Ώρα σημαντικών αλλαγών για την ελληνική αυτοδιοίκηση

Ένας τέτοιος κορυφαίος εταίρος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός από το σοβαρότατο διαχρονικό πρόβλημα της παρακράτησης πόρων από την κεντρική εξουσία, σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο σφιχτός εναγκαλισμός της με τα κόμματα, η αφόρητη εσωστρέφεια της θεματολογίας της και η άναρχη και ασύνδετη λειτουργία των φορέων της.

Έχουμε δει να ηγούνται αυτοδιοικητικών παρατάξεων υψηλόβαθμα και προβεβλημένα κομματικά στελέχη, τα οποία μάλιστα δήλωναν ανεξάρτητα από κομματικές επιρροές! Είναι μια προκλητική πρακτική που πρέπει να σταματήσει, καθώς λαβώνει την αξιοπιστία και εν μέρει ακυρώνει το ίδιο το νόημα αυτού του σπουδαίου θεσμού.

Αναζητήστε να βρείτε στοιχεία για το πόσοι πολίτες παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Θα διαπιστώσετε μηδαμινό κοινωνικό ενδιαφέρον. Αναζητήστε πόσο χρόνο αφιερώνουν τα σημαντικότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε ημερίδες και ετήσια συνέδρια των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, είτε πρόκειται για δήμους είτε για περιφέρειες: Μηδαμινό. Υπάρχει μια αφόρητη εσωστρέφεια της Διοίκησης όλων των βαθμών, όπου δίνεται η εντύπωση ότι οι διοικητικοί μηχανισμοί υπουργείων, δήμων και περιφερειών υπάρχουν για να απασχολούν ο ένας τον άλλο! Λιγότερο από 10% των θεμάτων αφορούν άμεσα τους πολίτες!

Ο τρόπος λειτουργίας ενός σύγχρονου δήμου δεν πρέπει να προσδιορίζεται ούτε από στιγμιαίες εμπνεύσεις της πολιτικής ηγεσίας ούτε από τη λειτουργική αδράνεια και άρνηση προσαρμογής τής υπαλληλικής μηχανής σε κάθε οργανωτική εξέλιξη.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ότι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ ομοειδών φορέων εμποδίζει αφενός την παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών («υπηρεσιών χωρίς ραφή» είναι ο διεθνής επιστημονικός όρος) από την αυτοδιοίκηση και αφετέρου τη δημιουργία μηχανισμών και στελεχών με ισχυρή κοινωνική αναφορά, που θα καθιστούσαν τον χώρο πηγή ελπίδας για κοινωνικοοικονομική πρόοδο, αλλά και εγγύησης για ευρύτερες πολιτικοκοινωνικές διεργασίες.


Σχολιάστε εδώ