Επιστρατεύθηκε η παλιά φρουρά

Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε μια ομάδα στελεχών με μεγάλη διαδρομή στην παράταξη και μακρά εμπειρία σε παντός είδους εκλογικές αναμετρήσεις.

Στελέχη όπως οι Αντ. Σγαρδέλης, Θ. Μπεχράκης, Κυρ. Γριβέας, Π. Λιάτας, Θ. Βεζυργιάννης, Β. Ηλιοπούλου, Σ. Ιωαννίδου κ.ά., άπαντες μέλη του Δικτύου ʼ74.

Η ομάδα συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Β. Μεϊμαράκη, έστησε το «στρατηγείο» της στη Ρηγίλλης και τις τελευταίες εβδομάδες εργάστηκε σχεδόν αθόρυβα αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές.

Στο διάστημα αυτό μετείχαν σε αναρίθμητες κομματικές συσκέψεις, είχαν αμέτρητες επαφές με στελέχη σε ολόκληρη την επικράτεια, εισηγήθηκαν (και έγιναν αποδεκτές) ιδέες και προτάσεις για την προεκλογική τακτική του κόμματος και του ίδιου του κ. Σαμαρά. Και όλα αυτά παράλληλα και σε συνεργασία με την Εκλογική Επιτροπή.

Ενδεικτικό της δουλειάς που έγινε κυρίως το τελευταίο εικοσαήμερο είναι ότι στην Αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνταν δύο με τρεις συσκέψεις με τη συμμετοχή 50 – 200 ατόμων, στελεχών από όλους τους χώρους (συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικοί, συνταξιούχοι, παράγοντες της Ομογένειας κ.ά.)

Όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα αυτά μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις, που είχε χρόνια να ζήσει η ΝΔ και στις οποίες κυριάρχησε το «συναίσθημα» και η «ανάγκη» για νίκη της παράταξης στις εκλογές.

Σε αυτό ρόλο έπαιξε και ο χώρος, καθώς η Ρηγίλλης αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά από τα στελέχη που έφθαναν στα γραφεία, αν και δήλωναν απογοητευμένα ή δυσαρεστημένα, στο τέλος «έμπαιναν στη μάχη».

Στην προσπάθεια να ενισχύσουν το ηθικό των στελεχών, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και άλλα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής στις ομιλίες και στις συζητήσεις χρησιμοποιούσαν σκληρές εκφράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου, δε, να τους δώσουν επιχειρήματα για τη «μάχη του καφενείου», τόνιζαν τους κινδύνους για την Ελλάδα στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της Αριστεράς. Αναφορές όπως «αν κερδίσει ο Τσίπρας, η χώρα επί τρεις ημέρες θα παραδοθεί στο χάος», «αν γίνουν κυβέρνηση, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Βενεζουέλα» ήταν από τις πλέον συνηθισμένες.

Οι κ. Σγαρδέλης, Μπεχράκης, Βεζυργιάννης και τα άλλα μέλη του Δικτύου ʼ74 ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή, αφενός, να ενεργοποιήσουν στελέχη που τα τελευταία κυρίως χρόνια δεν μετείχαν στις δραστηριότητες της παράταξης και ενδεχομένως δεν ψήφιζαν καν.

Αφετέρου, να προσεγγίσουν στελέχη που είχαν προσχωρήσει στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΛΑΟΣ και να τα πείσουν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Προσπάθεια που απέδωσε, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των στελεχών που επανέκαμψαν, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλαπλάσιος θα είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα επαναπατρισθούν την ημέρα των εκλογών.


Σχολιάστε εδώ