Η Θράκη μάς περισσεύει;

Το αγωνιώδες ερώτημα θέτουν οι τέσσερις μητροπολίτες της ακριτικής Θράκης, Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εξαιτίας της γνωστής τροπολογίας του (τέως πλέον) αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη, με την οποία μειώνονται κατά 80% τα πρόστιμα των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευάσει μουσουλμάνοι, σε σχέση με το πρόστιμο που ισχύει για τους χριστιανούς, σε επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στον (τότε) πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Η τροπολογία έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και υπονομεύει τη συνύπαρξη χριστιανών-μουσουλμάνων.

Τέτοιο… θεάρεστο και προοδευτικό έργο προσέφερε ο κ. Σηφουνάκης.

«Η απαράδεκτη αυτή και αντισυνταγματική τροπολογία έρχεται να γκρεμίσει όλα όσα δεκαετίες τώρα χτίζουμε στην ακριτική Θράκη, η οποία με ουχί ολίγη προσπάθεια έχει καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων», επισημαίνουν οι τέσσερις μητροπολίτες και προσθέτουν: «Εάν αυτή η τροπολογία βρει εφαρμογή, τότε χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας. Σε μια εποχή που η κομματοκρατία καταβαράθρωσε την υπόληψη του Έλληνα και βύθισε την οικονομία στα Τάρταρα και τον λαό σε ολοένα και διογκούμενη εξαθλίωση, αντί για πολιτικές δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, οι κρατούντες περνούν νομοσχέδια που παγιώνουν το αίσθημα της αδικίας, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες και μάλιστα σε μία ευαίσθητη και ακριτική περιοχή, όπως η Θράκη μας».

Γιατί να μην ισχύσει
και σʼ άλλες περιοχές;

Το ερώτημα ποιος ήταν ο λόγος που… εμπνεύσθηκε (ή άλλοι του ενέπνευσαν, ελπίζουμε να μην είναι οι εξ ανατολών… φίλοι μας) ο κ. Σηφουνάκης την τροπολογία ενισχύει η απόλυτα ορθή απορία των τεσσάρων μητροπολιτών:

«Αν υποθέσουμε πως το μέτρο αυτό είναι ορθό, γιατί να περιορίζεται η εφαρμογή του μόνο στη Θράκη; Αν το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τον λαό, γιατί να μην επεκταθεί η εφαρμογή του; Γιατί λ.χ. να μην ισχύσει για όλες τις ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και για όλα τα ακίνητα όλων των ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος; Γιατί, με άλλα λόγια, επιχειρείτε να διαφοροποιήσετε τη Θράκη από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό; Η Θράκη μάς περισσεύει; Είναι κάτι “εξωτικό” που απαιτεί “ειδική” μεταχείριση;». Οι 4 μητροπολίτες ευθέως ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία αντίθεση με τους μουσουλμάνους ούτε διεκδικούν προνόμια αποκλειστικά για τους χριστιανούς. Το τονίζουν στην κατάληξη της επιστολής τους: «Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι με την τοποθέτησή μας αυτή δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και δεν ερχόμαστε σε καμία αντιδικία με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, με τους οποίους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πατάμε τα ίδια χώματα και μοιραζόμαστε την κοινή μοίρα του ακριτικού μας τόπου. Απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως για την ομόνοια και την ειρήνη στην περιοχή, για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, για την προκοπή και την πρόοδο, πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. υπουργού καλό θα ήταν να μην είχαν αναληφθεί ποτέ.

Αναμένοντας την άρση της συγκεκριμένης τροπολογίας διατρανώνουμε την αγάπη μας και την προσήλωσή μας στον τόπο μας, για την ειρήνη και την προκοπή του οποίου θα αγωνιζόμαστε πάντοτε με όλες τις δυνάμεις μας, σε πείσμα των παραγόντων εκείνων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που θα επιθυμούσαν το αντίθετο». Μέχρι στιγμής, παρά τις έντονες αντιδράσεις και το άσχημο κλίμα που δημιούργησε σ’ όλη τη Θράκη, χωρίζοντας τον πληθυσμό σε δύο κατηγορίες, η τροπολογία Σηφουνάκη εξακολουθεί να ισχύει. Και αυτό αυξάνει τις ευθύνες και του τότε πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου αλλά και των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν μπλόκαραν την ψήφιση της τροπολογίας. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για ποιον λόγο επέβαλαν αυτήν τη διακριτική μεταχείριση των μουσουλμάνων που έχουν αυθαίρετο, με την επιβολή μειωμένων κατά 80% προστίμων απ’ αυτά που πληρώνουν οι χριστιανοί κάτοχοι αυθαιρέτων.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ήταν απαίτηση της Άγκυρας. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, πρόκειται για ένα ακόμη έγκλημα κατά της Θράκης μας. Γι’ αυτό, για να μην παραμένει η παραμικρή υποψία, θα πρέπει η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 18 Ιουνίου να καταργήσει αυτήν τη διχαστική τροπολογία και οι νόμοι να ισχύουν αδιακρίτως για όλους τους έλληνες πολίτες.


Σχολιάστε εδώ