Αγώνας δρόμου για να σταθεί… όρθιο το ΚΚΕ!

Με το σύνθημα «δυνατό ΚΚΕ, εφαλτήριο για το κίνημα, ισχυρός μοχλός πίεσης στη Βουλή», οι φίλοι του κόμματος έδωσαν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις αυριανές εκλογές, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιευτεί αλλά και την εμπειρία που έχουν τα στελέχη του από τις διάφορες συγκεντρώσεις και τις περιοδείες κινδυνεύει να κινηθεί αρκετά χαμηλότερα από το 8,50% που πήρε στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Τα έμπειρα στελέχη του κόμματος είδαν λίγες μέρες μετά τις προηγούμενες εκλογές και τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ακολούθησαν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση επιτέλους μιας αριστερής κυβέρνησης έπειθε ακόμα και πιστούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ, με ορατό τον κίνδυνο αποδυνάμωσης του κόμματος, που μέχρι τότε ήταν η ηγεμονεύουσα δύναμη στον χώρο της Αριστεράς.

«Η πρώτη εβδομάδα ήταν αρκετά δύσκολη», αναγνώρισε η ίδια η Α. Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον κομματικό σταθμό 902 Αριστερά στα FM, αφού υπήρχε κόσμος που έλεγε ότι είναι ευκαιρία να φύγουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αρκετοί ψηφοφόροι, λένε στον Περισσό, τόνιζαν ότι «εγώ θέλω να ψηφίσω τώρα για κυβέρνηση, το ΚΚΕ το ξέρω ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα». Ήταν, αναφέρουν, άνθρωποι που δεν ήταν εχθρικοί προς το ΚΚΕ και πίστευαν ότι ο ρόλος του κόμματος μπορεί να ασκηθεί μόνο σε μία κυβέρνηση και ως εκ τούτου αυτός έπρεπε να είναι ο μοναδικός προορισμός του ΚΚΕ.

«Εμείς συνειδητοποιήσαμε ότι αυτοί που θα φύγουν από το ΚΚΕ και θα πάνε να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν στην ουσία και από τη μάχη και από τη δράση. Αυτό είναι το κυριότερο. Και χτυπήσαμε καμπανάκι ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθεί το ΚΚΕ», είπε χαρακτηριστικά η Α. Παπαρήγα.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος, αυτό το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά, αλλά δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του ΚΚΕ φαίνεται ότι ξεπέρασε τις αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς στην οποία θα μετείχε και το ΚΚΕ.

Στον ορατό κίνδυνο μείωσης των ποσοστών του ΚΚΕ στις αυριανές εκλογές τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους των τελευταίων ημερών αναδείκνυαν ότι έχει σημασία σε μια Βουλή που θα είναι «κινούμενη άμμος» να υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του ΚΚΕ. Υπενθύμιζαν ότι στην προηγούμενη Βουλή οι ανεξάρτητοι βουλευτές έφτασαν να αποτελούν τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις διαγραφές που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κατά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Τόνιζαν δε ότι αυτές οι εξελίξεις εντός της Βουλής προέκυψαν έπειτα από ονομαστικές ψηφοφορίες που προκάλεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επειδή είχε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, και ανέφεραν ότι έστω και αυτή η δυνατότητα παρέμβασης μπορεί να χαθεί εάν είναι μειωμένος ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος στην επόμενη Βουλή.

Στο κάτω κάτω, καταλήγουν, έστω και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από ποιον μπορεί να πιεστεί μέσα και έξω από τη Βουλή; Δεν μπορούν να την πιέσουν ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Καμμένος, παρά μόνο το ΚΚΕ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φέρει μια πρόταση νόμου ή να προτείνει τροποποιήσεις σε νόμους που θα κατατίθενται από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, λένε, είναι τέτοια η συγκυρία, που ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί και μέσα στη Βουλή να πετύχει ορισμένα αποτελέσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να προκύψουν εάν τελικά το κόμμα βγει αποδυναμωμένο από τις αυριανές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ