Δεν θα επιβάλει το 10% ή το 6% στο 30% ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός

Επίσημα ή ανεπίσημα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, διατυπώνονται επιφυλάξεις και ενστάσεις. Εξίσου δύσκολες, αν όχι επώδυνες, θα είναι και οι συζητήσεις για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν περίπου αυτονόητο ότι, αν το κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών, στην περίπτωση αυτή καθήκοντα επικεφαλής της κυβέρνησης πρέπει να αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς.

Ωστόσο, τα μηνύματα που φθάνουν, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη Δημοκρατική Αριστερά (πιθανότεροι εταίροι της ΝΔ), κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, με στελέχη τους να προειδοποιούν ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. «Εγώ δεν πρόκειται να γυρίσω την πλάτη μου στον λαό και να αρνηθώ τις ευθύνες μου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ την περασμένη Τετάρτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα χαρακτήρισε τουλάχιστον περίεργη τη συζήτηση αν ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κόμματος θα ηγηθεί ή όχι της κυβέρνησης. «Είναι το 10% ή το 6% που θα επιβάλει την άποψή του στο 30%;», σημείωναν στενοί συνεργάτες του, με αφορμή τις φήμες ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αλλά πιθανότερα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα τεθεί «βέτο». Στη Λ. Συγγρού έχουν φθάσει πληροφορίες ότι ο Φ. Κουβέλης θα ζητήσει να μην ηγηθεί της κυβέρνησης ο αρχηγός ενός εκ των κομμάτων, ούτως ώστε να υπογραμμισθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης. Μεταξύ των ονομάτων που σκέφτεται να προτείνει είναι ο Στ. Δήμας και ο Δημ. Αβραμόπουλος. Παρόμοιες απόψεις ακούγονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου ορισμένα στελέχη (Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου κ.ά.) δηλώνουν ανοιχτά τη διαφωνία τους στην προοπτική να ηγηθεί της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς. Ειδικότερα η κ. Διαμαντοπούλου αιτιολογεί την αντίθεσή της προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Σαμαράς είχε «απαιτήσει» την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συνεργαστεί στην κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο. Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στη Λ. Συγγρού, που έγινε ακόμη πιο έντονος καθώς στη συζήτηση ενεπλάκησαν, και μάλιστα παραμονές των εκλογών, στελέχη της ΝΔ. Μεταξύ αυτών ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προέτρεψε τον κ. Σαμαρά να… θυσιαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί ο σχηματισμός της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναινέσει ώστε στη θέση του πρωθυπουργού να ορισθεί εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο τύπου Λ. Παπαδήμου. «Γιατί ψηφίζει και μάλιστα για δεύτερη φορά ο ελληνικός λαός; Για να βγει κάποιος πρωθυπουργός ο οποίος ούτε καν κατέβηκε στις εκλογές;», διερωτήθηκε. Ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι, αν οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων φθάσουν σε αδιέξοδο κι αυτό έχει να κάνει με το αξίωμα του πρωθυπουργού, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στη θέση του να ηγηθεί ο ίδιος της κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση εύλογα θα δεχτεί την κριτική όλων των κομμάτων ότι θέτει το προσωπικό πάνω από το εθνικό συμφέρον. «Τότε δεν μπορεί παρά να υποχωρήσει», προεξοφλούν στελέχη της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι: «Ακούμε τη λαϊκή εντολή και αυτή η υπόθεση είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς θα φανεί όταν έχουμε και την πολιτική αριθμητική του αποτελέσματος», που μάλλον περικλείει το μήνυμα ότι από τη στιγμή που θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ δεν μπορεί να μην έχει τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Παζάρια»

Επώδυνες θα είναι, όπως προαναφέραμε, και οι συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη Λ. Συγγρού έχουν καταρτίσει έναν πλήρη κατάλογο με τα στελέχη που προορίζονται να αναλάβουν υπουργικά αξιώματα, λέγεται δε ότι έχει γίνει και σχετική επιλογή: Ποιος, πού και γιατί. Ωστόσο, με εξαίρεση ορισμένα κρίσιμα πόστα (Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης) που ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει (απαιτήσει) να είναι υπό «γαλάζιο έλεγχο», για τα υπόλοιπα θα υπάρξουν εκτενείς συζητήσεις με τα άλλα κόμματα που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση. Στον κατάλογο αυτό υπάρχουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των: Δημ. Αβραμόπουλου, Στ. Δήμα (λέγεται ότι το συζητάει ακόμη), Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Χατζηδάκη, Γ. Μιχελάκη, Κ. Αρβανιτόπουλου, Β. Μεϊμαράκη (αν δεν αναλάβει άλλο κομματικό ή κοινοβουλευτικό αξίωμα), Άρη Σπηλιωτόπουλου, Χρ. Σταϊκούρα, Χαρ. Αθανασίου κ.ά. Προ των εκλογών της 6ης Μαΐου είχε δηλώσει ότι προτίθεται να αναθέσει ρόλους στην κυβέρνηση σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, παράγοντες της αγοράς, καταξιωμένους επαγγελματίες κ.ά.

Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί περιλαμβάνονται αυτά των Γ. Στουρνάρα, Αλ. Τουρκολιά (διευθυντικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας με μακρά εμπειρία στα ναυτιλιακά ζητήματα) και Γιάννη Μουρμούρα, που μετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως υφυπουργός Οικονομικών.

Στη Λ. Συγγρού αναμένουν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να αποσαφηνίσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες –αν όχι ώρες– τη θέση τους ως προς τον βαθμό και την ένταση της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Β. Βενιζέλος είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αναλάβουν υπουργικά πόστα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο αν η θέση του αυτή εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Κι αυτό δεδομένου ότι στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ενώ υπάρχουν κορυφαία στελέχη (π.χ. Λοβέρδος) που επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, άλλου είδους συζήτηση θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ μετάσχει ενεργά και με προβεβλημένα στελέχη του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο κι άλλου είδους αν η συμμετοχή είναι χαμηλόβαθμη (υφυπουργοί). Τη δεύτερη εκδοχή θα επιθυμούσε ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος με απώτερο σκοπό να «φορτωθεί» ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ τις ευθύνες (άρα και το πολιτικό κόστος) για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Άγνωστο είναι αν και σε ποιο βαθμό θα μετάσχει στην κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά, αν φυσικά συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί αναμένουν. Στην περίπτωση που ο Φ. Κουβέλης επιλέξει «να μπει στα βαθιά» το πιθανότερο είναι να ζητήσει στελέχη του κόμματος να αναλάβουν υπουργεία που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να παράσχουν έργο και να δώσουν το στίγμα της πολιτικής τους. Όπως π.χ. το Εργασίας, αν και σε εποχές Μνημονίου θεωρείται «ναρκοπέδιο», το Δικαιοσύνης, το Υποδομών και Μεταφορών κ.ά.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ