Βενιζέλος: Σε διαγράφω. Γιώργος: Δεν έχεις τσαγανό!
Το σοβαρότερο στοιχείο αυτής της ακραίας σύγκρουσης αναμένεται να είναι η πλήρης ρήξη στις σχέσεις μεταξύ του Β. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου, που δεν αποκλείεται να προσλάβει ακόμα και οριακές διαστάσεις, ανάλογα βέβαια και με τα εκλογικά ποσοστά που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ αύριο…
Σίγουρο θεωρείται ότι στο νέο κόμμα (όποιο όνομα κι αν πάρει…) που σχεδιάζει ο Βενιζέλος δεν θα έχουν θέση ούτε ο Γιώργος ούτε ο Ραγκούσης ούτε ο Πάγκαλος ούτε ο Παπακωνσταντίνου ούτε οι άλλοι «κηπουροί» του Γιώργου!
Πολλά, επαναλαμβάνουμε, θα κριθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρει αύριο το ΠΑΣΟΚ.
Αν τα ποσοστά του είναι μονοψήφια, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου!
Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Β. Βενιζέλος:
• Θα κάνει σκληρότατες ανακοινώσεις για το τι κόμμα παρέλαβε, τι βρήκε και τι επιλογές είχε για να οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές, επιχειρώντας να χρεώσει αποκλειστικά στον Γιώργο την πλήρη κατάρρευση.
• Δεν αποκλείεται να ανακοινώσει μέχρι και διαγραφές.
• Θα εξαγγείλει ένα νέο κόμμα, αφήνοντας ανοιχτά και μείζονα ζητήματα, όπως το όνομα, τα σύμβολα, οι δομές.
Σύμφωνα, εξάλλου, με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ενδεικτικές του όλου εκρηκτικού εσωκομματικού κλίματος είναι και οι εξής διεργασίες που έγιναν τις τελευταίες –κυριολεκτικά– προεκλογικές ημέρες:
– Πριν από λίγες μέρες σε κλειστή σύσκεψη επιτελών του Βενιζέλου εκτιμήθηκε το εξαιρετικά αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ προεκλογικό κλίμα. Και εκεί κατατέθηκε η πρόταση:
Αν τα ποσοστά είναι μονοψήφια, τότε ο Β. Βενιζέλος να καταγγείλει όλο το σύστημα του Γιώργου, ακόμα και να προχωρήσει σε διαγραφή του, παράλληλα με διαγραφές «κηπουρών» του (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου) καθώς και του Πάγκαλου!
– Ο Γιώργος το πληροφορήθηκε αυτό και αντέδρασε ως εξής: Τόνισε σε πολύ στενό συνεργάτη του ότι «ο Βαγγέλης αποκλείεται να το κάνει αυτό, δεν έχει το τσαγανό»!
Επίσης, σύμφωνα με άλλες έγκυρες πληροφορίες μας, από το επιτελείο του Βενιζέλου διακινείται και η εξής πληροφορία:
• Ότι σε πολλές περιοχές της χώρας πολιτικοί φίλοι του Γιώργου, επηρεαζόμενα απʼ αυτόν στελέχη, ψηφίζουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ!
Από την άλλη μεριά, συνεργάτες του Γιώργου διαρρέουν ότι στην Αχαΐα στελέχη προσκείμενα στον Βενιζέλο καταψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ για να χάσει τη μια έδρα που πήρε στις εκλογές του Μάη, ώστε να μην εκλεγεί ο Γ. Παπανδρέου!
Χαμός δηλαδή!
Και όλα αυτά, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες!
Επίσης, ο Β. Βενιζέλος θα τονίσει στις ανακοινώσεις που θα κάνει τη Δευτέρα και με τις οποίες θα σηματοδοτήσει την έναρξη του εσωκομματικού εμφυλίου:
– Ότι δεν μπορεί να ανεχτεί παραπολιτικές συμπεριφορές, σαν αυτές που εκδήλωσαν κάποιοι την ώρα της κρίσιμης μάχης (θα φωτογραφίζει, ίσως μάλιστα και να κατονομάσει, τους Ραγκούση, Πάγκαλο).
– Ότι όσοι πλήγωσαν την παράταξη είναι εκ των πραγμάτων έξω απʼ το πλαίσιο των αρχών του.
– Ότι ως εκ τούτου θα πρέπει να απομακρυνθούν όσοι έφεραν την παράταξη στην καταστροφή και την υπονόμευαν την ώρα που άλλοι σήκωναν τα μανίκια για τη μάχη.
Ο κ. Βενιζέλος, ως προς το νέο ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται (ανεξάρτητα αν θα κρατήσει το όνομα), τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τους γενικούς άξονες της επόμενης μέρας για την ανασύσταση της παράταξης, την αυτοοργάνωση κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα τρέξουν με ραγδαίους, όσο κι επώδυνους ρυθμούς.
Η… νύχτα των μεγάλων μαχαιριών!
Για τη νύχτα των «μεγάλων μαχαιριών» ετοιμάζονται άπαντες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς από την Κυριακή το βράδυ φαίνεται ότι θα αρχίσει μια άγρια αντιπαράθεση για την «επόμενη μέρα» του άλλοτε κραταιού Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Από τη μία, πολλά στελέχη ή και «ομάδες στελεχών» ετοιμάζονται για την αμφισβήτηση ή ακόμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και την «αποκαθήλωση» του Ευάγγελου Βενιζέλου, από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν στήνουν από τώρα «οδοφράγματα άμυνας» στην Ιπποκράτους.
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ανοικτά φόβους πως από την Κυριακή πιθανότατα θα «ανοίξει το καπάκι και θα γίνει χαμός», ενώ στις επισημάνσεις στελεχών ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα υπάρξει αμφισβήτηση με «κάθετο και πολιτικά δυναμικό τρόπο», βουλευτές αλλά και στελέχη που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο διαμηνύουν «μολών λαβέ» και σημειώνουν πως «θα πέσει πολιτικά ξύλο, γιατί είναι ανέντιμο να μην έχει τολμήσει κανένας να σταθεί απέναντι στον Ε. Βενιζέλο στις 18 Μαρτίου για την αρχηγία και τώρα εκ του ασφαλούς να θέλουν όλοι να το παίξουν μάγκες». Μάλιστα τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει από το βράδυ των εκλογών να βάλει μπροστά τις δικές του επιλογές για το μέλλον του κόμματος και από εκεί και πέρα «ας γίνει ό,τι είναι να γίνει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των «βασικών υπόπτων», που τις τελευταίες μέρες εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας φρόντισαν να στείλουν τα «μηνύματά τους» (π.χ. Πάγκαλος, Ραγκούσης), αλλά και των Α. Λοβέρδου Ά. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ε. Βενιζέλο ακούει στο όνομα «ιστορικό ΠΑΣΟΚ». Κι αυτό γιατί πολλά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά έμπειρα και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη, πολλά στελέχη του «επονομαζόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ» αλλά και έμπειρα στελέχη που στη μάχη του 2007 στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου και τον Οκτώβριο του 2012 υπερθεμάτισαν μια «βελούδινη διαδοχή» με τον Ε. Βενιζέλο πλέον στέκονται κριτικά απέναντι στον πρόεδρο του Κόμματος, είναι αποφασισμένα για δριμύτατη κριτική και, όπως λένε, «είναι έτοιμα και αποφασισμένα για όλα, ακόμα και για ανατροπές», υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, παίζει και η πιθανότητα να μη φτάσει ούτε καν στο συνέδριο ο κ. Βενιζέλος.
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εύρος και η ένταση της αμφισβήτησης που θα υπάρξει εκ μέρους τους προς τον κ. Βενιζέλο είναι συνυφασμένα με τους εξής τρεις παράγοντες:
– Το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.
– Τον ρόλο που θα παίξει το ΠΑΣΟΚ σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί.
– Το τι θα πει, τι θα εξαγγείλει και τι τελικά θα πράξει με το κόμμα ο Ε. Βενιζέλος.
Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα στελέχη ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε τον Βενιζέλο να αποδιαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να το οδηγήσει πλήρως απαξιωμένο στα αζήτητα της Ιστορίας».
Σε ό,τι δε αφορά τις γραμμές άμυνας που οργανώνει ο κ. Βενιζέλος αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει πρωτίστως ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνουν πως «αν το ΠΑΣΟΚ πήρε κοντά στο 14% στις εκλογές του Μαΐου, αυτό οφείλεται σε μας, στη δική μας γενιά και δουλειά» και σημειώνουν πως είναι η γενιά και οι άνθρωποι που πήγαν το ΠΑΣΟΚ το 1977 στο «μυθικό τότε 24% και μετά άνοιξαν τον δρόμο για την εδραίωσή του για χρόνια σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή».
Όπως λένε, «ούτε ο Λοβέρδος ούτε ο Βενιζέλος ούτε η Διαμαντοπούλου μπορούν να συγκεντρώσουν τον κόσμο και τα στελέχη και να σχηματίσουν την πλειοψηφία που θα καθορίσει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ».
Εκτιμούν ακόμα πως με την πάροδο του χρόνου ο Ε. Βενιζέλος απώλεσε τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε:
– Το ηγετικό προφίλ, καθώς τώρα δείχνει όλο και πιο κουρασμένος και πιο «φοβισμένος» απέναντι πρωτίστως στον Α. Τσίπρα και τον Α. Σαμαρά.
– Την ευφράδεια και τον περίτεχνο πολιτικό του λόγο που τον ξεχώριζε και τώρα αναπαράγει ένα «ανούσιο μπλα μπλα», που δεν το ακούει κανένας.
Πάντως, ιδιαίτερα φορτισμένο είναι και το κλίμα σε σχέση με τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν έκανε ένα βήμα πίσω τον περασμένο Μάρτιο για να βγει μπροστά ο Ε. Βενιζέλος.
Κόντρες, κόντρες…
Ακόμα και τώρα, στο παρά ένα των εκλογών, οι αντιπαραθέσεις μέσα στην ομάδα των κορυφαίων στελεχών με τα οποία διαβουλεύεται ο κ. Βενιζέλος είναι έντονες. Στην πρώτη και κορυφαία διαφωνία για το αν θα πρέπει να μετέχουν ή όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, και ιδίως με τη ΝΔ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοΐδης, είναι αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και δη των ιδίων.
Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη στη σύσκεψη της ομάδας υπό τον Ε. Βενιζέλο υπήρξε διχασμός και αντιπαράθεση, με τον κ. Λοβέρδο να επιμένει σε συμμετοχή σε κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη της κ. Διαμαντοπούλου και του κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ από την άλλη ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά και οι Πέτρος Ευθυμίου και Μίμης Ανδρουλάκης ήταν κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου και κυρίως κατά του να ανοίξει τώρα μια τέτοια κουβέντα. Πάντως, και δημοσίως ο κ. Βενιζέλος, ελάχιστα 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση, έδειξε τη διάθεσή του να πάει σε μετωπική σύγκρουση με στελέχη που είτε διαφωνήσουν μαζί του είτε αμφισβητήσουν τη θέση του ως προέδρου, μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στις αιχμές που άφησαν εναντίον του ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θλίβεται και είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για εκείνον το γεγονός ότι με τη στάση τους, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές, δίνουν λαβή για εσωστρέφεια. Αυτό –συμπλήρωσε– είναι κάτι που θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του… «Ο καθένας αξιολογεί συμπεριφορές στελεχών μία εβδομάδα ή πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, όταν δίνουμε μία μάχη αυτού του είδους, τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Όλοι ξέρουμε τι διαδρομή έχει ακολουθήσει ο καθένας μας, ποια ευθύνη είχε και για ποιο πράγμα», πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υποσχέθηκε να βάλει τέρμα στην περίοδο παραπολιτικής μέσα στο κόμμα. Μάλιστα, στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ήταν πιο αυστηρός και πιο απόλυτος, προαναγγέλλοντας διαγραφές, καθώς υποστήριξε ότι «όσοι ασκούν κριτική την ώρα της μάχης θέτουν εαυτούς εκτός παράταξης».
Ειδικότερα, κατηγόρησε τον Γιάννη Ραγκούση για απύθμενο πολιτικό θράσος και ανηθικότητα, ενώ τον παρομοίασε με τον γιο που σκοτώνει τους γονείς του και μετά ζητά επιείκεια λόγω ορφάνιας!
Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ θέλησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στελέχη που πλήγωσαν με τις συμπεριφορές τους, τα λεγόμενα «βαρίδια», όπως τα έχει χαρακτηρίσει, υποστηρίζοντας ότι «τους έβαλε όλους μέσα, αν και ίσως θα έπρεπε να είχε αφήσει κάποιους εκτός, το έκανε όμως» –όπως διευκρίνισε– «για να αφήσει τον λαό να εκφραστεί και ήδη ο κόσμος έκανε τις επιλογές του». Τέλος, αρνήθηκε ότι τίθεται ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και κάλεσε όποιον θέλει να «κινηθεί παράλληλα» με την παράταξη «να κάνει τη δική του διαδρομή». Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του (την Τετάρτη) σε συγκέντρωση στον Κορυδαλλό, όπου επικαλέστηκε «την εντολή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ» για εκλογή του στην προεδρία του κόμματος στις 18 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι «το τρίμηνο ως σήμερα είναι μεταβατική περίοδος και από την προσεχή Δευτέρα, που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές, θα ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανασύσταση της παράταξης».
Επίσης, νωρίτερα έστειλε μήνυμα στους κ. Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αμφισβήτηση.
Κατέστησε σαφές πως ακόμα κι αν δεν αλλάξει όνομα και σύμβολα, θα θελήσει να συγκροτήσει ένα κόμμα με νέα πλατφόρμα και νέα ηγετική ομάδα, απομακρύνοντας από το κάδρο τους λεγόμενους «κορυφαίους», προωθώντας 30άρηδες (όσο υπάρχουν) ή ανθρώπους εκτός κόμματος που θα έχουν αναφορά στον ίδιο και συγκρουόμενος μετωπικά με τον Γ. Παπανδρέου και τους ανθρώπους του.