Αμφισβητούν Βενιζέλο και βάζουν μπροστά Λοβέρδο

Οι συνεργάτες του Βενιζέλου φοβούνται ότι ο Ανδ. Λοβέρδος θα πρωτοστατήσει στην αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας σπεύδει να καθησυχάσει τους ανησυχούντες της Ιπποκράτους. Δεν έχει βγάλει από το μυαλό του τη διεκδίκηση της ηγεσίας, αλλά το ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά του διαβιβάστηκε στον Βενιζέλο, όπως και ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι η αμφισβήτησή του θα έρθει από εκείνον. «Προέχει το μέλλον της χώρας και όχι του κόμματος που έπεται…» αναφέρει. Αυτό σημαίνει πως αν οι εκλογές δείξουν την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν κινήσεις για την ανασύνταξη της παράταξης, τότε αυτές θα γίνουν εν όψει και του συνεδρίου, τον Σεπτέμβριο, σταδιακά όμως και όχι τώρα.

Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας που δεν γνωρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι προς τα πού θα κινηθεί και προς ποια κατεύθυνση ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να τον προλάβει την προηγούμενη Κυριακή, όταν χωρίς να τον κατονομάσει αναφέρθηκε κατά τη διακαναλική συνέντευξη στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να του πει ότι δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Η απάντηση ήρθε με μία ημέρα καθυστέρηση, όταν μέσω του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μικρότερο ποσοστό από τις τελευταίες εκλογές και άρα θέμα ηγεσίας θα τεθεί εκ των πραγμάτων.

Δεν είναι πάντως μόνο ο Θόδωρος Πάγκαλος που πρωτοστατεί στην αμφισβήτηση του Βενιζέλου. Ούτε μόνο ο κ. Ραγκούσης ή ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που θα επιτρέψουν την ανοικτή σύγκρουση, τότε μαζί με τον Λοβέρδο, που θεωρείται ο μοναδικός που μπορεί να αρθρώσει διαφορετικό λόγο απέναντι στον Βενιζέλο, θα συμπορευτούν η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρ. Παπουτσής, αλλά και ο Π. Ευθυμίου ή ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Στελέχη δηλαδή που αντιλαμβάνονται ότι ο Βενιζέλος έδωσε τη μάχη και ηττήθηκε διπλά.

Γιʼ αυτό και στο ΠΑΣΟΚ έχει σημάνει συναγερμός από τα στελέχη του Βενιζέλου, που καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για το τι θα κάνουν και πώς θα αντιμετωπίσουν τον πόλεμο που θα ξεσπάσει εναντίον τους από τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Μία εκ των εισηγήσεων που έχει δεχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να διαγράψει όλους όσοι τον αμφισβητήσουν και να περάσει σε ένα νέο κόμμα με διαφορετικές δομές και λειτουργίες από αυτές που έχει το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως λένε, να αλλάξει όνομα και σύμβολο, ενώ, σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, σίγουρη θεωρείται η ρήξη με μερικά από αυτά. Εκείνα που είχαν πρωτοστατήσει ως υπουργοί στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Από όλα αυτά, σε συνδυασμό με το τι αλλαγές σχεδιάζει να κάνει ο κ. Βενιζέλος, είναι φανερό ότι στο ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένα νέο επώδυνο κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος αναφέρει πως θέλει να φτιάξει το κόμμα που ονειρεύεται δίχως βαρίδια και παλαιοκομματικά υλικά. Κανείς όμως δεν εγγυάται αν τελικά θα μπορέσει ο κ. Βενιζέλος να κάνει το όραμά του πράξη, αν προλάβει να το κάνει κάτω από τις αντιδράσεις των κορυφαίων στελεχών του.


Σχολιάστε εδώ