Αλλάζουν και τον χάρτη των media οι εκλογές

Σε περίπτωση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησης «αριστερής» – «προοδευτικής» κυβέρνησης, η πολιτική των επιχειρηματιών που στήριξαν τις κυβερνήσεις του Μνημονίου θα αλλάξει. Πρώτος στόχος θα είναι η αντιπολίτευση, ενώ δεν είναι σαφές αν θα διασώσουν όλες τις επιχειρήσεις τους, αφού θα σκεφτούν αν θα φέρουν πίσω τα λεφτά που έβγαλαν στο εξωτερικό ή αν θα πάρουν νέα δάνεια από τις τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμάται πως θα υπάρξουν και εκκαθαρίσεις προσώπων που θα προέρχονται από την Αριστερά και θα κριθεί πως δεν θα υπηρετήσουν τη γραμμή αυτή.

Στην περίπτωση που συγκροτηθεί μνημονιακή κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες θα πάρουν… ανάσα, κυρίως μέσω των τραπεζών, και ως αντάλλαγμα θα επιστρέψουν στη σκληρή γραμμή υποστήριξης του σχήματος που θα προκύψει. Αλλά ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη η τηλεόραση μπορεί να διασωθεί, αφού η διαφήμιση πέφτει με ταχύτατους ρυθμούς. Με άλλα λόγια, όποιος επιχειρηματίας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει την επιχείρησή του στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συγχώνευση με κάποιον άλλο. Καθοριστική θα είναι η επιλογή που θα κάνουν οι μέτοχοι του Mega (Όμιλος Βαρδινογιάννη, ΔΟΛ, Πήγασος), που αποτελεί το κανάλι-«βαρόμετρο» της τηλεόρασης και αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση, αφού ως μεγάλο κανάλι στερείται δυνατότητας ευελιξίας. Διότι, για παράδειγμα, η επιχείρηση μπορεί να μείωσε το προσωπικό της, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τις αποζημιώσεις το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα έχει επίπτωση στη ρευστότητα της εταιρείας.

Η γενική συνέλευση, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και τη σύμβαση του διευθύνοντος συμβούλου, ήταν προγραμματισμένη για χθες, Παρασκευή, και οι εξελίξεις θα καλυφθούν από την ηλεκτρονική έκδοση του «Π», www.typologies.gr. Η θέση που θα λάβει το Mega θα καθορίσει και το παιχνίδι στην τηλεόραση, όπου ο ΑΝΤ1, με έσοδα από το εξωτερικό, κυρίως από τη Σερβία, καραδοκεί, έχοντας και τα κεφάλαια από την πώληση του σταθμού στη Βουλγαρία. Αναλόγως θα κινηθούν ο Alpha, από τον οποίο αποχώρησαν οι Γερμανοί του RTL και επανήλθε στον Δ. Κοντομηνά, και ο ΣΚΑΪ.


Σχολιάστε εδώ