XΡΗΜΑτιστήριο

> Η μυστικότητα επί του θέματος γεννά εύλογους συνειρμούς ως προς τις σκοπιμότητες που μπορεί να υπήρξαν! Θα μάθουμε άραγε ποιοι, με ποια στοιχεία και κυρίως με ποιες διαδικασίες έκριναν ως μη βιώσιμη την ATEbank, προκρίνοντας έτσι τη λύση της καλής και της κακής τράπεζας;

> Οι ευθύνες των κομμάτων εξουσίας και των διορισμένων κρατικών αξιωματούχων για την κατάντια της ΛΑΡΚΟ είναι δεδομένες! Πώς είναι δυνατόν ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κινδυνεύει με διακοπή της λειτουργίας του λόγω των συσσωρευμένων λειτουργικών ζημιών του; Οι διακυμάνσεις των τιμών στην πρώτη ύλη δεν αποτελούν άλλοθι, αφού το προϊόν τίθεται σε διαπραγμάτευση στις αγορές εμπορευμάτων και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να είχαν κλειδώσει με τη χρήση των παραγώγων.

> Τόσο απλά! Όταν σε μια οικονομία μειώνουν όλοι μαζί τις δαπάνες τους, το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα περιορίζεται, ενώ ακολουθεί παρατεταμένη ύφεση, με αποτέλεσμα τα χρέη του κράτους να είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν.

> Αυτοί ξέρουν! Οι θέσεις των επαγγελματιών του χώρου, όπως αυτές των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, που δανείζονται για να ενισχύσουν τις τοποθετήσεις υπέρ της πτώσης του ευρώ, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους υποψήφιους επενδυτές.

> Μιλάμε για δόσεις που παρακρατούνται απευθείας από τη μισθοδοσία! Για να δούμε αν τα Ειρηνοδικεία με τις αποφάσεις τους θα εντάξουν τελικά και τα χρέη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με βάση τον νόμο 3869/2010…

> Κλείνοντας το μάτι στα κεφάλαια του ΤΧΣ! Εμμέσως πλην σαφώς, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου υπέδειξε τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών αντί υποκαταστημάτων κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

> Προσέχουμε για να έχουμε! Μπορεί αρκετά από τα ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα τύπου unit linked να υπόσχονται στη λήξη τους αποδόσεις σε ευρώ ή δολάριο, ωστόσο θα πρέπει να διαβαστούν εξονυχιστικά οι επιμέρους όροι τους, καθώς σε περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή η ρευστοποίησή τους είναι πιθανό να γίνει σε αυτήν.

> Η εν εξελίξει επίθεση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται μόνο από την ενίσχυση των επιτοκίων δανεισμού των αδύναμων χωρών, αλλά και από την ελαχιστοποίηση των αποδόσεων στα κόστη χρήματος των ισχυρών κρατών. Ενδεχόμενη απομάκρυνση ενός εκ των δεύτερων θα οδηγούσε σε σημαντική ανατίμηση του εθνικού του νομίσματος, γεγονός που θα επέφερε τεράστια κέρδη σε εκείνους που είχαν τοποθετηθεί με αυτή την προσδοκία.

> Ποιος αποτρέπει τους βασικούς μετόχους από το να κινηθούν νομικά εναντίον του, ώστε να αποδειχθεί αν και κατά πόσο έπραξε αυτά που του προσάπτουν; Στο πρόσωπο του παραιτηθέντος πλέον αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Avenir Θωμά Αχείμαστου φαίνεται ότι εστιάστηκαν οι ευθύνες τόσο της ζημίας ύψους 24.479.179 ευρώ (!) του ομίλου όσο και της μεταφοράς των εργασιών της θυγατρικής της Eurogoal σε άλλη εταιρεία.

> Πρωτοπορεί μία ακόμη εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που λένε πως κάποιοι νόμοι ήταν εντελώς φωτογραφικοί! Στη Νεοχημική ανήκει η πρώτη αίτηση που εκδικάζεται με το άρθρο 106 του Ν. 3588/2007, με σκοπό την ένταξη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της φορέα.

> Να που το ρίσκο μιας χώρας επηρεάζει τα πρότζεκτ των επιχειρήσεών της! Τι κι αν ο ΟΠΑΠ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως η δημιουργία δικτύου VLTs είναι προ των πυλών; Εντούτοις, οι πιέσεις προς τη μετοχή του Οργανισμού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς…

> Ας μην προτρέχουν, γιατί είναι πιθανό να μη βρίσκονται στις θέσεις τους μετά τις εκλογές! Η αναφορά μας για τους διευθύνοντες συμβούλους των ΤΑΙΠΕΔ και ΕΥΑΘ, κ. Μητρόπουλο και Παπαδάκη, οι οποίοι έσπευσαν να μας προϊδεάσουν για την επικείμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της δημόσιας επιχείρησης.

> Μπορεί η Εμπορική να είναι από τις λίγες τράπεζες που έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν ρευστότητα σε εγχώριες επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό γίνεται πάντα με αυστηρές εγγυήσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Σύμβαση Πίστωσης με την Καρατζή Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.

> Είτε δεν θέλει να μαζέψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΔΕΗ, οπότε αποσκοπεί σε κάτι άλλο, είτε δεν μπορεί, άρα είναι ανίκανος για την καρέκλα! Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το συμπέρασμα για τον κ. Ζερβό είναι ότι αποτελεί μέρος και όχι λύση του οικονομικού προβλήματος στην αγορά ενέργειας.

> Θα κλείσει πολλά ντόπια μικρομάγαζα που φυτοζωούν! Σε αύξηση του μεριδίου στην εγχώρια αγορά ευελπιστεί ο Όμιλος Allianz, γι’ αυτό και σπεύδει να αυξήσει το κεφάλαιο της θυγατρικής του στην Ελλάδα κατά 134 εκατ. ευρώ.

> Υποθετικά μιλάμε, αλλά εκκρεμούν πολλά… εξ ου και οι 6.489.584 ψήφοι που τοποθετήθηκαν αρνητικά επί του θέματος! Με αφορμή το ΟΚ της γενικής συνέλευσης της ΑΝΕΚ για την απαλλαγή των μελών του διοικητικού της συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης κατά τη διαχείριση της χρήσης από 1 Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2011, αναρωτιόμαστε αν το ποσοστό 57,03% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι αρκετό για να τα προστατέψει ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων σε υποθέσεις που αφορούν ζημία…

> Το απόλυτο πολεοδομικό μπάχαλο… έχει τη σφραγίδα του κ. Παπακωνσταντίνου! Τι κι αν αρκετοί συμπολίτες μας έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο περί αυθαίρετων κτισμάτων, εντούτοις η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τούς έχει αφήσει στον αέρα.

> Είναι πολύ σοβαρή καταγγελία για να πέσει στα ψιλά γράμματα της ενημέρωσης! Κατά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στράφηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, θεωρώντας πως ο χρόνος και ο τρόπος δημιουργίας του ασφαλιστικού Τειρεσία λειτουργούν προς όφελος των ισχυρών συμφερόντων του χώρου.

> Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος! Και πάνω που κάποιοι μετά το «κούρεμα» των κρατικών τίτλων είχαν αρχίσει να βγάζουν γλώσσα υπέρ των δομημένων, λέγοντας ότι κακώς τα σύγχρονα αυτά χρηματοοικονομικά εργαλεία αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από την κοινή γνώμη, ήρθε η Μoody’s να τους κλείσει το στόμα προχωρώντας στην υποβάθμιση εννέα structured finance transactions.

> Ελπίζουμε να μην αποτελεί άλλο ένα κλειστό επάγγελμα… Ποιο είναι το ύψος της αμοιβής για τους οικονομολόγους – δικαστικούς – πραγματογνώμονες που διαμεσολαβούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής μεταξύ εταιρειών και πιστωτών στα αρμόδια δικαστήρια;

> Γιατί τέτοια μυστικότητα; Ποιος ο λόγος που πάνε να τα περάσουν από την πίσω πόρτα; Αληθεύει ότι μέσα στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που υποτίθεται ότι δίνονται εσπευσμένα στη χώρα προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, εμπεριέχονται χρήματα που αφορούν τα μπόνους των τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα;

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Η τοκοφόρος ημερομηνία για διασυνοριακά εμβάσματα μπορεί να είναι είτε η ημερομηνία της αποστολής τους είτε μεταγενέστερη, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε υπερανάληψη με υψηλό κόστος.

> Και δεν είναι μόνο αυτό! Η απαλλαγή από μια σειρά υποχρεώσεων, όπως η δημοσιοποίηση στοιχείων, η αλληλογραφία με τις Αρχές και η απασχόληση επιπλέον προσωπικού, είναι από τους λόγους που οδηγούν τις διοικήσεις των εισηγμένων να επιδιώκουν τη διαγραφή τους από τη χρηματιστηριακή αγορά.

> Μόνο έτσι μπορεί να είναι σίγουρες! Με την ύφεση να διανύει αισίως το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, για τις εισηγμένες δεν αρκεί πλέον να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά πρέπει να υλοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου των εργασιών τους στην αλλοδαπή.

> Αφού μπορούν, γιατί να μην το κάνουν; Οι θυγατρικές των αλλοδαπών πολυεθνικών, προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση των κερδών τους στην Ελλάδα, είθισται να χρεώνουν υψηλά δικαιώματα χρήσης στα προϊόντα, ώστε να εμφανίζουν μεγάλο κόστος.

> Διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων κενές περιεχομένου σχετικά με τις δεδουλευμένες αποδοχές που δεν εισπράχθηκαν, καθώς τα λογιστήρια των περισσότερων επιχειρήσεων αφήνουν εσκεμμένα τους εργαζομένους στο έλεος της πολυπλοκότητας του θέματος! «…Σε περίπτωση κατά την οποία έχει παρακρατηθεί (αποδοθεί) φόρος και επί των μη καταβληθέντων αποδοχών, ο αναλογών και παρακρατηθείς φόρος που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών της διαχειριστικής χρήσης του 2011 θα πρέπει να επιμεριστεί αναλόγως και να αναγραφεί αντίστοιχα στις δύο ξεχωριστές σειρές της χορηγηθείσας ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών…». Μ’ αυτά και μ’ αυτά, άντε να βρεθεί άκρη!

> Αλλιώς, πώς; Αυτήν την περίοδο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες δεν είναι τόσο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο το ποσοστό αύξησης αυτών των οποίων οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες των 90 ημερών.

> Όπισθεν ολοταχώς η βαριά μας βιομηχανία! Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πορεία των ναύλων και την καθαρή αύξηση του τονάζ, αναμένεται να πλήξει και τις ναυτιλιακές εταιρείες, ειδικά τις μικρές, που είναι ανοιχτές σε δάνεια και κατέχουν παλαιά πλοία.

> Πώς αλλάζουν έτσι οι καιροί; Η ραγδαία πτώση της ζήτησης αλλάζει άρδην τα δεδομένα τόσο στις παροχές όσο και στις προσφορές, ακόμη και σε τουριστικά καταλύματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν προνόμιο των λίγων.

***

> Ας είναι καλά οι Κινέζοι! Μπορεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς να παρουσίασε κέρδη, ωστόσο αυτά προέρχονται κυρίως από τα έσοδα που εισπράττει λόγω της σύμβασης με την COSCO στην προβλήτα που της έχει παραχωρηθεί.

> Ο φόβος φυλάει τα έρμα! Η αποφυγή ενός bank run και του ντόμινο που είναι πιθανό να επακολουθήσει είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που ΕΚΤ, ΤΧΣ και ΔΝΤ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

> Αρέσει, δεν αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια! Η επιλεκτική ανακεφαλαιοποίηση μόνο των κατ’ ευφημισμό μεγάλων τραπεζών δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων, αφού αυτοί των μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων κινδυνεύουν να πάρουν την άγουσα για την ανεργία.


Σχολιάστε εδώ