη φορά ο πολύπαθος σιδηρόδρομος της χώρας. Με προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πλήξει την κατασκευή υποδομής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από Ροδοδάφνη έως Ψαθόπυργο καθώς και τη σήραγγα της Παναγοπούλας επικαλούμενη συνωμοσιολογίες.

Η Πελοπόννησος θα μείνει χωρίς σιδηρόδρομο;

Επί τρεις δεκαετίες η «Μηχανική» ακολουθεί την ίδια τακτική. Ενστάσεις, προσφυγές, ένδικα μέσα κάθε τύπου για να ακυρώσει κάθε διαγωνισμό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Και συμβαίνει αυτό σε περιόδους που η χώρα βρίσκεται εν αναμονή εκλογικής αναμέτρησης ή ακυβερνησίας, διατυπώνοντας αυτό ακριβώς το επιχείρημα εναντίον των ανταγωνιστών της!

Τελικά, με αυτήν τη συνήθη πρακτική της η «Μηχανική», πέρα από το να βλάψει την Ελλάδα, πέτυχε να την πληρώσει και η ίδια.

Προσπαθεί να σταματήσει κάθε σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα, στερώντας τον τόπο από την απορρόφηση έργων ΕΣΠΑ και ανάπτυξης.

****

Παραιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ για τον… Παπακωνσταντίνου!

νΤρικυμία στο ΥΠΕΚΑ… Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον υπηρεσιακό υπουργό ΠΕΚΑ, καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, και οι επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μέρκος (γενικός επιθεωρητής) και Σωτήρης Στασινός (βοηθός γενικού επιθεωρητή). Αφορμή υπήρξε το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ με τον «ευφυή» τίτλο «Σχετικά με δημοσιεύματα». Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται θέσεις και απόψεις «του υπουργείου» για το θέμα των ΧΑΔΑ, του ΧΥΤΑ Γραμματικού αλλά και των περιβαλλοντικών προστίμων του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι παραιτηθέντες, όσα είπαν δημοσίως σε εκδήλωση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης και όσα περιλαμβάνονται σε επίσημη Έκθεση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σημείο-κλειδί της κριτικής των παραιτηθέντων είναι, ακόμη κι αν δεν διατυπώνεται με αυτόν τον τρόπο, ότι επί υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου όλα τα θέματα της υπηρεσίας τους «πήγαν προς τα πίσω», ειδικά αυτά που περιέχονται στην ανακοίνωση, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι παραμένει στον αέρα «οσμή σκανδάλου» για το θέμα των προστίμων. Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ κάλυψε πλήρως τον πρώην υπουργό και «έβγαλε στη σέντρα», ως αναξιόπιστους (χωρίς να το αναφέρει), τους παραιτηθέντες. Πάντως, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι μια υπηρεσία του υπουργείου αντιπαρατίθεται δημόσια με μία άλλη. Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τους Επιθεωρητές, το Γραφείο Τύπου επιλέγει να τοποθετείται ανώνυμα, παρότι επιτίθεται σε άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Να φανταστείτε ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται (υπαινικτικά) ότι η προστασία του περιβάλλοντος «δεν αποτελεί μια μονοδιάστατη υπόθεση –μονοπώλιο κάποιων– έναντι των οποίων απολογούνται οι υπόλοιποι», φράση που εξόργισε πολλούς στην υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Προκειμένου το θέμα να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τον Τύπο, ο υπηρεσιακός υπουργός επέλεξε λεκτικές ακροβασίες και δημόσιες ανακοινώσεις χωρίς ουσία, προκειμένου να καταλήξει ότι «δεν θεωρεί πως υφίσταται ζήτημα παραιτήσεων».
• Φαίνεται ότι η προεκλογική περίοδος αλλά και το… EURO (!) έχουν φέρει τη διοίκηση του ΤΕΕ σε πλήρη αδράνεια… Να φανταστείτε ότι η Διοικούσα Επιτροπή δεν συνεδριάζει καν, αφού, είτε παίζει η Εθνική Ελλάδος είτε έχει ομιλία ο Βενιζέλος, οι «πράσινοι» απουσιάζουν. Επειδή γενικά οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ είναι «περιορισμένοι» τελευταία, τρέχουν στις συγκεντρώσεις όλα τα μεγαλοστελέχη του κινήματος, μαζί και ο πρόεδρος του ΤΕΕ και τα μέλη της ΠΑΣΚ στη Διοικούσα. Οι υπόλοιποι βολεύονται με τις απουσίες των πρασίνων, διότι παρακολουθούν άνετα… μπάλα!

• Μέσα σε αυτήν τη (νομοθετική και διοικητική) βουβαμάρα που επικρατεί, περιμένοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει έγκυρα στους μηχανικούς τι θα γίνει με τα αυθαίρετα. Κυκλοφορεί, πάντως, ευρέως η εκτίμηση ότι πάμε για νέα παράταση, αφού αυτή είναι η εισήγηση τόσο του ΤΕΕ όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, το θέμα είναι «στον αέρα» μέχρι να ορκιστεί νέα κυβέρνηση, αφού ο υπηρεσιακός υπουργός δεν φαίνεται να αποφασίζει παράταση – αν και πιέζεται… Πάντως, σιγά σιγά το ΥΠΕΚΑ δίνει και κάποιες διευκρινίσεις στα ερωτήματα ΤΕΕ και μηχανικών για τη δεύτερη φάση, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την ολοκλήρωση των προδιαγραφών και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος. Προς τέρψη κάποιων, όπως σας έχουμε ξαναγράψει…

• Εθιμοτυπική συνάντηση είχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Στη συνάντηση, πέρα από τα εθιμοτυπικά και συμπαθητικά γενικά ζητήματα, συζητήθηκαν και θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε στους αρχιτέκτονες να διεκδικήσουν περισσότερα, ακόμη και να στραφούν νομικά ενάντια στους πολιτικούς μηχανικούς για να διεκδικήσουν επαγγελματικά δικαιώματα! Είναι γνωστή η κόντρα του προέδρου του ΤΕΕ με τους πολιτικούς μηχανικούς, αλλά δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας. Ίσως, βέβαια, η αντιπαράθεση μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων να είναι μέρος της στρατηγικής της διοίκησης του ΤΕΕ, ώστε το επιμελητήριο, ο πρόεδρος και η Διοικούσα να εμφανίζονται σε ρόλο διαιτητή. Το πρόβλημα, όμως, δημιουργείται όταν ο διαιτητής στηρίζει οποιονδήποτε εκτός των πολιτικών μηχανικών… Μπορεί αυτό να βοηθήσει τον πρόεδρο του ΤΕΕ να επανεκλεγεί στο αξίωμα, αλλά μπορεί και να τον κάψει. Πάντως, με στόχο τη διατήρηση της θέσης του επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με τον Αλαβάνο, ο οποίος φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού, ίσως, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ να αναγκάσει τον Σπίρτζη να στηρίξει εκείνον για πρόεδρο του ΤΕΕ, όπως παλαιότερα. Έχει ο καιρός γυρίσματα, ειδικά αυτήν την εποχή.

• Εκλογές έχει την τελευταία εβδομάδα του μήνα και η ΕΜΔΥΔΑΣ (Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) Αττικής. Εκεί η ΔΚΜ θα κατέβει μαζί με στελέχη της ΔΑΠ, ενώ τα στελέχη της ΠΑΣΚ θα κατέβουν με άλλο όνομα (!), ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες από ψηφοφόρους που οδεύουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, ο Μπούμης, αρχηγός της ΠΑΣΚ, που αλλάζει όνομα στην ΕΜΔΥΔΑΣ, λέει ότι είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπέρ της Αριστεράς, υπέρ του ευρώ και κατά της δραχμής και άλλα τέτοια πετυχημένα, προκειμένου να θολώσει τα νερά.

• Στους Συλλόγους Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων οι κεντρικές εφορευτικές επιτροπές συνεχίζουν στο ίδιο κλίμα που σας περιγράψαμε την περασμένη εβδομάδα. Κλείνουμε μήνα σε λίγο και δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα! Στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών ακόμη συζητούν μία ένσταση για την κατανομή των εδρών και στον Σύλλογο Μηχανολόγων δεν έχουν καταμετρηθεί οι σταυροί της Αθήνας… Συζητήσεις βέβαια για τους (μελλοντικούς) προέδρους γίνονται… Στους Πολιτικούς Μηχανικούς ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Κυριακόπουλου από την ΕΛΕΜ και του Γιάννη Κοτζαμπασάκη από την ΠΑΣΚ, ενώ στη ΔΚΜ λένε ότι θα διεκδικήσουν τον πρόεδρο, αλλά θα αποφασίσουν το πρόσωπο μόλις ανακοινωθούν ποιοι ακριβώς εκλέγονται. Στους Μηχανολόγους πρόεδρος φαίνεται ότι θα είναι είτε ο Ευσταθίου από τη ΔΚΜ είτε ο Παπαδόπουλος από την ΠΑΣΚ.


Σχολιάστε εδώ